Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niedźwiedź - opinie o kotle

Recommended Posts

Witam. Przeszukałem archiwum i znalazłem już trochę opinii o tym kotle, ale interesuje nie sprawa jego ekonomiczności. Czy rzeczywiście jest to pozycja godna polecenia ze względu na niskie zużycie gazu, czy raczej przestarzałość konstrukcji ma wpływ na dużą konsumpcję gazu ?

Czy warto wogóle pchać się w ten kocioł ?

Ja posiadam od jesieni i jestem zadowolony.

Mam wersje bodajże 26kW, z zasobnikiem. Dom nowy, zasiedlony na jesieni 2004, pow.uzytkowa ok.220m2, ogrzewana stale ok.180m2. Sciany z BK 24cm + 12 cm styropian, wełna 30 cm+styrosuprema 6cm na skosach i suficie. Styropian pod podloga nad gruntem ileśtam (nie pamietam - ale nie za dużo). Rodzina 2-osobowa, codzienne prysznice, temp. stała ok.20C, okolicznosciowe odpalanie kominka. Na dole podlogówka+grzejnki, na górze grzejniki.

Za okres 11/2004-04/2005 (pół roku) zaplaciłem 1450pln.

Nawet jezeli nie jest to najbardziej efektywny model to pamiętaj, że wszystko ma swoja cenę - policz ile sezonów zwracałaby sie ta super efektywność innych modeli. Niedzwiedz kosztuje ok.5kPLN, nowoczesne produkty renomowanych marek conajmnie drugie tyle (lekko licząc). Zakładając że możesz oszczędzić 500-1000pln na sezon, okres zwrotu to conajmniej 5-8 lat. Wedlug mnie nie warto.

Pozdrawiam,

petereke

1450 zł za sezon grzewczy to rewelacyjny wynik. Szkoda, że wypowiedziała się tylko jedna osoba, może po prostu masz super ciepły dom ?

No właśnie sam jestem ciekaw takich opini - w związku z tym pytanie:

Jaka temperatura w domu ,jak często w domu przebywasz?

Sprawdziłem dokładnie rachunek - spaliłem 1250 m3 gazu co dało 1421,94 pln.

Nigdu nie miałem problemow z ciepłą woda, choć na razie jest nas tylko dwoje. Ale mysle ze w przyszlosci nie bedzie gorzej.

Sterowanie odbywa sie za pomoca termostatów na grzejnikach i czujników temp. do podłogówki. Tak więc kocioł ustawiony jest na powiedzmy 50oC i włącza sie sam kiedy mu spadnie temp. Ciekawe jest to że nie włącza sie od razu z pełną mocą, ale powoli sie "rozkreca" - czasem w ogole nie musi sie "rozkrecac", wystarczy chwilowe grzanie ze zmniejszona moca.

Mysle ze nie mam super cieplego domu, po prostu współczesny standard. Temp w domu to 20-21oC. Aha, jest tez czujnik temp.zewnetrznej podlaczony do modulu sterujacego podlogowka.

To tyle, jakby co to pytaj(cie).

Pzdr.

Petereke