Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z Was przyklejał sam fornir do szafek? Mam zamiar obkleić szafy ze zwykłej płyty meblowej fornirem egzotycznym w garderobie. Sprawdzałam, że taki fornir w płatach kosztuje całkiem niewiele (30 zł/m2), ale nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Jak to się klei, czym itd. Aha, i czy taki fornir kupiony w firmie handlującej parkietami, deskami itp. trzeba jeszcze jakoś obrobić przed przyklejeniem?

Czekam na wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/33779-obklejanie-szafek-fornirem/

Kleiłem kiedyś fornirem jesionowym krawędzie półek ze sklejki. Na zwykły Wikol, teraz pewnie są lepsze kleje. Przed klejeniem fornir moczyłem, żeby się nie łamał. Na większych powierzchniach jest to na pewno trudniejsze, trzeba zapewnić mocny i równomierny docisk na czas wiązania kleju. Oprócz tego może być kwestia łądnego łączenia kawałków forniru na jednej płaszczyźnie.

Wydaje mi się, że docisk można uzyskać za pomoca kilku ścisków stolarskich i równej, sztywnej płyty, np. laminowanej , którą przykładamy do klejonej powierzchni.

Ale moje doświadczenia są czysto amatorskie, więc jeśli są prawdziwi stolarze na Forum ... :lol:

https://forum.murator.pl/topic/33779-obklejanie-szafek-fornirem/#findComment-657585

Czy ktoś z Was przyklejał sam fornir do szafek? Mam zamiar obkleić szafy ze zwykłej płyty meblowej fornirem egzotycznym w garderobie. Sprawdzałam, że taki fornir w płatach kosztuje całkiem niewiele (30 zł/m2), ale nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Jak to się klei, czym itd. Aha, i czy taki fornir kupiony w firmie handlującej parkietami, deskami itp. trzeba jeszcze jakoś obrobić przed przyklejeniem?

Czekam na wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

agis, zapomnij o tym. Nie wiem, czy widziałaś, w jakiej formie sprzedawany jest fornir. Są to cienkie (często pofałdowane) arkusze surowego drewna. Jakoś nie wyobrażam sobie oklejania dużych płaszczyzn w warunkach domowych :roll:. Tu raczej niezbędne są odpowiednie maszyny. Po oklejeniu fornir wymaga dalszej obróbki ( szlifowanie, ew. barwienie oraz lakierowanie).

Przerabiałem ostatnio ten temat, bo aktualnie sam buduję sobie meble kuchenne :D. Początkowo chciałem właśnie płyty fornirowane w aluminiowych ramkach, ale odpuściłem - za dużo roboty i spory koszt. Poszedłem na łatwiznę i kupiłem gotowe fronty fornirowane (niestety bez ramki alu :( ). Do tego zamówiłem formatki (płyty cięte na wymiar) na korpusy szafek i zrobiłem sobie meble kuchenne :D

Najbliżej mamy firmę FORPŁYT - ul. Grodzieńska 37A (Praga - Szmulki). Oni sprzedają wszelkie płyty (również fornirowane), blaty, fronty i akcesoria meblarskie.

Drugą firmą godną uwagi (ale już dalej) jest CHOBOT. Tam robią wszystko, co zechcesz. Mają ogromny park maszynowy i duży wybór płyt.

https://forum.murator.pl/topic/33779-obklejanie-szafek-fornirem/#findComment-657975

Samemu bez specjalnych maszyn bym sie za to nie brala. Obklejalam duza szafe u stolarza. Najpierw sklejalismy fornir. Maszyna obcina go rowno i podkleja tasma. Pozniej klej i pod wielka prase. Na koniec szlifowanko. Przy duzej powieszchni mozesz narobic wglebien przy szlifowaniu. Pozniej lakierowanie. Bez tej prasy sobie tego nie wyobrazam bo reszte jeszcze jakos moze da sie dobrze zrobic.
https://forum.murator.pl/topic/33779-obklejanie-szafek-fornirem/#findComment-658107

jest to mozliwe - ale bardzo trudne - jest szybka metoda i nie wymagająca prasy - na wikol i żelazko. Wikolem smaruje sie fornir i powierzchnie do przyklejenia - musza trochę przeschnąć aby fornir sie nie przypalał. przykłada się fornir i nastepnie żelazkiem wprasowuje - wychodzi gładko jak lustro. Jest jednak jeden zasadniczy mankament przy dużych powierzchniach i małych odcinkach forniru - pod wpływem prasowania usuwamy wilgoć z forniru i wtedy pracuje ( kurczy się).trzeba mieć olbrzymią wprawę aby nie porobić szpar. Można przykleić "na zakład" ale po zeszlifowaniu zakładu będzie widać klej.Inny sposób na usunięcie szczeliny to wklejenie w nią uzupełniającego paseczka fornirui następnie zeszlifowanie.

Ale zaznaczam - jest to wykonalne - ale wymaga pracy i eksperymwntów - na dużej powierzchni może być trudne do zrobienia i chyba nie warte pracy.Chyba że masz duże kawałki forniru( większe niż powierzchnia którą chcesz okleić - to wtedy taka metoda jest jak najbardziej ok.)

https://forum.murator.pl/topic/33779-obklejanie-szafek-fornirem/#findComment-662329