Berenika 19.05.2005 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Powiedzcie mi czy w łazience konieczny jest wentylator elektryczny. Architekt mnie straszy, że jak go nie zrobię to mogę mieć grzyba nie do pozbycia się. Mam dwie łazienki; jedna ok. 6m2 z oknem i natryskiem, druga ok. 20m2 na poddaszu z 4 oknami połaciowymi, wanną pod nimi i natryskiem. No ja poprostu nie lubię jak mi coś tak buczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.05.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Ja osobiście zastanawiałem się czy taki wentylator nie będzie utródniał wentylacji grawitacyjnej. Skończyło się na tym, że mam w każdym przewodzie przy kratce dociągnięty kabel, który w razie potrzeby (słabe działąnie grawitacyjnej) zasili wentylator. Dużo to nie kosztowało, a wstawić wentylator to już nie kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 19.05.2005 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Ale u mnie te wentylatory miałyby być dodatkowo (tak przynajmniej zrozumiałam). "Normalna" kratka i dodatkowo w łazience jeszcze to ustrojstwo (notabene nie dodające uroku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.05.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Ale u mnie te wentylatory miałyby być dodatkowo (tak przynajmniej zrozumiałam). "Normalna" kratka i dodatkowo w łazience jeszcze to ustrojstwo (notabene nie dodające uroku). Czemu ma niedodawać uroku. Są takie wentylatorki które od zwykłej kratki niewiele się różnią. Ale tu chyba zawadzamy o gosta więc zamilknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.05.2005 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Ale u mnie te wentylatory miałyby być dodatkowo (tak przynajmniej zrozumiałam). "Normalna" kratka i dodatkowo w łazience jeszcze to ustrojstwo (notabene nie dodające uroku). Czyli Ty jeszcze nie widziałaś takiego wentylatora łazienkowego lecz jedynie o nim słyszałaś....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.05.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Wentylatory są całkiem ładne, ale budowanie w łazienkach dwóch kanałów wentylacyjnych - jeden do kratki a drugi do wentylatora to przesada.Taki patent robi się tylko w kuchni, gdyż do jednego kanału podłącza się okap kuchenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 19.05.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Dobry wentylator łazienkowy (elektryczny) praktycznie nie przeszkadza w wentylacji grawitacynej. Przy jej prawidłowym działaniu można zaobserwować jak wirnik bez zasilania obraca się. Mozna go włączać tylko wtedy kiedy produkujemy dużo wilgoci, np. podczas kąpieli. Jak nam zakłóca nastrój , to można go okazjonalnie wyłączyć. Tak samo w WC. Po co więc dwa przewody? Jak jednym zacznie wyciągać nam z pomieszczenia powietrze, to tym drugim będzie nawiewać z zewnątrz. Dlatego w kotłowni zabrania się stosowania mechanicznej wentylacji wyciągowej bo z kotła zamiast w komin spaliny wędrowałyby do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 19.05.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Gdzie jak gdzie ale w łazience wentylator być musi i kratki nie wolno zakrywać. Tu z wody i to ciepej produkuje sie sporo wilgoci podobnie jak w kuchni i wilgoć tę należy z budynku usuwać. Jeżeli chodzi o pomaganie, lub przeszkadzanie wentylacji grawitacyjnej, to prawidłowo działa ona przy różnicy temperatur delta T = 12-15oC. Wystarczy zamontować wentylator z czujnikiem wilgoci i sprawa załatwiona. Produkuje o chyba GAJEK w Krakowie, a może jeszcze ktoś inny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 19.05.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 mieszkam w bloku, mam lazienke z oknem, do jedynego komina jest podlaczony piec gazowy,jest w porzadku co do tych dwoch kratek wentylacyjnych -- przesadatak jak napisal Janussz - jednym ciagnie z drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petereke 19.05.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 A ja chciałbym na podobny temat ale z innej strony. Mam wentylator w WC włączany razem z oświetlenie, a nstepnie po wyłączeniu światła pracujący jeszcze przez jakiś (ustawiany) czas. Do tego potrzebne były dwa przewody "prądowe" - jeden z włącznika światła i drugi niezależny, ciągle pod napięciem - ale to szczegół. Moja pytanie brzmi - jak to zrobić, żeby wentylator nie właczał się razem ze światłem, ale dopiero jak je zgaszę (i opuszcze WC) i wtedy pracowal przez jakiś (ustawiany) czas. Do czego zmierzam - czasem denerwuje mnie praca wentylatora podczas pobytu w WC, np. nie moża spokojnie gazety poczytać czy posluchać muzyki dobiegającej z pokoju obok. Pozytywna rzeczą jest tu to, że nie słychać też co mowi żona Ktos ma jakiś pomysł? Pozdrawiam, Petereke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 19.05.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Ja mam taki wentylator z którego zwisa taki łańcuszek jak przy kinkietach. Jak mi przeszkadza, to go wyłączam.Reszta jak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darp 11.10.2006 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 A ja chciałbym na podobny temat ale z innej strony. Mam wentylator w WC włączany razem z oświetlenie, a nstepnie po wyłączeniu światła pracujący jeszcze przez jakiś (ustawiany) czas. Do tego potrzebne były dwa przewody "prądowe" - jeden z włącznika światła i drugi niezależny, ciągle pod napięciem - ale to szczegół. Moja pytanie brzmi - jak to zrobić, żeby wentylator nie właczał się razem ze światłem, ale dopiero jak je zgaszę (i opuszcze WC) i wtedy pracowal przez jakiś (ustawiany) czas. Do czego zmierzam - czasem denerwuje mnie praca wentylatora podczas pobytu w WC, np. nie moża spokojnie gazety poczytać czy posluchać muzyki dobiegającej z pokoju obok. Pozytywna rzeczą jest tu to, że nie słychać też co mowi żona Dospel taki produkuje Poszukaj na allegro Darp Ktos ma jakiś pomysł? Pozdrawiam, Petereke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.10.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Ja planuję w łazienkach po kratce wentylacji grawitacyjnej i dodatkowo po wentylatorze umieszczonym w ścianie wyrzucającym zużyte powietrze przez ścianę na zewnątrz. Wentylator z osobnym włącznikiem czasowym - kupa zrobiona, rączki umyte, światło OFF, wentylator ON i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 12.10.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 A ja chciałbym na podobny temat ale z innej strony. Mam wentylator w WC włączany razem z oświetlenie, a nstepnie po wyłączeniu światła pracujący jeszcze przez jakiś (ustawiany) czas. Do tego potrzebne były dwa przewody "prądowe" - jeden z włącznika światła i drugi niezależny, ciągle pod napięciem - ale to szczegół. Moja pytanie brzmi - jak to zrobić, żeby wentylator nie właczał się razem ze światłem, ale dopiero jak je zgaszę (i opuszcze WC) i wtedy pracowal przez jakiś (ustawiany) czas. Do czego zmierzam - czasem denerwuje mnie praca wentylatora podczas pobytu w WC, np. nie moża spokojnie gazety poczytać czy posluchać muzyki dobiegającej z pokoju obok. Pozytywna rzeczą jest tu to, że nie słychać też co mowi żona Ktos ma jakiś pomysł? Pozdrawiam, Petereke Z czasem będę takie coś robił w suszarni tylko że elementem załączającym wentylator nie będzie podanie napięcia z wyłącznika światła tylko z osobnego wyłącznika do wentylatora, wyłączenie oczywiście po nastawionym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 12.10.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 A ja chciałbym na podobny temat ale z innej strony. Mam wentylator w WC włączany razem z oświetlenie, a nstepnie po wyłączeniu światła pracujący jeszcze przez jakiś (ustawiany) czas. Do tego potrzebne były dwa przewody "prądowe" - jeden z włącznika światła i drugi niezależny, ciągle pod napięciem - ale to szczegół. Moja pytanie brzmi - jak to zrobić, żeby wentylator nie właczał się razem ze światłem, ale dopiero jak je zgaszę (i opuszcze WC) i wtedy pracowal przez jakiś (ustawiany) czas. Do czego zmierzam - czasem denerwuje mnie praca wentylatora podczas pobytu w WC, np. nie moża spokojnie gazety poczytać czy posluchać muzyki dobiegającej z pokoju obok. Pozytywna rzeczą jest tu to, że nie słychać też co mowi żona Ktos ma jakiś pomysł? Pozdrawiam, Petereke ja mam tak: jeden łącznik podwójny światła; jeden klawisz zasila światło górne, drugi - wentylator i światło w kabinie. wentylator pracuje, gdy oświetlona jest kabina. można go oczywiście wyłączyć (łańcuszkiem)...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 12.10.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Moja pytanie brzmi - jak to zrobić, żeby wentylator nie właczał się razem ze światłem, ale dopiero jak je zgaszę (i opuszcze WC) i wtedy pracowal przez jakiś (ustawiany) czas. Do czego zmierzam - czasem denerwuje mnie praca wentylatora podczas pobytu w WC, np. nie moża spokojnie gazety poczytać czy posluchać muzyki dobiegającej z pokoju obok. Pozytywna rzeczą jest tu to, że nie słychać też co mowi żona Ktos ma jakiś pomysł? Pozdrawiam, Petereke Np "WYŁĄCZNIK CZASOWY CS3-1" lub podobny. Zobacz na Allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts