cinko 19.05.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Mam takie pytanie .Przypuścmy że isnieje budynek oraz działaka która nie była ogrodzona do tej pory .Chciałbym ją ogrodzić od czego zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 19.05.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Od zastanowienia się czym ogrodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 19.05.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 jesli zdecydujesz sie na ogrodzenie nizsze niz 2,2 m (o ile pamiętam) to możesz zaczac grodzić od strony sąsiadów, natomiast zamiar ogrodzenia od strony ulicy (wjazdu) musisz zgłosić w urzedzie gminy. to samo gdy dasz ogrodzenie poiwyzej tych 2,2 mczasem w planie zagospodarowania podaja przepisy odnosnie ogrodzen wiec dobrze byloby to sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 19.05.2005 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 serdecznie dziękuję za odpowiedź >nasuwają mi się kolejne pytania ,czy muszę miec zgodę sąsiada zebym mógł grodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 19.05.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 zdaje sie ze nie o ile grodzisz sie po swojej stronie - a nie na linii przedzielającej (tak, że np. 10 cm fundamentu jest po jego stronie) pisano na forum ze przepisy zobowiazuja sasiadow do dzielenia sie kosztami po polowie ale ja bym na to nie liczyl bo wiekszosc ma podajecie typu "skoro mu zalezy to niech sam grodzi a ja przyjde na gotowe i oszczedze koszt ogrodzenia chociaz jednego boku" co ciekawe prosilem faceta od ktorego kupilem dzialke o kontakt z moim juz sasiadem ktory kupil poprzednia - tamten nie zyczyl sobie abym dostal do niego namiar choc wcale mnie nie zna. dobre, co? i o czym to moze swiadczyc? tacy po prostu sa ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 19.05.2005 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 a jak sprawa wygląda jeżeli geodeta wytyczy mi granice działki i wszytko wydawało by się jasne ,a sasiad niezgadza się z tym co wytyczył geodeta bo uważa np.że granica powinna przebiegać 1m w moją stronę na kożyść sąsiada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 19.05.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 ja bym się udał z tym do gminy niech oni biorą geodetę i rozstrzygają. mam nadzieję ze piszesz teoretycznie bo jesli na prawdę masz taki przypadek to wspolczuję przyszłych konfliktów z sasiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 19.05.2005 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 piszę teoretycznie ale każda wiedza jest przydatna ,dziękuję serdecznie za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 23.05.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 granice chyba masz już wytoczone i powinny być słupki graniczne. Poproś poprzedniego właściciela (jeśli to gmina, to wystąp do gminy) o okazanie lub wznowienie granic na gruncie. W moim przypadku miałam wznowienie i rozgraniczenie granic na gruncie zakończone protokołem, który podpisali wszyscy współwłaściciele mojej działki i została wydana decyzja. Od decyzji służy odwołanie, ale nie pamiętam terminu...chyba 14 dni... Sąsiedzi z przylegającej działki nie byli powiadamiani o tym procesie, ponieważ powiadamiani są tylko właściciele sąsiednich nieruchomości (działek). W ich imieniu występowała gmina. Więc w Twoim przypadku, gdyby doszło do takiej sytuacji, to sąsiad również byłby powiadomiony i miałby prawo odwołania się od decyzji. stawiaj płot jesli masz słupki, ale nie przekraczaj linii granicznej w stronę sąsiada . Jeśli on ma jakieś wątpliwości, to niech biega po urzędach i dowodzi, że to on ma rację. pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 23.05.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Sąsiedzi z przylegającej działki nie byli powiadamiani o tym procesie, ponieważ powiadamiani są tylko właściciele sąsiednich nieruchomości (działek). W ich imieniu występowała gmina. Więc w Twoim przypadku, gdyby doszło do takiej sytuacji, to sąsiad również byłby powiadomiony i miałby prawo odwołania się od decyzj oczywiście tylko przy założeniu, że jest właścicielem sąsiedniej działki ania ps. jesli jest to zwykły płot do 2,20, to ani zgłoszenie, ani zgoda sąsiada nie jest Ci potrzebna....w innych wypadkach stosuje się przepisy jak niżej: 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3 i pkt 5–21; 2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1–13; 3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i wykonywanie robót budowlanych polegających na instalowaniu: a) krat na budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego oraz obiektach wpisanych do rejestru zabytków, b) urządzeń o wysokości powyżej 3 m na obiektach budowlanych; 4) budowa obiektów małej architektury w miejscach publicznych. 2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji. 3. Do zgłoszenia budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19 i 20, należy ponadto dołączyć projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane. Projekt zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku budowy instalacji gazowej, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19, powinien być uzgodniony z podmiotem właściwym do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych. 4. W zgłoszeniu budowy, o której mowa w ust. 1 pkt 4, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, wykonany przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane. 5. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 31.05.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Na postawienie ogrodzenie po swojej stronie działki nie trzeba mieć żadnej zgody sąsiadów. Od strony drogi nie trzeba mieć pozwolenia, ale trzeba poinformować urząd o takim zamiarze. co ciekawe prosilem faceta od ktorego kupilem dzialke o kontakt z moim juz sasiadem ktory kupil poprzednia - tamten nie zyczyl sobie abym dostal do niego namiar choc wcale mnie nie zna. dobre, co? i o czym to moze swiadczyc? tacy po prostu sa ludzie Serdecznie współczuję, sonar, to nie wróży miłego sąsiedztwa! Choć, może jak cię sąsiad pozna to zmieni zdanie Nam się szczęśliwie udało: trzy strony płotu podzielimy z trzema sąsiadami, płot będzie zatem w granicy działki i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 01.06.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Po zakupie działki zawołałem, geodete, wbił słupki ,a ja ogrodziłem i kropka (zgodnie z palikami i mapą geodezyjną ).Uzgodniłem też ogrodzenie w starostwie w zgodzie z przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts