e.jacek 07.02.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 jakoś tak nie zrobiłem od razu...po zakończeniu do tego wrócę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOmaszekWR 25.09.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Beti,kris i mimi,ja też. A może ktoś mi powie jak dodac do ulubionych? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 02.11.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Czy ktoś się spotkał z takim problemem, a może wręcz tak zbudował. W projekcie domu z piwnicą są drzwi do piwnicy szerokości 240 cm i podłoga piwnicy tuż nad samą ławą fundamentową. Ten fragment - wraz z małym odcinkiem ściany fundamentu - nie będzie zasypany z zewnątrz ziemią. Moim zdaniem to spowoduje, że na tym fragmencie (połowa ławy tej ściany, a za razem 1/8 całej ławy) nie będzie odpowiednio głęboko posadowiona. I jeżeli mam rację w rozumowaniu, to co TERAZ można zrobić, aby wyjść z tej sytuacji - ława wylana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 04.11.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Czy ktoś się spotkał z takim problemem, a może wręcz tak zbudował. W projekcie domu z piwnicą są drzwi do piwnicy szerokości 240 cm i podłoga piwnicy tuż nad samą ławą fundamentową. Ten fragment - wraz z małym odcinkiem ściany fundamentu - nie będzie zasypany z zewnątrz ziemią. Moim zdaniem to spowoduje, że na tym fragmencie (połowa ławy tej ściany, a za razem 1/8 całej ławy) nie będzie odpowiednio głęboko posadowiona. I jeżeli mam rację w rozumowaniu, to co TERAZ można zrobić, aby wyjść z tej sytuacji - ława wylana... Niestety masz rację w swoim rozumowaniu. Pozostaje podbijanie ale lepiej i szybciej bedzie rozkuć, wykopać i zalać ławę / fragment ławy / od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały joe 09.01.2010 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Tak jak w temacie..Co doradzacie na ścianę fundamentową pod jednowarstwowy mur Itong 40cm? (domek parterowy, niepodpiwniczony)- przy bloczkach betonowych 25cm - dość duży przewis- przy główkowym ułożeniu 38cm - mało estetyczny cokółPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek Jagos 20.07.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Przeczytałem fajny artykuł o fundamentach na stronie http://www.centrumprojektow.eu/aktualnosci/118/ile,kosztuje,wykonanie,fundamentow.xhtmlNic nie piszą jednak o kosztach. Ile tak naprawdę kosztuje wykonanie fundamentów domu o pow. 100m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 20.07.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Myślę, że za sam materiał + koparka to będzie ok 15 tyś. Ja na dzień dzisiejszy wydałam już 13 tyś, a muszę jeszcze zasypać fundamenty, ocieplić i zaizolować, oraz wylać chudziaka. W tej kwocie mam koparkę, deski, piasek, stal, strzemiona, bloczki beonowe, beton. Z tym, że ławy mam szerokie, więc wyjdzie troche więcej betonu na zalanie, ściany fundamentowe stawiane na 38 cm, więc wyjdzie więcej bloczków. Bez kosztów robocizny, bo stan zero robimy sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 13.08.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 podciągam, bo temat warty przeczytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowa 23.08.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Proszę o poradęOboje z mężem przygotowujemy sie do rozpoczecia budowy ALE mamy mały dylemat. Najwcześniej fundamenty możemy wylewać na początku listopada tego roku lub na wiosne - kwiecien 2011. Prosze doradźcie. jak czas najlepszy an fundamenty? Zaznaczam ze mury będą dopiero na jesieni 2011. Dziekuje za wszelakie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 14.11.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Proszę o poradę Oboje z mężem przygotowujemy sie do rozpoczecia budowy ALE mamy mały dylemat. Najwcześniej fundamenty możemy wylewać na początku listopada tego roku lub na wiosne - kwiecien 2011. Prosze doradźcie. jak czas najlepszy an fundamenty? Zaznaczam ze mury będą dopiero na jesieni 2011. Dziekuje za wszelakie odpowiedzi Z tego co czytałem te wklejone linki o fundamentach to lepiej pieniadze w placic na procent niz budowac fundamenty przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berni Z 19.11.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 BARDZO DZIĘKUJĘ AGA44 Jestem obecnie na etapie zbierania papierków do PnB i zgłębiana wiedzy o budowaniu OGROMNIE JESTEM WDZIĘCZNA wszystko w jednym miejscu Będę miała co czytać w długie zimowe wieczory !!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts