Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUNDAMENT FUNDAMENTY STAN ZERO czyli coś dla początkujących

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Wielki szacunek za te podpowiedzi o fundamentach.

Takich ludzi, którzy bezinteresownie pomagają innym powinno się specjalnie honorować :wink:

Ale ja też przyłączę się do prośby poprzedników:

może (jak znajdzidzies ztrochę czasu) opiszesz kolejne etapy.

Pozdrawiam

Mistic_2005

-------------------------------------------------------

"Zawsze miejcie nadzieję - Jan Paweł II"

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...

Witam

Ostatnio wylewalam fundamenty i mam jedno pytanie czy mam zepsute fundamenty jak sa one szerokosci 70 cm i glebokosc 1 m.

Ekipa ktora to robila stwierdzila ze sie nie dogadalismy ustalajac co i jak ma byc robione, tak wiec sa zrobione zbrojenia tylko ze caly fundament jest szerokosci lawy fundamentowej czy bedzie to jakos szkodzilo w dalszej budowie ?

I czy w takiej sytuacji izolowac te fundamenty ? :cry:

A co to za ekipa? Piekarze czy murarze?To nie ma zadnego projektu fundamentow?Czy moze nie ma takiego co sie troche na rysunkach zna?

A gdzie byl kierownik budowy?Standartowa lawa fundamentowa ma 70 cm szerokosci i 30 cm wysokosci, oczywiscie z odpowiednim zbrojeniem.Na tym mozna wymurowac fundament z bloczka grubosc 24 lub 38cm, albo w szalunku go wylac z betonu.Grubosc np. 25cm,ale wszystko zalezy od projektu i od terenu na jakim sie dom buduje.Kierownik budowy powinien zadecydowac ,w koncu od tego jest.Fundament 70cm szeroki i 100cm gleboki i jeszcze prawdopodobnie ze zbrojeniem nie jest problemem ,szkoda tylko ze niepotrzebnie tyle materialu sie zmarnowalo. A izolacja?Prawdopodobnie wylali ci ten fundament w wykopie, tak wiec mozesz zrobic tylko izolacje pozioma.

Pozdro!

Izolacja a byc wlasnie pozioma,kierownik to wszystko mowil a ekipa tez wiedziala tylko nie chcialo sie robic szalunkow poza tym zbrojenia sa ok tylko tyle ze na materiale troszeczke jestem w plecy.

Ale trudno grunt ze jakis etap budowy dobiegl konca. :roll:

A nerwy przechodza, a i straconych pieniadzach tez sie zapmia.

Chociaz z drugiej strony to tych fundamentow nie ruszy nic. nawet schron mozna sobie pobudowac hi hi

• 5 weeks później...
Firma, która wylewała mi fundamenty położyła odwrotnie folie bombelkową tzn. bombelkami na zewnątrz, a płaskim do środka fundamentów. Co ja mam teraz zrobić?, czy przekładać folie, czy mam to pozostawić? i co grozi jeśli folia zostanie w swoim pierwotnym stanie?. Dom jest niepodpiwniczony.

• 1 month później...
Firma, która wylewała mi fundamenty położyła odwrotnie folie bombelkową tzn. bombelkami na zewnątrz, a płaskim do środka fundamentów. Co ja mam teraz zrobić?, czy przekładać folie, czy mam to pozostawić? i co grozi jeśli folia zostanie w swoim pierwotnym stanie?. Dom jest niepodpiwniczony.

Celem tej folii jest lepsza wentylacja muru i osuszanie. Szczególnie ważne jest przy budynku podpiwniczonym. Tu wydaje mi się nie ma tragedii, wiele osób daje zwykłą folię albo tylko maluje mur smołowymi preparatami i zakopuje.

• 1 year później...