Maco 26.10.2002 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 W różnych opracowaniach (nawet Muratora) znajduje różne zestawienia. Raz ogrzewaniu prądem na nocnej taryfie (G12) jest tańsze od olejowego raz droższe.Czy ktoś robił obliczenia ?Skąd różnice ? Czy możliwe jest, żeby wartość kaloryczna (opałowa) oleju była różna ? Bo na małe różnice ma wpływ różna taryfa G12 w różnych częściach kraju. No i jeszcze trzebaby porównać inwestycje i czas "zwrotu"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 26.10.2002 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Podobno 1 kWh z oleju to 0,15, a z II taryfy 0,22 Ale za to do oleju trzeba kocioł, zbiornik itp, podczas gdy do prądu wystarczą piece akumulacyjne. A w ogóle - czy w takim D06 da się zrobić ogrzewanie olejowe? Co ze zbiornikiem? Na dziś mam w planie piece akumulacyjne i kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.10.2002 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Jeśli takie są ceny, to mamy aż 50% różnicy. Wtedy przykładowo za sezon wyjdzie 3000 zł przy oleju i 4500 przy prądzie. Zatem inwestycja w kocioł zwróci się po kilku, góra po 10 latach. Gra jest moim zdaniem warta świeczki, tzn. oleju. Jeśli chodzi o zajmowaną przestrzeń to można zbiornik wkopać albo wsadzić do wydzielonego przegrodą miejsca w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 26.10.2002 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Tak, ale jeśli ma też grzać kominek, a prąd ma służyć głównie do wyrównywania temperatury, to różnice stają się mniejsze. Według moich wstępnych szacunków różnica kosztów rocznego ogrzewania prąd/olej przy cenach z dziś to ok. 1500 zł dla D06 bez kominka (brałem współczynnik 0,3 i 40% strat na wentylację). No ale to tylko wstępne szacunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 26.10.2002 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Według jednego z porównań Muratora (Opracowanie Projektu Gotowego Domu "Sympatyczny" D56a o p.u. 117,2 m2) 1kWh z oleju kosztuje 0,15 zł a taryfy nocnej 0,20.Dla tego domu roczna różnica wynosi ok 700zł. Jeśli założymy, że kocioł i zbiornik na olej kosztuje ok 10000zł i że cena instalacji c.o. wraz z grzejnikami jest taka sama jak elektrycznych grzejników akumulacyjnych z dynamicznym roz ładowaniem to zwrot inwestycji w olej dokonuje się po 14 latach. Nie wiem jaka jest żywotność pieca i ile kosztują roczne (czy inne okresowe) przeglądy ale obawiam się, że 14 lat to dużo.Jak się jeszcze założy, że do elektrycznego ogrzewania nie jest potrzebny komin i kotłownia to okres zwrotu wygląda jeszcze gorzej czyli jeszcze bardziej na korzyść prądu... ? Czy to rozumowanie ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Peter 27.10.2002 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 Chyba nie bardzo.Po pierwsze-koszt piecy akumulacyjnych z dynamicznym rozładowaniem jest duży, na pewno dużo większy niż grzejników c.o.. Po drugie-moc zainstalowana tych piecy musi być większa niż zapotrzebowanie danego pomieszczenia, jeżeli się nie mylę to 2 lub 2,5 raza.Z drugiej strony nie wierzę również w te 0,15 za kWh z oleju, bo chyba nie uwzględnili strat na kotle i dojściu do grzejników. Dla produkcji energii cieplnej z prądu można przyjmować sprawność 100% ale dla pozostałych źródeł to już na pewno nie. Peter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.10.2002 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 No tak, ale w przypadku grzejników trzeba jeszcze doliczyć instalację, nie tylko same grzejniki. Taka instalacja w przypadku pieców z dynamicznym rozładowaniem będzie pewnie tańsza (położenie kabli elektrycznych, kóre i tak się rozprowadza w każdym domu). Można jeszcze wziąć pod uwagę ogrzewanie podłogowe elektryczne ale to nie upraszcza porównania... Ładny Dom na przykład (9-2002) pisze, że ogrzewnie nocną taryfą jest tańsze od olejowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 27.10.2002 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 W ostatnim muratorze czytałem o grzejnikach elektrycznych z dynamicznym rozładowaniem. Jak bym nie liczył to wolę kociołek i olej.Najtańszy oferowany grzejnik 1300 zł. (polski).Niemieckie od 1600 zł. Waga grzejniczka 2 kW to około 120 kgInstalacja elektryczna do takiej mocy to też nie mały wydatek. Wentylator w takich piecach ma oddzielne zasilanie. No i trzeba zamówić ogromny przydział mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 27.10.2002 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 Jeszcze raz ja. Zaraz coś Wam powiem . Jak przeczytacie to pwewnie będziecie kazali mi się puknąć w czoło. Czasami jestem na forum i hołduję technologii Thermomur w wydaniu z Sandomierza.Teraz usidźcie wygodnie i UWAGA. Koszt oleju za okres od 09.2001 do 09.2002 w domu z użytkowym poddaszem o powierzchni 160 m kw ......1460 pln. W "stajni' BUDERUS. Koszt ogrzewania i ciepłej wody użytkowej (mały patencik własny, który na starcie przy kupnie zestawu BUDERUS daje 1500 zł. oszczędności.(ciepła woda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.10.2002 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 winston, super ! Takie wiadomości są potrzebne, żeby właśnie prawdę głosić. No i żeby jeszcze móc takie rozwiązanie powtórzyć u innych czy możesz jeszcze podać więcej szczegółów. W skrócie w tym domu albo jest bardzo energetyczny i tani olej (jeśli tak, to olej rzeczywiście będzie miał znaczną przewagę nad prądem), albo dom jest tak ciepły, że nie trzeba dużo energii do jego ogrzania (w tym wypadku ogrzewanie prądem będzie kosztowało podobnie). A jeśli jeszcze jest na przykłąd rekuperator... ? Czy wiesz skąd się bierze tak niski koszt (ile oni płacą za olej, jaka jest jego wartość energetyczna, jaka sprawność pieca, jakie wymagania domu na ogrzewanie,...) ? A wracając do Twojej wypowiedzi o prądzie to wolałby raczej operować konretami niż "ogromny" (bez obrazy ). U mnie za 15kW ZE chce 1800 jednorazowo. Zakładam, że za normalną moc około 7,5kW będzie połowa więc 900zł jednorazowo za przydział mocy jest kosztem, który trzeba wziąć pod uwagę. Piece akumulacyjne z dynamicznym rtozładowaniem są drogie (już wiemy ile). A ile kosztują grzejniki i instalacja c.o. ? Zakładam, że koszt instalacji elektrycznej do piecy to dodatkowo 10% zwykłej instalacji ? Nie wiem czy dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.10.2002 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 Właśnie przeglądam Murator 10-2002 i tam jest tabela kosztów paliwa, z której wynika że 1kWh wytworzona przez olej opałowy kosztuje 0,1803zł a przez energię elektryczną na nocnej taryfie 0,19074zł (ceny z 2001 roku). Czyli prąd w "utrzymaniu" jest o 5,8% droższy od oleju. Z kolei w numerze 8-2002 pisze się, że koszty elektrycznej instalcji c.o. to około 50% kosztów instalcji wodnej z kotłem i grzejnikami. Czyli zakładając koszt typowej instalacji na 12 000 (z piecem itd) to koszt elektrycznej będzie 6000. Załóżmy roczne zapotrzebowanie na ciepło 20 000 kWh (przy oleju koszt 3606zł a przy prądzie 3814zł) co daje ogrzewanie elektryczne droższe w utrzymaniu o 208zł. Przy różnicy w inwestycji 6000zł okres zwrotu inwestycji w olej to 28 lat, nie uwzględniając kosztów przeglądu pieca. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-10-27 17:31 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 27.10.2002 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 Maco.To nie zupełnie tak . Przyglądam sie temu forum od chyba 8 miesięcy. Patrze na rózne wyceny, tabele i rankingi. Włos mi się jerzy ile ludzie muszą mieć pieniedzy do wydania.Nie jestem ani budowlańcem , ani specjalista od budownictwa.(już widzę te komentaże.... ALE MĄdrala. Nie zna się a buduje własny dom)A tak właśnie buduję. Nasze z małżonką moją kochaną ciężko zarobione pieniądze wydaję z rozwagą. Nie mam zamiaru hołdować powiedzeniu "zastaw się a postaw się". Nie kupię wykończeń z najwyższej półki. Wścipscy powiedzą, że biuednego nie stać na tanie rzeczy bo musi kupic dwa razy. Może i tak , ale nie narzekam w trakcie budowy , że brakuje na to lub na tamto.Mój dom będzie mnie kosztował pod klucz( podłogi , panele, biały montaż maksymalnie 160 tys.(LMP14)Oczywiście na wiosnę zasilam się kredytem bo do odwaznych świat należy. Trzy rzeczy w swoim domu zlecimy firmie.1. dach(więżba , rynny , pokrycie) Ocieplę sam.2. komin( nie żaden systemowy tylko z cegły czerwonej z ceramiką do Buderusa w 1 kanale3. podłączenie i uruchomienie kotłowniResztą zajmuję się sam.Jeśli chcesz poznać więcej szczegułów zapraszam na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 27.10.2002 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 SORRY za ortografię pietro wyżej .....oczywiście SZCZEGÓŁÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.10.2002 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 winston, Bez obaw, nie sądzę, żeby prawdziwi forumowicze oceniali Cię na podstawie tego co piszesz. Jednak dalej będę nalegał na szczegóły ! Trzymam kciuki za Twoją budowę i wierzę, żę Wam się uda bo jak ktoś chce to tak będzie. Ale nie bądź samolubem i podziel się swoimi pomysłami, zwłaszcza że jak piszesz to wyglądają na rewelacyjne ! Napisz więcej faktów i liczb na temat tego ogrzewania i może trochę na temat tego tricku w Buderusi (chyba, że to się nadaje tylko na priv ) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 27.10.2002 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 Ten trick to taka prościutka sprawa , ale nie w samym piecu. chodzi o to, że jak idziesz do sprzedawcy oferuje Ci zestaw. A po co Ci cały zestaw. Kup go bez zbiornika na c.w.u.(kosztuje około 1700 pln. Wystarczy kupić zwykły bojler i odpowiednio podłączyć do niego piec nie pozbywając się oczywiście grzałki z bojlera, którą latem można wykorzystać zamiast odpalać piec.Ja będę miał również zwykły piecyk na odpady taki za 800 pln, którym też mogę podgrzać c.w.u. Czytałem wcześniej gdzieś wyżej o porównaniu prąd II taryfa czy olej. Owszem do ogrzewania elektrycznego nie potrzeba budować komina , ale jak wyłącza pradzik zima to czym wtedy grzać? U mnie to zadanie spełni "koza" bez konieczności palenia ognisk w pokojach.Teraz ciut o kosztach:Domek LMP 14(127 m kw z poddaszem użytkowym) z doprojektowanym kominem do kotłowni olejowej.1.Fundament lany w grunt od zewnątrz folia. Długość 49 mb. głębokość posadowienia ław 110 cm. uod dołu na wysokość 30 cm 60 cm. szer.2. ściany zewnętrzne parteru i poddasza "STYRODOM" z Sandomierza3. strop Terriva4 Ściana nośna wewnątrz gazobeton 25 cm. szer.4. Ściany działowe parteru gazobeton 12 cm.(piętro - jeszcze się zastanowię czy GK i 12 cm. gazobetonu - strop pod ścianki działowe z gazobet. na poddaszu zazbrojony ciut mocniej5. dwa kominy z cegły pełnej.(do Buderusa i do kominka w saloniku z wkładką ceramiczną)6.podłoga - poziom zero na wys. 75 cm. od gruntu(3 warstwy klocków styropianowych)- jeszcze nie wylana.7 Własna robocizna (trochę wytopiłem potu)- bezpłatna.Pomocnik przy belkach Terrivy - szwagier i tato.to wszystko co wymieniłem powyżej kosztowało mnie ...... prawie 29000 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.10.2002 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 winston,dzieki za info.Wracam pyatniem do tych jak mniemam znajomych co im wyszedł tak niski koszt za olej. Czy wiesz skąd się bierze tak niski koszt (ile oni płacą za olej, jaka jest jego wartość energetyczna, jaka sprawność pieca, jakie wymagania domu na ogrzewanie [ile W/m2] ,...) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 28.10.2002 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 O wszystkim napiszę dokładniej w przyszłym tygodniu. Zapytam ichh o najdrobniejsze szczegóły. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.11.2002 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2002 A to znalazłem na innym wątku napisane przez Sanipro :"Podaję porównanie kosztu ogrzewania według Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa S.A. węgiel kamienny - 27.97 zł/GJ koks - 35.71 zł/GJ gaz płynny propan-butan - 44,62 zł/GJ gaz ziemny •wysokometanowy - 28,17 zł/GJ olej opałowy - 49.47 zł/GJ energia elektryczna (dzień/noc) - 47.74 zł/GJ " Z tego wynika, że koszty elektrycznego są niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joy1 11.12.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Odświeżam temat. Może ktoś zna aktulane notowania nośników energii?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts