Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murowanie klinkieru

JoShi

Recommended Posts

No wlasnie, chcialam zapytac czy jest jakas alternatywa dla murowania klinkieru na specjalne zaprawy klinkierowe (troche drogie ;)) no ale zeby jednoczesnie bylo dobrze i bez pozniejszych komplikacji typu wykwity... Acha jeszcze jedno. zy klinkier trzeba fugowac ? Chodzi mi o slupki ogrodzeniowe.

Taniej wychodzi cement z trasem ale trudno go dostać (może to tylko kwestia czasu), nam się nie udało więc kupiliśmy gotową zaprawę a to po prostu cement z trasem zmieszany z piaskiem.

Jak murujesz na zaprawę to może ona jednocześnie być fugą (ale nie wiem czy każdą zaprawą) ale pod warunkiem że taki kolor Ci pasuje. My zdecydowaliśmy się na fugę bo lepiej sie nam podoba ciemna niż szara (kolor zaprawy).

Aha nie zapomnij o izolacji przeciwwilgociowej na fundamencie.

Zawiera trass - krzemionkę SiO2 wulkaniczną, reaktywną. W połączeniu z wapnem daje nierozpuszczalny krzemian wapnia, a nie rozpuszczalny i "kwitnący " węglan wapnia. To zapobiega zaciekom.

Niektórzy dają sobie radę dodając tzw. superplastyfikatory. Można zredukować ilośc wapna, stąd mniejsze szanse na wykwit. Ale się zapomina, że zwykły cement sam, bez innych dodatków dalej ma 18% wapna...

Jak chcesz sam wykonac te slupki, to lepiej kup sobie gotowa, latwiej sie nia muruje. Spoinowac slupki bezwzglednie trzeba, sa jednak dwa sposoby:

- wykonujesz spoine od razu ta zaprawa co murujesz

- najpierw murujesz, potem spoinujesz (wersja latwiejsza :) )

polecam Sopro KMT, drozej ale lepiej :wink:

odnosnie slupkow to polecam kupic pret kwadratowy 1 cm i ukladac go na naroznikach cegiel a w srodek dawac zaprawe.zaprawa to barwnik bayer,plastyfikator zamiast wapna ,cement i drobny piasek.fugi wygladzic malym pedzelkiem.wymyc dwa lub trzy razy swiezo polozone cegly po wyjeciu kwadraciakow i gotowe,nie ma wykwitow i prezentuje sie bardzo ladnie.nie polecam cegly jopek tylko roben cegla jest troche drozsza ale rowna.

• 2 weeks później...
Co do kolorów - do cementu można dodać specjalny barwnik - najlepszy jest firmy Bayer zdaje się - sprzedawane są w paczkach kilogramowych. I przy czystym cemencie i tym barwniku nie powinno być raczej w przyszłości kłopotów z wykwitami

Pigmenty Bayera to bardzo dobre materiały, ale nie mają żadnego związku z powstawaniem wykwitów - ani pozytywnych, ani negatywnych.

• 2 weeks później...

był u mnie gość z firmy od której kupiłem klinkier. I sprzedał mi informację, którą Wam przekazuję. Słupki z klinkieru nie mogą być zalewane betonem po sam czubek jak to się powszechnie czyni ale do około jednej trzeciej. Zalecił też ażeby pozostawić dwie szczeliny niezafugowane dla wietrzenie wnętrza słupka. Posłuchałem bo wydało mi sie to logiczne gdyż wszystkie wykwity powstają w wyniku wydostawania się wilgoci na zewnątrz. W ten sposób pomaga się w cyrkulacji powietrza.

Jedynie słupki na których zamontowane są ciężkie bramy trzeba zalać w całości.

i powinno sie najpierw murowac slupek, a dopiero potem, nawiercic otwor, i na kolku plastikowym, wkrecic, jakis odczep aby dospawac ogrodzenie. Niepoprawne jest wbetonowywanie jakiegos plaskownika, czy innego zelastwa. A najgorsze co moze byc to wbetonowanie, jednego kawalka stali, tak ze wychodzi po dwuch stronach slupka. Moze to zaowocowac jego pekniciem. A teraz dlaczego tak ? a no bo stal pracuje. :wink:

A u mnie właśnie tak zrobili. Zresztą za podpowiedzią wykonawcy od żelastwa i moją aprobatą. Płaskowniki przechodzą przez całą szerokość słupków klinkierowych i do nich są przykręcone przęsła. Mam nadzieję ,że to przetrwa jakiś czas. Myślę sobie, że jeżeli w przyszłości wykruszy się fuga, która trzyma te płaskowniki to zafuguję ponownie czymś elastycznym. Myślę jednak ,że tam gdzie płaskowniki są zabetonowane to nic im się nie stanie.

Na ilu rzeczach trezba się znać. Głowa mała.

O ile dobrze zrozumiałem, te wykwity to od wapna?

A dlaczego w takim razie, skoro moi murarze nie używali wcale wapna tylko plastyfikatora, mój komin jest cały w szarych zaciekach? Czy to to samo, czy jakieś inne zjawisko?

Marek.

Cement ma w sobie 18% wapna...

• 2 weeks później...
A co powiecie na to, że to wcale nie wapno powoduje wykwity na klinkierze, tylko murowanie na zaprawie bez wapna? Tak przynajmniej wyczytałem w jednym z czasopism. Podobno dodawanie plastyfikatorów do zwykłej zaprawy cementowej jest zabójcze dla klinkieru, a wapno pomaga w uniknięciu wykwitów.

A co powiecie na to, że to wcale nie wapno powoduje wykwity na klinkierze, tylko murowanie na zaprawie bez wapna? Tak przynajmniej wyczytałem w jednym z czasopism. Podobno dodawanie plastyfikatorów do zwykłej zaprawy cementowej jest zabójcze dla klinkieru, a wapno pomaga w uniknięciu wykwitów.

:o