Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geberit - który rodzaj - Unifix, Duofix?

Recommended Posts

Nie mogę dojść do ładu, które rodzaje spłuczek podtynkowych Geberit mam konkretnie brać pod uwagę - Duofix, Unifix czy Kombifix.. :-?

Stelaż będzie zamontowany przed ścianą masywną (przytwierdzony do niej kotwami), obudowany płytami GK i mieć wysokość po obłożeniu płytkami ok.120cm i szerokość ok.55cm. Chciałbym, żeby pracował z przyciskiem Samba.

Niby proste, ale jak patrzę na stronę Geberita to te rodzaje (Duo, Uni) mało co się różnią w wyglądzie, ale cenowo to już róznica ok.150 zł. Nie chciałbym kupić czegoś, czego nie da się zamontować...

Proszę o Wasze wskazówki :cry:

• 7 years później...
Czy potrafi ktoś coś powiedzieć o dostępnych w marketach geberitach unifix delta 458.112.11.1? Niby unifixów już nie produkują (zamiast nich są basic), ale wysokość jest zupełnie nowa (112 cm a nie jak w starych unifixach 118 cm) i mają w komplecie nowe przyciski delta. Cały czas zastanawiam się czy warto, czy lepiej dołożyć do duofixa...

Jak nie zależy Ci na większej gamie przycisków do wyboru, nie masz wyostrzonego słuchu i nie musisz regulować poziomu wody przy niskim stanie to nie warto. Duofix ma też odrobinę inną konstrukcję. Sam kupiłem dwa Unifixy w jakiejś superpromocji w liroju wraz z przyciskami( duofixa chyba nie dają klawiszem w komplecie) i nie narzekam, szczególnie że na etapie wykończeniówki ciąłem koszty. Gdybym robił łazienkę w płytkach po 100zł/m2 i wstawiał armaturę oraz sanitariaty z górnej półki to nie byłoby o czym pisać. Tak zostało kilkaset złociszy za które kupiłem kibelek roca : ).

• 1 year później...

Stelaż DuofixBasic jest naszym podstawowym stelażem z grupą przycisków Delta (trzy podstawowe kolory: biały, chrom błyszczący i chrom matowy). Fabryczne ustawienie spłukiwania, to 3,5l przy małym spłukiwaniu oraz 6l przy dużym spłukiwaniu.

Stelaż Unifix jest to zestaw składający się ze stelaża 111.153.00.1, mocowania 111.813.00.1 oraz przycisku Delta.

Wyżej uplasowanym produktem jest stelaż Duofix ze spłuczką Sigma 12 cm, oprócz najbogatszej gamy przycisków pod względem materiałowym (tworzywo, metal, szkło, przyciski uniwersalne do wypełnienia własnym materiałem, spłukiwanie bezdotykowe) oraz kolorystycznym, ze spłuczką można zastosować pojemnik na kostki higieniczne (alternatywa dla kostek, które wieszamy na muszli). Spłuczka posiada również możliwość zredukowania ilości spłukiwanej wody nawet do 4l przy dużym spłukiwaniu oraz 2l przy małym. W spłuczce Sigma znajduje się zawór napełniający, który jest mniej wrażliwy na zanieczyszczenia, które mogą dostać się z sieci do urządzenia. Dodatkowo spłuczka Sigma jest tak zwaną spłuczką do montażu bez użycia narzędzi, oznacza to szybki montaż i demontaż elementów wewnątrz spłuczki oraz przycisku.

nie bać się pisać do producenta ja odp otrzymałem w 30 min więc widać że jakość obsługi taka sama jak produktu