Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pod orzechem

Recommended Posts

kochani,

wiem, ze rozmowy na temat orzecha odbywały się na tym forum już nie raz, ale konkretnej odpowiedzi/ podpowiedzi na nurtującą mnie kwestię jakoś nie znalazłam.

może ktoś pomoże....

co posadzić pod dużym, rozłożystym orzechem?

trawa - nawet ta pod ciemne miejsca nie chce rosnąć.

kwestii do wziecia pod uwagę jest kilka, i jakoś nie potrafię sobie, przy tak skormnym doświadczeniu, z nimi poradzić:

1. kawałek ziemi jest naprawdę mocno zacieniony

2. jesienią liście spadają jakby ktoś im za to płacił - więc miejsce trzeba grabić

3. trzeba stamtąd również wygrzebywać orzechy

4. no i stystem korzeniowy orzecha jest tak rozbudowany, że strach wkopywać coś między obecne korzenie.

jak Wy sobie z tym poradziliście?

z góry dziękuję za wszelką pomoc

gosia

konwalie- tylko one tam urosną. Wsadź je gdzie się uda a one same sie rozlezą.Z grabieniem to tak- jesienią to po nich już i łazić można i je grabić- nic im nie będzie, a wiosną i latem daruj im ten zabieg. Rosną u mojej mamy i nie ma tam z nimi kłopotów- orzechy wybiera spośród nich. Innej rośliny co by znioasła dobrze orzecha nie znam. On wydziela też takie substancje których rośliny nie lubią, zresztą konwalie też, więc niech sobie tam radzą ze sobą.

pozdrawiam

Marta

W zasadzie nic, można popróbować z trawą na miejsca zacienione i zbierać usilnie liście jesienią. Orzech jest bardzo łakomy, wyje i wysuszy wszystko a liście w czasie rozkładu wydzielają substancje fenolowe które skutecznie działają jak herbicyd. Mam 2 orzech włoskie i jest to jedyne miejsce gdzie nie toczę nierównej walki z chwastami. Żarłocznośc tych drzew nie ma granic ale za to bardzo przyjemny jest zapach liści orzechów i cudowny cień.

Napisałam, że "nic nie rośnie pod orzechem włoskim" - nie należy tego brać dosłownie - pokrzywy, perz, mniszek, trawa a nawet pojedyncze truskawki rosną ale do momentu gdy drzewa puszczą liście. Potem robi się mocny cień i na dodatek jest bardzo sucho. Wszystko pod orzechami robi się rachityczne i etiolowane. Warto jednak pomyśleć aby pod orzechem zrobić np. podest z drewna i siedzisko. Pod orzechami jest fantastyczny cień chłodzący nawet w największe upały i dodatkowo orzech nie jest tak mocno atakowany przez spadające na głowę robactwo.

dzięki, dzięki!

nawet nie przypuszczałam, że rozpętam taką dyskusję.

chwastów bym nie chciała - rosły dotychczas i wyglądało to nieciekawie, zwłaszcza, ze rosły kępkami z prześwitamy ziemi.

ławeczki też tam nie postawię bo orzech rośnie za garażem i w rogu działki... sama bym tam nie chciała siedzieć, nie mówiąc już o sadzaniu gości:)

pozdrawiam

gosia

• 10 years później...

Pod orzechem nic nie urośnie? Zdjęcia mówią same za siebie:

orzech1.jpg orzech2.jpg orzech3.jpg orzech4.jpg orzech5.jpg

Mój orzech to ogromne 50-letnie drzewo. Rośnie to co widać. Dalej, ale też pod koroną, rosną cisy, hortensja, jałowiec, tuje, serduszka, tawuła, winobluszcz i inne rozmaitości. Liście wygrabiam tylko z trawnika. Orzechy też zbieram tylko z trawnika. Wystarczy, aż nadto.

Ziemię mam piaszczysto gliniastą, może dlatego wszystko rośnie jak szalone?

Nie bójcie się orzecha. To piękne drzewo.

Pozdrawiam :bye:

• 2 weeks później...
Pod orzechem nic nie urośnie? Zdjęcia mówią same za siebie:

[ATTACH=CONFIG]322111[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]322112[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]322113[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]322114[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]322115[/ATTACH]

Mój orzech to ogromne 50-letnie drzewo. Rośnie to co widać. Dalej, ale też pod koroną, rosną cisy, hortensja, jałowiec, tuje, serduszka, tawuła, winobluszcz i inne rozmaitości. Liście wygrabiam tylko z trawnika. Orzechy też zbieram tylko z trawnika. Wystarczy, aż nadto.

Ziemię mam piaszczysto gliniastą, może dlatego wszystko rośnie jak szalone?

Nie bójcie się orzecha. To piękne drzewo.

Pozdrawiam :bye:

Przepiękny ogród! Czy ja tam widzę funkie? Bardzo mi się podoba takie zagęszczenie roślin.

PannaJoanna dzięki za miłe słowa :-) Tam faktycznie jest busz. Jak widać mój orzech jest towarzyskim drzewem i nie pluje juglonem ;-)

Ogródek przez kilka lat leżał odłogiem i wówczas pod orzechem bardzo rozrosła się mahonia i barwinek, a nieco dalej od pnia dosłownie rozhasał się liliowiec (taki cytrynowy wcześnie kwitnący) i bluszcz. Nikt wtedy nie grabił liści ani nie zbierał orzechów.

Kiedy przejęłam ogród usunęłam część roślin i tam gdzie się przemieszczam posiałam trawę, która jakoś sobie radzi. Wiosną pod orzechem jest mało cienia, bo liście dostaje dopiero późno w maju, więc kwitną tam tulipany i inne cebulowe.

W tej chwili po orzechu wspina się winobluszcz, a bezpośrednio pod nim rośnie mahonia, barwinek, bluszcz, paprocie, złotlin japoński, kilka różnych funkii, trzmielina, parzydło leśne i trawa. Nieco dalej pod koroną orzecha rosną konwalie, liliowiec, bez czarny Eva, aktinidia, żurawka, bukszpan, ostrokrzew, hortensja, cisy, serduszka i kilka żywotników a nawet jałowiec.

Ale sąsiad zza płota nadal mówi: "Pani, pod orzechem to nic nie urośnie!"

Edytowane przez nikka55