Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUNDAMENT FUNDAMENTY STAN ZERO czyli coś dla początkujących

Gość

Recommended Posts

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Czy ktoś się spotkał z takim problemem, a może wręcz tak zbudował. W projekcie domu z piwnicą są drzwi do piwnicy szerokości 240 cm i podłoga piwnicy tuż nad samą ławą fundamentową. Ten fragment - wraz z małym odcinkiem ściany fundamentu - nie będzie zasypany z zewnątrz ziemią. Moim zdaniem to spowoduje, że na tym fragmencie (połowa ławy tej ściany, a za razem 1/8 całej ławy) nie będzie odpowiednio głęboko posadowiona. I jeżeli mam rację w rozumowaniu, to co TERAZ można zrobić, aby wyjść z tej sytuacji - ława wylana...

Czy ktoś się spotkał z takim problemem, a może wręcz tak zbudował. W projekcie domu z piwnicą są drzwi do piwnicy szerokości 240 cm i podłoga piwnicy tuż nad samą ławą fundamentową. Ten fragment - wraz z małym odcinkiem ściany fundamentu - nie będzie zasypany z zewnątrz ziemią. Moim zdaniem to spowoduje, że na tym fragmencie (połowa ławy tej ściany, a za razem 1/8 całej ławy) nie będzie odpowiednio głęboko posadowiona. I jeżeli mam rację w rozumowaniu, to co TERAZ można zrobić, aby wyjść z tej sytuacji - ława wylana...

Niestety masz rację w swoim rozumowaniu.

Pozostaje podbijanie ale lepiej i szybciej bedzie rozkuć, wykopać i zalać ławę / fragment ławy / od nowa

• 2 months później...

Tak jak w temacie..

Co doradzacie na ścianę fundamentową pod jednowarstwowy mur Itong 40cm? (domek parterowy, niepodpiwniczony)

- przy bloczkach betonowych 25cm - dość duży przewis

- przy główkowym ułożeniu 38cm - mało estetyczny cokół

Pozdrawiam

• 6 months później...

Przeczytałem fajny artykuł o fundamentach na stronie http://www.centrumprojektow.eu/aktualnosci/118/ile,kosztuje,wykonanie,fundamentow.xhtml

Nic nie piszą jednak o kosztach. Ile tak naprawdę kosztuje wykonanie fundamentów domu o pow. 100m?

Myślę, że za sam materiał + koparka to będzie ok 15 tyś. Ja na dzień dzisiejszy wydałam już 13 tyś, a muszę jeszcze zasypać fundamenty, ocieplić i zaizolować, oraz wylać chudziaka. W tej kwocie mam koparkę, deski, piasek, stal, strzemiona, bloczki beonowe, beton. Z tym, że ławy mam szerokie, więc wyjdzie troche więcej betonu na zalanie, ściany fundamentowe stawiane na 38 cm, więc wyjdzie więcej bloczków. Bez kosztów robocizny, bo stan zero robimy sami :)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Proszę o poradę

Oboje z mężem przygotowujemy sie do rozpoczecia budowy ALE mamy mały dylemat. Najwcześniej fundamenty możemy wylewać na początku listopada tego roku lub na wiosne - kwiecien 2011. Prosze doradźcie. jak czas najlepszy an fundamenty? Zaznaczam ze mury będą dopiero na jesieni 2011. Dziekuje za wszelakie odpowiedzi

• 2 months później...
Proszę o poradę

Oboje z mężem przygotowujemy sie do rozpoczecia budowy ALE mamy mały dylemat. Najwcześniej fundamenty możemy wylewać na początku listopada tego roku lub na wiosne - kwiecien 2011. Prosze doradźcie. jak czas najlepszy an fundamenty? Zaznaczam ze mury będą dopiero na jesieni 2011. Dziekuje za wszelakie odpowiedzi

Z tego co czytałem te wklejone linki o fundamentach to lepiej pieniadze w placic na procent niz budowac fundamenty przed zimą.