FYM 19.05.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 stawial ktos ogrodzenie z siatki ? są jakies patenty? czy sprawa jest prosta. mam zamiar ogrodziz dzialke siatka lesną na slupkach metalowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 19.05.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Patent na takie "urządzonko" do kopania dołków pod słupki ogrodzeniowe opisałem tu:http://www.fotodom.xon.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=2Poza tym dobrze jest zaopatrzeć się w pasy z bloczkiem do naciągania siatki. Pasy takie służące do zabezpieczania przewożonych przedmiotów np. na przyczepie samochodowej można wraz z bloczkiem kupić w marketach za parę groszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 20.05.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 ja właśnie skończyłem stawiać słupki. za tydzień albo 2 będę zakładał siatkę. urządzenie do kopania dołków opisane przez jacekska bardzo się przydaje - jak wygląda w rzeczywistości można zobaczyć na zdjęciach w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 30.05.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Są dostępne też profesjonalne wiertnice spalinowe. Szybko i skutecznie - pewnie można gdzies wypozyczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 30.05.2005 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Jezeli slupki sa metalowe to mozesz wbic je w ziemie mlotem 5kg.Wstarczy tak 50-60cm,aby slupek stal stabilnie.Co do naprezenia siatki,to warto przypomniec sobie ksiazki o piratach.Stalo tam jak byk,ze siatki przeciwabordazowe powinny byc luzne.Po napietej siatce latwo sie chodzi.To tak,jezeli bylbys zainteresowany ulatwieniem sobie zycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.05.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Jezeli slupki sa metalowe to mozesz wbic je w ziemie mlotem 5kg.Wstarczy tak 50-60cm,aby slupek stal stabilnie. Co do naprezenia siatki,to warto przypomniec sobie ksiazki o piratach.Stalo tam jak byk,ze siatki przeciwabordazowe powinny byc luzne.Po napietej siatce latwo sie chodzi. To tak,jezeli bylbys zainteresowany ulatwieniem sobie zycia. Tak, za takie słupki metalowe po prostu wbite w ziemię będą bardzo wdzięczni okoliczni złodzieje, nie będzie problemu z ich wywleczeniem, obkuwaniem betonu, tylko brać i na złom prosto A co do naprężania siatki - niby racja, ale jeśli się kierujemy w strone idealnego ogrodzenia _nie_do_przejścia_, to może zasieki z drutu kolczastego? Wygląd co prawda jeszcze gorszy od nienapiętej siatki, ale za to przez to już się za diabła nie przejdzie... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinelli 31.05.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 jeszcze nie spotkalem sie z sytuacja zeby ktos celowo nie nacigal siatki...Przeciez nie jest ona nie do przejscia - a stanowi istotny element wnetrza i powinna wygladac estetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 31.05.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Ostatnio robiłem - spuszczę na to zasłonę milczenia ;P A tak na powaznie, najwięcej problemów miałem z solidnym naciągnięciem siatki, reszta poszła gładko. Ogordzenie ma charakter tymczasowy także zastosowałem stare słupki i stara siatkę, w czerwcu ją tylko wraz z Anetą odmalujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 01.06.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Podalem przepis na szybkie i tanie ogrodzenie sie siatka.Mozna oczywiscie zrobic to powoli i drogo.Sam widzialem,jak ludzie kopali pod podmurowke 120cm.Chodzilo im o posadowienie ponizej strefy przemarzania.A siatke,w trosce o solidnosc naciagniecia,naciagali traktorem.Wracajac do pytania poczatkowego tego watku,to nikt,kto ma kasy jak lodu,nie pyta jak to zrobic.Bierze po prostu firme "Ogrodzenia Solidne" i po klopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.06.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Podalem przepis na szybkie i tanie ogrodzenie sie siatka. Mozna oczywiscie zrobic to powoli i drogo. Sam widzialem,jak ludzie kopali pod podmurowke 120cm.Chodzilo im o posadowienie ponizej strefy przemarzania.A siatke,w trosce o solidnosc naciagniecia,naciagali traktorem. Wracajac do pytania poczatkowego tego watku,to nikt,kto ma kasy jak lodu,nie pyta jak to zrobic.Bierze po prostu firme "Ogrodzenia Solidne" i po klopocie. Można zrobić bardzo szybko i bardzo niesolidnie, a można też baaaardzo solidnie i baaardzo drogo, oczywiście. Niemniej chyba zgodzisz się, że najlepszym wyjściem byłoby zrobienie tego w jakiś rozsądny sposób pośredni? Słupki metalowe warto wbetonować nie tylko dlatego, żeby ich po tygodniu nie ukradziono, ale też i dlatego, że słupek tak po prostu wbity w ziemię po pewnym czasie się może rozchwiać. Do naciągania siatki nie musi być traktor, wystarczy ręczna najprostsza wciągarka na korbę, albo proponowany przez kogoś wyżej pas z bloczkiem do naciągania. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 02.06.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Nie jest to takie bardzo skomplikowane. Jesienią pradzilismy sobie z żoną, nie mając prądu ani wody na działce. Z pewnościę ogrodzenie jest dalekie od ideału ale od jesieni stoi, wytrzymało nawet lekkie napory stert piachu, więźby itp. nieostrożnie zeskładowanych przez dostawców podczas mojej nieobecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m67 03.06.2005 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Ja zrobiłem swoje ogrodznie w sposób następujący. Do wiercenia użyłem tego wiertła o którym mowa powyżej. Troche zabawy ze szlifierka i spawarka i nie ma problemu z jego wykonaniem. Otwory pod słupki wierciłem na około 50 cm. Słupki były średnicy 2". Od góry zostały zukosowane szlifierką i dospawane daszki. Potem dospawałem nakrętki o ile pamietam M10. Musiałem je jednak troche rozwiercić bo zastosowałe pręty ocynkowane fi 8. A więc zamontowałem słupki i pozostało założenie siatki. Przewidziałem dwa druty do przeplatane przez siatkę - góra i dół. Siatka była naciągana pasami do mocowania ładunków. Uważam że nia ma lepszej metody. Potrezbny był tylko jeszcze kątownik z uszami do naciągó i haczykami do złapania siatki. 10 min pracy ze spawarką i szlifierką i przyrząd był gotowy. Naciąganie przebiegło bez problemów, na każdym słupeczku zamontowane zostały pręciki mocujące siatkę . Druty zostały naciągniete przy pomocy takich specjalnych naciągów (kupiłem w OBI za jakieś niewielkie pieniądze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts