deha 05.08.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 No, skoro takie zdziwienie, to zapraszam do lektury: Z muratorplus.pl Myslę, że artykuł nie został dokładnie przeczytany i zrozumiany. Nigdzie nie doczytałem, że zaprawa bez wapna powoduję białe wykwity. "Białe zacieki na murach klinkierowych powstają na skutek przenoszenia przez wodę wodorotlenku wapnia zawartego w każdej zaprawie murarskiej - wapiennej lub cementowej. Mogą one powstawać w trakcie murowania lub spoinowania muru, kiedy wapno jest przenoszone przez nadmiar wody zarobowej lub już po zakończeniu prac, kiedy nie zabezpieczona elewacja jest zalewana wodą opadową. Wypłukane wapno, reagując z kwasowymi składnikami powietrza, przechodzi w biały, nierozpuszczalny w wodzie osad, będący mieszaniną węglanu i siarczanu wapnia." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.08.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 To doczytaj. " w każdej zaprawie murarskiej - wapiennej lub cementowej. " Zaprawa z plastyfikatorem, to zaprawa cementowa. Jasne jak piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 06.08.2005 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Nie kazde piwo jest jasne, nie_! W artykule jest napisanie, że: mogą one powstawać w trakcie murowania lub spoinowania muru, kiedy wapno jest przenoszone przez nadmiar wody zarobowej lub już po zakończeniu prac, kiedy nie zabezpieczona elewacja jest zalewana wodą opadową. Wypłukane wapno, reagując z kwasowymi składnikami powietrza, przechodzi w biały, nierozpuzczalny w wodzie osad, będący mieszaniną węglanu i siarczanu wapnia" a nie dlatego, że muruje się na taką, a nie inną zaprawę. Wykwity występują z powodu partaczenia roboty, a nie z powodu zastosowania zaprawy cementowej.. Taka wypowiedż sugeruje, że nie można murować na zaprawę cementowa, a należy dodawać wapno bo : " pomaga w uniknięciu wykwitów" Z taką wypowiedzią nie zdadzam się całkowicie i dlatego takie zdziwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 08.08.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 No i bądź tu człowieku mądry. Ja doszedłem do wniosku, że zaryzykuję z kominami, i zrobię na zaprawę cementową z plastyfikatorem. A dlaczego? Bo wapno hydratyzowane wg tego artykułu też się nie nadaje (patrz przepis na zaprawę), a "ciasta" wapiennego nie mam. Zobaczymy, najwyżej będę miał kwitnące kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 12.09.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 No i skończyliśmy samodzielne wykonanie ogrodzenia...zapraszam http://c.gaborska.w.interia.pl/skonczylismy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechowaty 28.09.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Wybaczcie że na tym forum, ale jestem zdesperowany potrzebuję drzwi zewnętrzne/tymczasowe do domu. Jestem przed etapem wykończeniowym i nie chcę wstawiać nowych bo mi je ekipy zniszczą. Może ktoś już coś takiego załatwiał i może mi pomóc - byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 25.10.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 U nas murarz, który murował z klinkieru kazał sobie robić zaprawę z samego piasku i cementu, a na każdą betoniarkę wsypywał jedną torebeczkę plastyfikatora. Fugi antracytowe wykonał już ze specjalnej zaprawy do fugowania. Całość zaimpregnowaliśmy Delfinem z Atlasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts