Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie z siatki....

FYM

Recommended Posts

Patent na takie "urządzonko" do kopania dołków pod słupki ogrodzeniowe opisałem tu:

http://www.fotodom.xon.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=2

Poza tym dobrze jest zaopatrzeć się w pasy z bloczkiem do naciągania siatki. Pasy takie służące do zabezpieczania przewożonych przedmiotów np. na przyczepie samochodowej można wraz z bloczkiem kupić w marketach za parę groszy.

• 2 weeks później...

Jezeli slupki sa metalowe to mozesz wbic je w ziemie mlotem 5kg.Wstarczy tak 50-60cm,aby slupek stal stabilnie.

Co do naprezenia siatki,to warto przypomniec sobie ksiazki o piratach.Stalo tam jak byk,ze siatki przeciwabordazowe powinny byc luzne.Po napietej siatce latwo sie chodzi.

To tak,jezeli bylbys zainteresowany ulatwieniem sobie zycia.

Jezeli slupki sa metalowe to mozesz wbic je w ziemie mlotem 5kg.Wstarczy tak 50-60cm,aby slupek stal stabilnie.

Co do naprezenia siatki,to warto przypomniec sobie ksiazki o piratach.Stalo tam jak byk,ze siatki przeciwabordazowe powinny byc luzne.Po napietej siatce latwo sie chodzi.

To tak,jezeli bylbys zainteresowany ulatwieniem sobie zycia.

Tak, za takie słupki metalowe po prostu wbite w ziemię będą bardzo wdzięczni okoliczni złodzieje, nie będzie problemu z ich wywleczeniem, obkuwaniem betonu, tylko brać i na złom prosto ;)

A co do naprężania siatki - niby racja, ale jeśli się kierujemy w strone idealnego ogrodzenia _nie_do_przejścia_, to może zasieki z drutu kolczastego? Wygląd co prawda jeszcze gorszy od nienapiętej siatki, ale za to przez to już się za diabła nie przejdzie... ;)

J.

Gość M@riusz_Radom

Ostatnio robiłem - spuszczę na to zasłonę milczenia ;P

A tak na powaznie, najwięcej problemów miałem z solidnym naciągnięciem siatki, reszta poszła gładko. Ogordzenie ma charakter tymczasowy także zastosowałem stare słupki i stara siatkę, w czerwcu ją tylko wraz z Anetą odmalujemy.

Podalem przepis na szybkie i tanie ogrodzenie sie siatka.

Mozna oczywiscie zrobic to powoli i drogo.

Sam widzialem,jak ludzie kopali pod podmurowke 120cm.Chodzilo im o posadowienie ponizej strefy przemarzania.A siatke,w trosce o solidnosc naciagniecia,naciagali traktorem.

Wracajac do pytania poczatkowego tego watku,to nikt,kto ma kasy jak lodu,nie pyta jak to zrobic.Bierze po prostu firme "Ogrodzenia Solidne" i po klopocie.

Podalem przepis na szybkie i tanie ogrodzenie sie siatka.

Mozna oczywiscie zrobic to powoli i drogo.

Sam widzialem,jak ludzie kopali pod podmurowke 120cm.Chodzilo im o posadowienie ponizej strefy przemarzania.A siatke,w trosce o solidnosc naciagniecia,naciagali traktorem.

Wracajac do pytania poczatkowego tego watku,to nikt,kto ma kasy jak lodu,nie pyta jak to zrobic.Bierze po prostu firme "Ogrodzenia Solidne" i po klopocie.

Można zrobić bardzo szybko i bardzo niesolidnie, a można też baaaardzo solidnie i baaardzo drogo, oczywiście. Niemniej chyba zgodzisz się, że najlepszym wyjściem byłoby zrobienie tego w jakiś rozsądny sposób pośredni?

Słupki metalowe warto wbetonować nie tylko dlatego, żeby ich po tygodniu nie ukradziono, ale też i dlatego, że słupek tak po prostu wbity w ziemię po pewnym czasie się może rozchwiać.

Do naciągania siatki nie musi być traktor, wystarczy ręczna najprostsza wciągarka na korbę, albo proponowany przez kogoś wyżej pas z bloczkiem do naciągania.

J.

Nie jest to takie bardzo skomplikowane. Jesienią pradzilismy sobie z żoną, nie mając prądu ani wody na działce.

Z pewnościę ogrodzenie jest dalekie od ideału ale od jesieni stoi, wytrzymało nawet lekkie napory stert piachu, więźby itp. nieostrożnie zeskładowanych przez dostawców podczas mojej nieobecności.

Ja zrobiłem swoje ogrodznie w sposób następujący. Do wiercenia użyłem tego wiertła o którym mowa powyżej. Troche zabawy ze szlifierka i spawarka i nie ma problemu z jego wykonaniem. Otwory pod słupki wierciłem na około 50 cm. Słupki były średnicy 2". Od góry zostały zukosowane szlifierką i dospawane daszki. Potem dospawałem nakrętki o ile pamietam M10. Musiałem je jednak troche rozwiercić bo zastosowałe pręty ocynkowane fi 8. A więc zamontowałem słupki i pozostało założenie siatki. Przewidziałem dwa druty do przeplatane przez siatkę - góra i dół. Siatka była naciągana pasami do mocowania ładunków. Uważam że nia ma lepszej metody. Potrezbny był tylko jeszcze kątownik z uszami do naciągó i haczykami do złapania siatki. 10 min pracy ze spawarką i szlifierką i przyrząd był gotowy. Naciąganie przebiegło bez problemów, na każdym słupeczku zamontowane zostały pręciki mocujące siatkę . Druty zostały naciągniete przy pomocy takich specjalnych naciągów (kupiłem w OBI za jakieś niewielkie pieniądze).