Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy to dużo za działkę uzbrojoną ? pomóżcie...

bet

Recommended Posts

mam możliwość nabycia działki 925 m2 uzbrojonej..... podobno kanalizacja, woda, prąd są doprowadzone do działki a gaz prawie bo jest ok 50m od działki ..... i teraz za samą działkę chcą 33.000 zł a za resztę 46.000 zł razem 79.000.... czy jest to cena wygórowana ? cena samej działki jest super, ale co z ceną za uzbrojenie działki ?????

proszę pomóżcie w decyzji....

Witam!!!

Myslę że nikt ci nie odpowie na tak postawione pytanie .Szczerze mówiąc to dziwnie podana jest ta cena -bo i po co tak ???? Przecież nie powiesz właścicielom ....dobra biorę bez przyłączy . Cena może być astronomiczna (za działkę w beznadziejnym miejscu) lub bardzo niska za suuuuuuuuper lokalizacje . Wszystko zależy ile kosztują działki obok tej upatrzonej .

pozdro D.RZ

cena tak podana bo sprzedaje działkę Spółdzielnia mieszkaniowa.... i z tej ceny za przyłącza nie chcą opuścić... tyle sobie wyliczyli... działka jest w dobrym miejscu.... tylko moje pytanie dotyczy ceny za uzbrojenie działki ? czy to rzeczywiście tyle kosztuje.... jeśli np. wszystko było najdalej ciągnięte 50-100 m.?

Witam !!!!

myślę że trochę jednak za dużo sobie liczą za te przyłącza . Ale to tez zalezy od warunków panujacych w okolicy .

- prąd jest to koszt 2 tyś zł niezaleznie od odległości

- woda ( u mnie w okolicy Lublina ) to okol o 50 zł za metr .

- Kanalizacja (nie mam pojęcia )

pozdro D.RZ

Cena cenie nie równa nie piszesz nic o lokalizacji jakie miasto i rejon Polski czy jest atrakcyjna pod względem kominikacyjnym i jak inni napisali jak kształtują się ceny podobnych działek w twoim rejonie. Aha czy jest to cena już z vatem czy netto bo spóldzielnia wiadomo musi naliczyć VAT.

Jeśli przyjąć że z Vat to cena choć jakby trochę wysoka to jest do zaakceptowania. Ja też akurat poszukuję działki i np u mnie w Szczecinie ludzie sprzedają i po 100 zł/m2 nieuzbrojonej ale są i po 70zł uzbrojone więc różnica jak widzisz spora. Jeżeli te 79000 są jak na twoje możliwości finansowe do zaakceptowania i działka ci się podoba to kupuji tyle.

lokalizacja to woj. opolskie, działek budowlanych w mieście dużo nie ma, raczej jest wszystko zabudowane, jezeli już to na peryferiach miasta.... a ta działka ma super lokalizację, bo na osiedlu nowych domków jednorodzinnych... obok przebiega droga osiedlowa asfaltowa.... ceny działek atrakcyjnych to ok. 70-100 zł/m.....

dziś pojechaliśmy sami obejrzeć działkę .... i ja tam nie widziałam uzbrojenia działki.... choć przyznaję że nie jestem zorientowana czy wiem czego szukać.... na tej działce tylko widziałam jakieś 2 studzienki.... żadnych skrzynek ( choć myślałam że powinny być) .... skrzynki 2 są na sąsiedniej działce( chyba coś z wodą) ...ale ta działka jest po drugiej stronie ulicy osiedlowej asfaltowej- jakieś 15-20 m od "tej" działki.... a gaz to jeszcze dalej gdzieś z 80 m .....

gdzie to uzbrojenie ????????

czy te studzienki ?????????/

gdyby trzeba było ciągnąć wszystko przez drogę asfaltową taką osiedlową to czy nie są to duże koszty ?

przylacza wykonane przez takie panstwowe podmioty beda 100% drozsze

mnie ŁZE w Zgierzu za tą samą robote powiedział 5500-6000. a prywaciarz robi to dzis i jutro z full serwisem za 3000.

podobnie woda 3500 a 3000

tłuaczą to wyskoimi kosztami stałymi i zgadzam sie z nimi

oni płacą pełen ZUS pracownikom i swiadczenia a prywaciarz jak to prywaciarz, wiadomo

jeszcze jedno

bierz za lape hydraulika z UPRAWNIENIAMI BUDOWLANYMI to wazne i elektryka tez z takimi uprawnieniami i niech licza kazdy po koleji

dodaj 4x geodete, jak zrobisz na raz wyjdzie taniej bo koles jedno zgloszenie na ZUD robi

Witam !!!

Działka uzbrojona nie oznacza że na jej terenie będą jakieś "skrzynki" .Oznazca to że przez działkę lub w bezpośrednim jej sąsiedztwie są media . bezpośrednie sąsiedztwo to kilka metrów od działki -wtedy jest uzbrojona .Jeżeli twierdzisz że do prądu i wody jest 80 metrów to nie jest to zadne uzbrojenie -to bzdura .

pozdro D.RZ

Witam :)

dziękuję za wszystkie cenne podpowiedzi:)

a co robią studzienki na działce ?

gaz rzeczywiście chyba ok. 80 m.... co do prądu to nie widziałam.... woda gdzieś ok. 15m ale jak napisałam powyżej za drogą asfaltową.....taką osiedlową ... jest to vis a vis "naszej" działki ale za tą asfaltówką.... to chyba nie jest uzbrojona ! a koszt doprowadzenia przez taką asfaltówkę to chyba wzrasta dużo ?

Hej!

Nie zgadzam się z Darek Rz że działka uzbrojona to taka która ma media w pobliżu. O takiej działce powiedziałbym że madia są "w drodze". Dla mnie działka uzbrojona (w poszczególne media) to taka, na której jest:

a) wodomierz (praktycznie w studzience) za który można sobie wkręcić swoje przyłącze,

b) skrzynka przyłączeniowa dla elektryki,

Co do kanalizacji się nie wypowiadam bo nie ma sensu robić jakiegoś podprowadzenia skoro nie wiadomo gdzie będzie dom. Jeżeli kanaliza leci obok działki to jest nieźle.

Cena którą wołąją za tzw uzbrojenie to czysta ściema i nie daj się nabrać.

Ja mam na świeżo załatwianie elektryki -1800PLN za 21 kW ryczałtowo - cena niezależna od ilości roboty, a musieli przebudować linię i postawić słup (GZE się spisało). Woda kosztowała mnie niestety więcej bo ok 3500 PLN tj ok 1000 podłączenie przez wodociągi czyli rura, złączki, geodeta, wodomierz, 2000 PLN za 35 m ręcznego wykopu i duuużą "studzienkę" wodomierzową (4 kręgi 1,2 m średnicy) - potem będzie zbiornik na deszczówkę no i ok 450 za g.. wart projekt przyłącza wykonany przez same wodociągi. Akurat wodociągi okazały się beznadziejną instytucją przez którą straciłem trochę zdrowia.

Reasumując tego okrutnie długiego posta - działka jest uzbrojona jeżeli na jej mapkach naniesione jest owo uzbrojenie - do prostego sprawdzenia w wodociągach i energetyce. Nie daj się nabić w butelkę

Jarek

dzięki za podpowiedzi :) nie dałam się nabić w butelkę :lol: w końcowym efekcie okazało się ze na mapie pokazano nam nie tą działkę.... ta właściwa okazała się jeszcze gorszym nie wypałem... z 3 stron droga... z 4 chodnik :roll: i zeby było ciekawiej przez dziakę przebiega droga taka betonówka osiedlowa " do zawracania" ... :o poza tym stoi trzepak... nie wiem jak oni sobie to wyobrazają... ten plac wogóle nie wygląda jak działka.... chyba trzeba by było zrywać drogę.... :roll:

ło matko co w tych czasach próbują sprzedać :o

Bet nie wiem jak daleko chcesz od Opola kupic dzialke, ale mozesz znalezsc cos w okolicy winowa gorek,czarnowas lub chmielowic,ale ja na twoim miejscu raczej bym celowal winow, gorki ,chszaszczyce, tam sa w miare tanie dzialki.Ja sam mam w gorkach i jest tam super rzadnego przemyslu ,czysto i blisko miasta jakies 6-8 km.