Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

musze podjac ostateczna decyzje - architekt czeka

W muratorze pisali ze PH 25 cm + 12 styro ma U =0,26 (ale intrygują mnie te prostopadle ulozone do sciany komory powietrzne)

PH 30 ma juz prostopadły układ - ale nie wiem jakie będzie U i czy jest sens znow mieszac w glowie architektowi -czy moze zostawic PH 25 + 12 styro

Stawiaj z silikatów, coś sie tak uczepił porotherma. To bez sensu ocieplać powietrze powietrzem. To moja prywatna opinia. Przy 14 - 15 cm ocieplenia silikat zawsze bedzie lepszym wyborem od ceramiki poryzowanej czy BK. U ściany to nie wszystko. Zresztą i tak jest wystarczająco małe, bo 0.254 dla 24 cm silki i 14 cm styro........dla 15 cm bedzie 0.239

:D Przyzwyczjeń Polaków tak szybko nie zmienisz! Dla większości czerwona ceramika jest symbolem najwyższej jakości domu. Taki dom będzie więcej wart, pomimo że koszty bywają mniejsze niż w innych technologiach. Można parafrazować powiedzenie "wiesz co masz..."

P.S. Silikat moim zdaniem jest bardzo OK, chociaż wielu ludziom kojarzy się z budynkami gospodarczymi i ze śmietnikami w Polsce no i z domami na Białorusi... :-?

Dla większości czerwona ceramika jest symbolem najwyższej jakości domu. Taki dom będzie więcej wart, pomimo że koszty bywają mniejsze niż w innych technologiach. Można parafrazować powiedzenie "wiesz co masz..."

P.S. Silikat moim zdaniem jest bardzo OK, chociaż wielu ludziom kojarzy się z budynkami gospodarczymi i ze śmietnikami w Polsce no i z domami na Białorusi... :-?

ja to popieram

ceramika we właściwościach jest gdzieś między BK, a silką, wytrzymałość po środku, bezwładność po środku, generalnie jest to materiał najbardziej uniwersalny i ma dobrą opinię jeśli chodzi o poźniejszą sprzedaż domu, jak dwa lata temu szukałem działki to też zwracałem uwagę na domy w stanie surowym i było tak

350tyś zł - 150m2, itd....., DOM Z CZERWONYCH PUSTAKÓW (ceramika) !!!

300tyś zł - 150m2, itd.....

nadmienię iż to dwa identycznie wyglądające domy (sąsiednie) wybudowane przez tego samego developera, jakie koszty on poniósł na ceramikę dodatkowe, może żadne ?, a może dodatkowo z 3tyś zł.... Równie dobrze mogły by być dwa z ceramiki a on robił sobie marketing. I za "free" mogł wyrwać z 50tyś

co radzicie?

Napisz jaki to ma być dom; przybliżona wielkość, czy ma być to dom parterowy, z użytkowym poddaszem, piętrowy, z podpiwniczeniem, jaki rodzaj stropu, czym ma być kryty dach, region w jakim chcesz go stawiać itd jak najwięcej danych.

Zastanów się czy warto budować ścianę z Porothermu i ocieplać ją wełną lub styropianem. Osobiście uważam, że jeśli dajemy ocieplenie to lepiej zastosować np. tradycyjną ceramikę. Jeśli Porotherm to ściana jednowarstwowa np. PH 44 lub PH 50.
Ja tak zrobiłem i z tego co pamiętam to jedyny problem był taki, że nikt nie trzyma na składzie styropiany 12 cm. Teraz jednak chyba i tak nie zrobiłbym inaczej. Mieszkam ro jest ciepło i wogóle OK