fizyk 31.08.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Aga - przeczytałem wątek rozpoczęty przez Poszkodowaną . Popieram Cię w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka 20.09.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Aga kawał dobrej roboty. Inni mogą brac z Ciebie przykład. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastiano 16.11.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 świetna robota i niesamowite kompendium - thx thx thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
do-la 05.12.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Ogromne dzięki !!! Zanim uporam się z papierologia to lekturkę mam zapewnioną!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 25.01.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Super rzecz! Przeglądałem właśnie w tym celu stare Muratory, ale tutaj jest rzeczywiście tego dużo. Czy zdążę to przeczytać przed wylaniem ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielma 10.02.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Brawo AGA444 !!! Naprawdę "wciska w fotel" Planujesz może stworzyć takie samouczki o innych etapach budowy?? Jeżeli tak, to ja jeszcze się wstrzymam z budowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 30.04.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Chciałabym się pochwalić, że ten etap mam już za sobą dla zainteresowanych podaję koszty: Beton B-10 STAR 4 m3 631,96 Beton B-20 z pompą 15,5 m3 3271,24 Zbrojenie - fi 12 500 kg 1061,40 - trochę zostało Strzemiączka - fi 6 200 kg 463,60 - trochę zostało Drut wiązałkowy 5,5 kg 29,52 Bednarka 30x3 7,4 kg 35,48 Razem ławy fundamentowe 5493,39 Beton B-15 z pompą 25,5 m3 5102,04 Lasze 25 50 szt 42,09 Lasze 30 200 szt 195,20 ARCOV 1 zest 299,51 - 5 dni Transport ARCOV 1 zest 540,00 - 4 kursy Poliest. 0,6 x 1,25 85 szt 1435,21 Dysperbit 50 kg 125,05 Klej do styrop. ATLAS K-10 3 szt 64,70 Folia izol."60" GUTTA dł. 25mb 6 szt 288,92 Folia kubełkowa 1m 60 mb 415,04 Pospółka 10m3 15 aut 2850,00 Ziemia do obsypaniafundamentów 9 m3 11 aut 1100,00 Przepust kanaliz.1 m 1 szt 25,67 Przepusty do elekt. 1 kpl 10,93 Koparka 14,2 godz 940,00 Kanalizacja rozpr. 1 kpl 1200,00 Kołki do styr. 10szt 10 kpl 17,49 Inne 1 kpl 77,71 Robocizna 1 kpl 3250 Razem ławy i ściany fundamentowe 23472,95 Projekt Manuela - orientacyjne wymiary budynku: ławy (50 i 70) - 43 m2 ściany fundamentowe (25 i 30) - 23m2 obwód zew. budynku (do ocieplenia i izolacji ) około 50 mb. Bez izolacji poziomej na ławie ponieważ wody gruntowe na głębokości około 4 m, a poziom "zero" posadzki na wysokości 90 cm od terenu. Musiałam się tak podnieść z uwagi na wyniesione budynki sąsiadów i tak do sąsiadki brakuje mi jeszcze 50 cm , ale przesadzać nie mogłam bo poszłabym z torbami wydając na piasek i ziemię. Pozdrowienia dla wszystkich budujących AGA444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik Witkowski 05.05.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 rewelacja, zaczynam w tym roku i Twoja pomoc jest SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 22.05.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 extra robota! coś takiego szukałem! DZIĘKI!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 22.05.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 REWELACJA!!! GRATULUJĘ AGA!!!Gdzie można zobaczyć Twój projekt, bo powiem prawde nie spodziewałem się takich kosztów. Mam nadzieję, że ja mam znacznie mniejszy dom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek i agusia 31.05.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Bardzo dziękuję za ułatwiony start!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 31.05.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Gdzie można zobaczyć Twój projekt, bo powiem prawde nie spodziewałem się takich kosztów. Mam nadzieję, że ja mam znacznie mniejszy dom:) Projekt to Manuela z firmy Archipelag. Jednak teraz nie wiem dlaczego, ale nie mają jej w swojej ofercie Bardzo podobna jest Emanuela z firmy Domus marcinor pamiętaj o tym, że u mnie poszło trochę piachu i ziemi bo się podnosiłam. W sumie ściana fundamentowa była na wysokość 1,25 i to trzeba było zasypać i obsypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia i rafał 31.05.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 dzięki AGA za ten kawał dobrej roboty,właśnie siadłam na forum bo humus ściągneli i brakowało mi wiedzy co dalej... mam lekturę na parę wieczorów,wykonawca mnie już nie zagnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jepil 05.06.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Przyłącze się do podziękowań za zebranie wiedzy na start. Po papierkologi zaczynamy od fundamentów. Patrząc na podsumowanie AGI oszacowaliśmy koszt na podobnym poziomie. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 08.06.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Ja również przyłączam się do podzieńkowań dla AGI To teraz mam co czytać przez nastepne kilka nocy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 09.06.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 No niestety to tyle kosztuje, potwierdzam w pełni. Ja też muszę się podnosić na podobna wysokość, więc dzieki za szacunek pospółki i gruntu, chociaż to chyba zależy głównie od cen transportu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 16.06.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Świetna robota Aga! Ten pościk wiele wyjaśnia i odpowiada na sporo ważnych pytań. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cash 05.10.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Super robota . My dopiero zaczynamy. Projekt Arjuna II. Czy ktos to budował juz. Prosze o kontakt i uwagi. Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 22.01.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Gratuluje samozaparcia w szukaniu Ale jak przychodzi co do czego to i tak wykonawca stara sie wciskać kity co do wykonania roboty. Zycze powodzenia na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 23.01.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 AUTOR: AGA444 Może niedługo uda mi się rozpocząć budowę więc poszukałam w archiwum prawie wszystkiego o fundamentach. Lista tematów jest bardzo długa. Myślę, że jest wiele osób, którym również będzie ona pomocna Dobrze zdjęty humus czy źle –skąd wiedzieć? Drenaż opaskowy Jak izolować fundamenty? Problem – fundament z porotherm Ocieplenia fundamentów steropianem Czy to dobre rozwiązanie?? Polne głazy w fundamencie? Jak ocieplić fundament wylany w gruncie: Fundament – projekt, a wizja wykonawcy Czy można nie ocieplać ściany fundamentowej Ściany fundamentowe wylewane vs z bloczków Ściany fundamentowe wylewane czy z bloczków Fundament w deskowaniu czy w gruncie: Jaka kolejność warstw przy ocieplaniu ściany fundamentowej Na jaką głębokość kopie się fundament Ściana fundamentowa Ława fundamentowa bez szalunku, trzeba folię? Jak kopać ręcznie czy mechanicznie? Robię fundament – o czym pamiętać? kanalizacja itd Jak wykonać przepusty przez fundament Ważne pytania dotyczące wylewania chudziaka Grunt to glina, jaka izolacja fundamentów Jak tanio wykonać fundamenty Fundament - rozterki/pytania Kilka pytań dot. budowy Przeczytałem kupę postów i dalej nie wiem... Fundamenty w folii Jak policzyć ilość potrzebnego betonu Inny fundament? Fundamenty W jakiej temperaturze można wylewać fundamenty? Ściana fundamentowa – beton czy cegła? Czym zabezpieczyć na zimę Legalett – doświadczenia mieszkańców Czy w ogóle wykonywać izolację pionową fundamentów i ławy Ławy bez szalowania – na gruncie Fundament 3 warstwowy z bloczków – proszę o opinię Izolacja pionowa fundamentu – baaardzo proszę o opinie !!! Ile płaciliście za fundamenty??? Ile czasu mogą leżeć fundamenty? Obsypywanie fundamentów piachem od zewnątrz Fundamenty w końcu października Jakie bloczki fundamentowe Popękane ławy fundamentowe Ławy fundamentowe – izolacje niezbędna czy nie? Jaka szer. fundamentu? Podsypka pod ławy fundamentowe?? Fundamenty – zarysowania i pęknięcia Instalacja odgromowa, uziemienie Fundamenty lane do ziemi kiedy można? Bez „chudziaka”?!?!?! Obsypanie fundamentów Ile trzeba odczekać, aby wsypać piasek w fundament? Fundament wylany w ziemi – jak zaizolować i ocieplić Fundamenty z bloczków czy lany beton Klejenie styropianu do ściany fundamentowej Drenaż opaskowy Jaka folia do wykopu pod fundament – pilne!!! Jaki fundament lepszy? Czy pod ścianki działowe trzeba robić fundament? Fundamenty na podmokłym gruncie Fundament i wysoki poziom wód gruntowych Fundamenty??? Potrzebna fachowa opinia!!! Ławy bez szalowania - na gruncie Pilne! - pęknięcie na fundamencie Fundament na gruncie niejednorodnym-pomocy? Pierwsze „ciekawe” pomysły wykonawcy – stan zero Fundamenty–zapomniano Polewanie wodą piachu – proszę o „oświecenie” Czym zasypywać fundament Fundamenty w szalunku z ziemi – znacie to ...??? Fundamenty wylewane w gruncie Czy konieczny jest drenaż w glinie!! Z czego fundament Fundament na nieprzepuszczalnym gruncie Wzmacnianie fundamentów Fundamenty: beton, czy bloczki betonowe Czy izolować pionowo fundamenty betonowe? Jaki szeroki fundament Mój architekt nie zgadza się na izolację fundamentów!? Czym wypełnić fundament? Betonem czy piaskiem? Fundament - czy tak można? Ocieplenie fundamentów Co na fundament? Problem z fundamentami Bloczki fundamentowe z silki? Czy dom naprawdę musi „siąść”? Czy ocieplać taki fundament ? Zabezpieczenie przed zimą Mam dylemat: fundament wylewany w grunt czy w deskowanie? Jaki beton na fundamenty? Fundament w listopadzie? Rapować czy nie? Zamykać fundamenty na zimę czy nie? Czy kontynuować budowę październik – listopad? Czy trzeba usuwać humus? Fundamenty prosto w ziemię czy w szalunku? Ława fundamentowa bez zbrojenia Czy można postawić fundament na wiosnę, czy lepiej na jesieni? Kurde .. zrobili mi fundament bez ław ...L Wysadzi mi fundamenty? Czy zepsuli mi fundamenty? Fundamenty w glinie Czy dobrze myślę? Zasypywanie fundamentów Kamień węgielny Ile czekać po zalaniu fundamentu? Ile czasu odczekać po zalaniu fundamentu? Kiedy ściągać szalunek fundamentów? Koparka, czy łopata? Obsypywanie fundamentów – czym? A NA DOKŁADKĘ: **Lista porad** i to by było na razie tyle ............ Dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts