Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto wstąpić w szergi WP ??

heyho

Recommended Posts

Witam wszystkich! To mój pierwszy post choć odwiedzam forum badzo czesto i bardzo mi sie ono podoba :D

Mam pewien problem.

Jakis czas temu ukonczylem studia (informatyke)i zastanawiam sie czy zwiazać swoje życie z wojskiem... tylko nie wiem czyjest to dobre rozwiązanie. Obecnie pracuje za strasznie marne pieniądze w pracy w ktorej nie ma żadnych możliwości rowoju + wyzysk na kazdym kroku + ... wogole szystko co sie da.... A wiadomo jak jest obecnie na rynku pracy czlowiek sie trzyma kazdej pracy byle by tylko jakis grosz wpadl do wiecznie pustej kieszeni. A pewnego dnia zrodzil sie w mojej glowie pomysl czy aby nie bylo by glupim wyjsciem zwiazac sie z armia...?? Ale z drugiej strony jestem młody , moze cos sie zmieni w tym kraju i czy po jakims czasie nie bede zalowal mojej decyzji... Co o tym myslicie? Czy w obecnych czasach jest to dobre rozwiązanie?

A pewnego dnia zrodzil sie w mojej glowie pomysl czy aby nie bylo by glupim wyjsciem zwiazac sie z armia...?? Ale z drugiej strony jestem młody , moze cos sie zmieni w tym kraju i czy po jakims czasie nie bede zalowal mojej decyzji... Co o tym myslicie? Czy w obecnych czasach jest to dobre rozwiązanie?

A z armia teraz to i tak tylko na kontrakty (tak mi sie wydaje) a nie na stale, wiec chyba nie masz sie tak naprawde o co obawiac.

Chcieć kolego do armii to Ty możesz.

Jednak minęły czasy, że każdego, nawet po studiach przyjmują, tym bardziej cywilnych. No chyba, że masz szerokie plecy.

Nie bierzesz stopnia szeregowego pod uwagę?

A niby to od jakiego stopnia w wojsku się zaczyna?

Jeżeli jednak udałoby Ci się dostać do woja na zawodowego, to warto.

wstąp, jeśli jest szansa się nie zastanawiaj

każda doświadczona "baba" Ci powie, że chłop bez wojska..................

aha i generałów w wojsku już nie potrzebują, musisz od szeregowego zacząć, choć byś miał na drugi dzień na pułkownika awansować

Oczywiscie od czegos trzeba zaczac ale napewno nie mam zamiaru poprzestac na szeregowym :) Tylko nie wiem czy dobrze robie, poniewaz slszalem ze kiedys rzucali co rusz po calym kraju a przeprowadzki co rok mi sie nie usmiechaja :/ Ale nie wiem czy jest tak nadal...

• 4 weeks później...
Posłuchaj rady absolwenta Wydziału Cybernetyki WAT, który tak jak Ty jest informatykiem i 22 lata pracował w wojsku. Gdybym został w wojsku to z całą pewnością nie stać by mnie było na budowę domu. Jeśli jesteś dobrym fachowcem, chcesz odnieść w życiu sukces, także finansowy to zrezygnuj ze swojego pomysłu. Wojsko daje stabilizację (teraz już mniejszą) ale nie daje możliwości wybicia się osobom uzdolnionym.

Posłuchaj rady absolwenta Wydziału Cybernetyki WAT, który tak jak Ty jest informatykiem i 22 lata pracował w wojsku. Gdybym został w wojsku to z całą pewnością nie stać by mnie było na budowę domu. Jeśli jesteś dobrym fachowcem, chcesz odnieść w życiu sukces, także finansowy to zrezygnuj ze swojego pomysłu. Wojsko daje stabilizację (teraz już mniejszą) ale nie daje możliwości wybicia się osobom uzdolnionym.

nie wiem, czy cybernetyka jeszcze jest na WAT - cie, ale kilka lat temu absolwentów, to prywatne firmy podkupywały

wykładały 40 tys. żeby gościu mógł rzucić papierami i dawały pensje kilkakrotnie wyższą niż wojsko

• 2 months później...

nie wiem, czy cybernetyka jeszcze jest na WAT - cie, ale kilka lat temu absolwentów, to prywatne firmy podkupywały

wykładały 40 tys. żeby gościu mógł rzucić papierami i dawały pensje kilkakrotnie wyższą niż wojsko

Tylko, że to było dawno i nieprawda ;).

Dla mnie Wojsko to duże prawdopodobieństwo, że się wdepnie w niezłe bagno...

Pozdrawiam,

Sunao

• 1 month później...

Wojsko, fajna sprawa. Sluzylam 10 lat, ale kiedy po rozwodzie musialam kupic sobie mieszkanie musialam tez odejsc z wojska zeby dostac kredyt, splacac go i jakos zyc. Teraz mam ciekawa prace, duzo lepsze niz w wojsku zarobki, mieszkanie... ale jednak czegos brak. No coz, zawsze cos za cos, nic za darmo.

Skoro piszesz na forum Muratora to znaczy, ze myslisz o budowaniu a skoro myslisz o budowaniu to przestan myslec o wojsku :)