Gość 20.05.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 AUTOR: AGA444 Może niedługo uda mi się rozpocząć budowę więc poszukałam w archiwum prawie wszystkiego o fundamentach. Lista tematów jest bardzo długa. Myślę, że jest wiele osób, którym również będzie ona pomocna Dobrze zdjęty humus czy źle –skąd wiedzieć? Drenaż opaskowy Jak izolować fundamenty? Problem – fundament z porotherm Ocieplenia fundamentów steropianem Czy to dobre rozwiązanie?? Polne głazy w fundamencie? Jak ocieplić fundament wylany w gruncie: Fundament – projekt, a wizja wykonawcy Czy można nie ocieplać ściany fundamentowej Ściany fundamentowe wylewane vs z bloczków Ściany fundamentowe wylewane czy z bloczków Fundament w deskowaniu czy w gruncie: Jaka kolejność warstw przy ocieplaniu ściany fundamentowej Na jaką głębokość kopie się fundament Ściana fundamentowa Ława fundamentowa bez szalunku, trzeba folię? Jak kopać ręcznie czy mechanicznie? Robię fundament – o czym pamiętać? kanalizacja itd Jak wykonać przepusty przez fundament Ważne pytania dotyczące wylewania chudziaka Grunt to glina, jaka izolacja fundamentów Jak tanio wykonać fundamenty Fundament - rozterki/pytania Kilka pytań dot. budowy Przeczytałem kupę postów i dalej nie wiem... Fundamenty w folii Jak policzyć ilość potrzebnego betonu Inny fundament? Fundamenty W jakiej temperaturze można wylewać fundamenty? Ściana fundamentowa – beton czy cegła? Czym zabezpieczyć na zimę Legalett – doświadczenia mieszkańców Czy w ogóle wykonywać izolację pionową fundamentów i ławy Ławy bez szalowania – na gruncie Fundament 3 warstwowy z bloczków – proszę o opinię Izolacja pionowa fundamentu – baaardzo proszę o opinie !!! Ile płaciliście za fundamenty??? Ile czasu mogą leżeć fundamenty? Obsypywanie fundamentów piachem od zewnątrz Fundamenty w końcu października Jakie bloczki fundamentowe Popękane ławy fundamentowe Ławy fundamentowe – izolacje niezbędna czy nie? Jaka szer. fundamentu? Podsypka pod ławy fundamentowe?? Fundamenty – zarysowania i pęknięcia Instalacja odgromowa, uziemienie Fundamenty lane do ziemi kiedy można? Bez „chudziaka”?!?!?! Obsypanie fundamentów Ile trzeba odczekać, aby wsypać piasek w fundament? Fundament wylany w ziemi – jak zaizolować i ocieplić Fundamenty z bloczków czy lany beton Klejenie styropianu do ściany fundamentowej Drenaż opaskowy Jaka folia do wykopu pod fundament – pilne!!! Jaki fundament lepszy? Czy pod ścianki działowe trzeba robić fundament? Fundamenty na podmokłym gruncie Fundament i wysoki poziom wód gruntowych Fundamenty??? Potrzebna fachowa opinia!!! Ławy bez szalowania - na gruncie Pilne! - pęknięcie na fundamencie Fundament na gruncie niejednorodnym-pomocy? Pierwsze „ciekawe” pomysły wykonawcy – stan zero Fundamenty–zapomniano Polewanie wodą piachu – proszę o „oświecenie” Czym zasypywać fundament Fundamenty w szalunku z ziemi – znacie to ...??? Fundamenty wylewane w gruncie Czy konieczny jest drenaż w glinie!! Z czego fundament Fundament na nieprzepuszczalnym gruncie Wzmacnianie fundamentów Fundamenty: beton, czy bloczki betonowe Czy izolować pionowo fundamenty betonowe? Jaki szeroki fundament Mój architekt nie zgadza się na izolację fundamentów!? Czym wypełnić fundament? Betonem czy piaskiem? Fundament - czy tak można? Ocieplenie fundamentów Co na fundament? Problem z fundamentami Bloczki fundamentowe z silki? Czy dom naprawdę musi „siąść”? Czy ocieplać taki fundament ? Zabezpieczenie przed zimą Mam dylemat: fundament wylewany w grunt czy w deskowanie? Jaki beton na fundamenty? Fundament w listopadzie? Rapować czy nie? Zamykać fundamenty na zimę czy nie? Czy kontynuować budowę październik – listopad? Czy trzeba usuwać humus? Fundamenty prosto w ziemię czy w szalunku? Ława fundamentowa bez zbrojenia Czy można postawić fundament na wiosnę, czy lepiej na jesieni? Kurde .. zrobili mi fundament bez ław ...L Wysadzi mi fundamenty? Czy zepsuli mi fundamenty? Fundamenty w glinie Czy dobrze myślę? Zasypywanie fundamentów Kamień węgielny Ile czekać po zalaniu fundamentu? Ile czasu odczekać po zalaniu fundamentu? Kiedy ściągać szalunek fundamentów? Koparka, czy łopata? Obsypywanie fundamentów – czym? A NA DOKŁADKĘ: **Lista porad** i to by było na razie tyle ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.05.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Znowu kawał dobrej roboty.Kompendium wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 20.05.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Brawo!! na pewno niejednemu się przyda bo ludzie na początku chyba nie wiedzą co to jest funkcja "szukaj". Jakby i inne duże tematy tak podsumować i podpiąć może zmniejszyłaby się liczba powtórkowych pytań co tydzień.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 25.05.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Aga, kawał dobrej roboty odwaliłaś Na pewno skorzystam - niedługo zaczynam. Te wszystkie materiały na forum traktuję jako praktyczną stronę budownictwa, czyli jak nie dać się zrobić w trąbę przez wykonawcę. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 25.05.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Fajna sprawa. Wiele rzeczy mi się przyda. Jutro stawiamy ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 26.05.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 AGA444 to się nazywa kawal dobrej roboty Po takiej lekturze to nic co związane z fundamentami pewnie mam nie będzie straszne Dzięki bo skożystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 06.06.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 nic więcej nie powiem jeno: AGA JESTEŚWIELKA buziaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 13.06.2005 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 aga, wielkie dzieki, czytam i czytam i oczom nie wierzee - kawal dobrej roboty wydrukowalemsobie i rano dam zonie zeby sobie poczytala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Bardzo dziękuję za wszystko i cieszę się, że mogłam pomóc . W miarę postepu prac na mojej działce będę zapewne szukać w archiwum interesujących tematów, więc podzielę się nimi z Wami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 14.06.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 to aż tyle tego było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.06.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 nie, no co Ty mdzalewscy to nie wszystko!!! Dla czujących niedosyt w czytaniu przedstawiam inne tematy dotyczace fundamentów i stanu "zero": Kompletny harmonogram prac Przepis o zabudowanej sąsiedniej działce Z czego paliki dla geodety wytyczanie budynku na działce proszę o radę? fundament to rzecz święta Fundamenty - ile czekać między laniem chudziaka, ław itd.? Przed zasypaniem fundamentów - odczekać? co na ocieplenie przed zasypaniem fundamentu? jak odwodnić działkę Problem z uszczelnieniem posadzki – tego jeszcze nie było!!! Po co wywijać folię na ściany przy izol. poziomej? Fundamenty – ile czekać między laniem chudziaka, a ław itd.? Fundamenty – kolejność Jak wyjdzie taniej? Uziom po zalaniu fundamentów Ocieplić fundament przed zimą czy nie ??? Co na szczęści w fundament? fundamenty z systemem grzejnym firmy LEGALETT Wykopy pod ławy – kto ma rację? Czy ławy fundamentowe należy polewać wodą? izolacja pionowa fundamentu? IZOLACJA PRZECIWWILGOCIOWA – DOM NIEPODPIWNICZONY Dwa pytania odnośnie etapu zero... Zasypywanie fundamentów piaskiem Fundament w deskowaniu czy w gruncie? Najtańsze fundamenty A może tak? Stan surowy a sprawa w sądzie (potrzebna porada) ILE??? Ile kosztuje wykonanie szczegółowego kosztorysu? ile wizyt kierownika budowy ? ile dla kierownika budowy? Ile płaciliście kierownikowi budowy? Odpowiedzialność, a kierownictwo budowy 100 PLN za palik, albo za narożnik? Ile płaciliście za rozprowadzenie kanalizacji ? Instalacja wewnętrzna wod-kan kanalizacja Wykop ręczny – 1,5m*100mb cena wykopania 1 metra rowu Ile za prace ziemne? Ile za roboty ziemne Ile za fundamenty FUNDAMENT – CENA m.b. roboty ziemne Koszt wykonania fundamentów i wszystkich robót ziemnych. Ławy + fundamenty Fundamenty – cena Wykonanie fundamentów koszt wykonania fundamentu FUNDAMENT KOSZ ROBOCIZNY jak sądzicie czy wystarczy 12 tys. zł .? – fundamenty? O kosztach fundamentów. ILE PŁACILIŚCIE ZA FUNDAMENTY??? czy cena fundamentu nie jest zbyt atrakcyjna? jaki koszt robocizny fundamentów? Ile za wykonanie fundamentów ? Cena za fundamenty i strop ile za stan zero + parter + strop ? Ile za stan zerowy Ile kosztuje robocizna za wykonanie stanu „0”, fund Ile kosztuje stan zero Ile za stan zero? koszt domu zniechęca ile za m2 stan surowy z dachem? ile trzeba mieć pieniędzy na budowę domu? Dostałem wycenę na dom – o ile za dużo? wpływ na cenę domu dom za 210 000 zł?? Możliwe ?? Stan surowy - wycena do oceny robocizna stanu surowego Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym??? wycena robocizny stanu surowego – proszę o opinie Jest tyle, a ile powinno być? Koszt robocizny stanu surowego – wypowiedzcie się? Proszę o radę – bumerang czyli stan surowy Śmiać się czy płakać????? Kosztorys – co wy na to !!! Koszt robocizny – ekipa murarzy cena stanu surowego pomocy!! tanio to czy drogo stan surowy otwarty? koszty budowy czy 16000 zł to dużo za...? Wymieńmy info o kosztach za 1m2 stanu surowego otwartego Stan surowy - drogo?? orientacyjne koszty ekipy Trudne rozmowy o pieniądzach. Moralniak + ewentualny odwet ? BANKOWCY POMOCY !!!! Kasa mieszkaniowa i kredyt z banku – nowy problem Kredyt budowlany - kiedy brać? Tradycja UMOWY!!! Umowy Fugas wzór umowy... Czy ktoś ma wzór umowy z budowlańcem? Umowa z kierownikiem budowy Umowa z wykonawcą Umowy sensowna umowa z kierownikiem budowy umowa na roboty UMOWA!-roboty budowlane ) UMOWA KAROLINY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 30.06.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Jestem pelna podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 07.07.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Aga444 - moje słowa uznania!!! Twój wykaz + aneks jest na prawdę bardzo usystematyzowaną kolanią wiedzy. jestem na etapie PnB, tak więc ta wiedza jest dla mnie zbawieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holikk 09.07.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Congrats. Nice job Aga444. Widzę, że jakiś czas temu złość i irytacja na mój post o silikatach rozwinęła się w niezwykle twórcze podejście do sprawy. Super!!! holikk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holikk 09.07.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Congrats. Nice job Aga444. Widzę, że jakiś czas temu złość i irytacja na mój post o silikatach rozwinęła się w niezwykle twórcze podejście do sprawy. Super!!! holikk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 09.07.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Wszystko pięknie ale przydałyby się jeszcze zdjęcia.Zainteresowani może znajdą je pod tym adresem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 18.07.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Aga,to co napisałaś to rzeczywiście kompendium wiedzy.Dzięki, mam zajęcie na kilka tygodni;-)R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 19.07.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Aga !! lux najlepszy spis treści , dzięki będzie mi na 100% pomocny pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszK 17.08.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 AGA dostala bana od admina i niestety nie moze juz tu pisac. Adminie czy to sie zmieni? To zalezy tylko od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 25.08.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Admin nie może zmienić swojej decyzji , ale pisać będę dalej pod nowym nickiem. Na razie WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts