Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

rozprowadzam kanalizację pod fundamentem i zastanawiam się czy doprowadzenie powietrza do kominka też sie daje się pod posadzką w gruncie , czy też zrobi się później we wylewkach ?

Myślę, że obydwa rozwiązania są dopuszczalne. Ja robiłem później w wylewkach.

Nalezy ta rure puscic pod chudziakiem w piasku, zeby nie przerywac warstwy ocieplenia po wylwewka. A poza tym ta rura powinna miec srednice co najmniej 150 mm, wiec nie bardzo da rade sie zmiescic w wartswie ocieplenia/wylewki. A to ze wychodzi pod ziemia? Trzeba tylko dac kolanko i wyprowadzic ja na powierzchnie i zakonczyc, daszkiem, kominkiem, czym kolwiek......

Pozdrawiam

Jankes

robie w wylewkach, powietrze do kominka fi 100 i powietrze do kotłowni też fi 100, przewody kłade wzdłuż fundamentu i akurat wędrują po krótkiej ścianie salonu, a od strony ogrodu wychodzą 40 cm ponad gruntem
Ja mam w piachu pod chudziakiem, rura 160. Zetka w styropianie zajmowałaby za dużo miejsca, no i 160 nie zmieściłbym w wylewce. 100 to chyba za mało, tak sądzę.

Też tak zrobię (jutro zasypuję). Konsultowałem to z projektantką kominków i powiedziała że rura powinna być fi16.