Bela 25.10.2002 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Zamówiłam ogrodzenie z kątowników na wymiar. I jest ślicznie zrobione, ale ma kolor jakiś taki ciemno-czerwony. A ja chcę czarne. Mówią, że to farba antykorozyjna/podkładowa i żeby na razie nie malować, bo ona ma wejść w reakcję z metalem... itd. Robi się coraz zimniej i mokrzej... Czy można tak ogrodzenie zostawić przez całą zimę i malować dopiero na wiosnę?Bela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2002 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Ta farba to może być "minia". Nie jest prawdą, że nie można jej malować. Jeśli to ona to spokojnie możesz położyć nastęną warstwę w kolorze jaki Cię interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 25.10.2002 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Dzięki Hans_68. Ale czy można malować przy takiej pogodzie jak teraz? Nie chodzi mi o mróz, bo wiem że chyba powyżej 5 stopni C to można malować, ale ciągle jest mokro i to ogrodzenie jest mokre...B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 25.10.2002 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Chyba bzdury opowiadają. Farba podkładowa (reaktywna ?)tworzy pełną osłonę antykorozyjną jedynie w połaczeniu z farbą nawierzchniową. Sama nie stanowi wystarczającej osłony metalu.Dla pełnej osłony powinnaś mieć ok 120um farby - teraz masz ok 40-60 um. Czyli musisz dołożyć jeszcze 2 razy pędzlem.Malowanie - jedynie w suche dni, i to (teraz) po 12.00, gdy wilgoć odparuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 26.10.2002 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Dzieki,ale jak niezdaze juz w tym roku pomalowac, to wytrzyma do wiosny?B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 27.10.2002 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 Wytrzyma,spokojnie. Zalecenia, które wymalowałem wyżej, mają na celu zapewnienie spokoju na kilka lat. Weź się za to spokojnie w ciepłe dni, najwyżej kilka miejsc przeciągniesz szczotką drucianą...Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 30.10.2002 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Dzięki "Luna_tyk".B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojot85 29.07.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Witam! Żeby nie tworzyć nowego wątku, pozwolę sobie odnowić ten.Właśnie kupiłem bramę z furtką w jednym z marketów... Wszystko jest pomalowane czarną farbą. Na naklejce z kodem kreskowym jest napis " brama prosta minia". Tylko że minia jest tylko w jednym, wiadomym kolorze... Do tego w kilku miejscach, gdzie powłoka doznała drobnych uszczerbków, są śladowe ilości rdzy. Wygląda to jak zwykła farba bez podkładu. O ile wiem, to minia jest farbą antykorozyjną i podkładową i na nią idzie właściwa farba? Jak to teraz NAJLEPIEJ zabezpieczyć? Zaznaczam że czytałem już na forum o cudownych farbach typu Hammerite. Zdania są podzielone, więc skłaniam się raczej ku klasycznym rozwiązaniom, sprawdzonym dłużej niż hammerite jest dostępny w Polsce... Jeśli trzeba, to mogę się narobić, ale chcę mieć spokój na jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 29.07.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 7 lat.Niekoniecznie, w Castoramie obok czerwonej dostaniesz farbę tlenkową szarą. U producentów bram też widziałem tlenkowe czarne, przynajmniej tak mówili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 29.07.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Witam! Żeby nie tworzyć nowego wątku....... Tu niedawno była dyskusja na ten temat Klasyczna "stara" minia została chyba wycofana ze sprzedazy ze względu na jej szkodliwość ( ołów?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojot85 29.07.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Dzięki za odpowiedzi! W lokalnych składzikach budowlanych, minia jest bez problemu do kupienia. Co do tej "szkodliwości" to nóż mi się w kieszeni otwiera... Kiedyś kupowało się za grosze puszkę farby, nakładało tak grubo, żeby tylko nie było zacieków i zapominało o konserwacji. Teraz mamy coraz to nowsze i droższe wymysły a ich żywotność jest jak lotto. Powyższy temat czytałem. Niestety to nie jest odpowiedź, to jest ta drobna różnica, między nowym, źle zakonserwowanym i starszym, już lekko podżartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 29.07.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Dzięki za odpowiedzi! W lokalnych składzikach budowlanych, minia jest bez problemu do kupienia. Co do tej "szkodliwości" to nóż mi się w kieszeni otwiera... Kiedyś kupowało się za grosze puszkę farby, nakładało tak grubo, żeby tylko nie było zacieków i zapominało o konserwacji. Teraz mamy coraz to nowsze i droższe wymysły a ich żywotność jest jak lotto.. No w końcu jesteśmy w Europie Też tak uważam dlatego jetem konserwatysą. Nie ma to jak dobre oczyszczenie i 2x chlorokauczuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojot85 30.07.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Pozwolę sobie nieśmiało ponowić pytanie: Jak to zakonserwować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 30.07.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 skoro ustaliliśmy, że to co już jest z powodzeniem może być podkładem - pozostaje chlorokauczuk, jak radzą koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts