Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murowanie klinkieru

JoShi

Recommended Posts

No, skoro takie zdziwienie, to zapraszam do lektury:

Z muratorplus.pl

Myslę, że artykuł nie został dokładnie przeczytany i zrozumiany. Nigdzie nie doczytałem, że zaprawa bez wapna powoduję białe wykwity.

"Białe zacieki na murach klinkierowych powstają na skutek przenoszenia przez wodę wodorotlenku wapnia zawartego w każdej zaprawie murarskiej - wapiennej lub cementowej. Mogą one powstawać w trakcie murowania lub spoinowania muru, kiedy wapno jest przenoszone przez nadmiar wody zarobowej lub już po zakończeniu prac, kiedy nie zabezpieczona elewacja jest zalewana wodą opadową. Wypłukane wapno, reagując z kwasowymi składnikami powietrza, przechodzi w biały, nierozpuszczalny w wodzie osad, będący mieszaniną węglanu i siarczanu wapnia."

Nie kazde piwo jest jasne, nie_! :wink:

W artykule jest napisanie, że:

mogą one powstawać w trakcie murowania lub spoinowania muru, kiedy wapno jest przenoszone przez nadmiar wody zarobowej lub już po zakończeniu prac, kiedy nie zabezpieczona elewacja jest zalewana wodą opadową. Wypłukane wapno, reagując z kwasowymi składnikami powietrza, przechodzi w biały, nierozpuzczalny w wodzie osad, będący mieszaniną węglanu i siarczanu wapnia"

a nie dlatego, że muruje się na taką, a nie inną zaprawę. Wykwity występują z powodu partaczenia roboty, a nie z powodu zastosowania zaprawy cementowej..

Taka wypowiedż sugeruje, że nie można murować na zaprawę cementowa, a należy dodawać wapno bo :

" pomaga w uniknięciu wykwitów"

Z taką wypowiedzią nie zdadzam się całkowicie i dlatego takie zdziwienie.

No i bądź tu człowieku mądry. Ja doszedłem do wniosku, że zaryzykuję z kominami, i zrobię na zaprawę cementową z plastyfikatorem. A dlaczego? Bo wapno hydratyzowane wg tego artykułu też się nie nadaje (patrz przepis na zaprawę), a "ciasta" wapiennego nie mam. Zobaczymy, najwyżej będę miał kwitnące kominy :roll:

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...