Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie fundamentów steropianem

Recommended Posts

Ocieplając fundament, zrobisz tak jabyś wyszedł na dwór w zimie w kalesonach

ale z mokrą głową :-?

Ciekawe porównanie, szkoda, że niesłuszne.

Grzyb potrzebuje wilgoci, co do tego się zgadzamy. Można tej wilgoci mniej produkować, można ją usuwać wentylacją. Tu też zgoda.

Ale jest coś takiego, jak wilgotność względna, a ta zależy od temperatury. Przy tej samej ilości pary, a różnej temperaturze, będziemy mieli różną wilgotność względną. Obniżanie tej temperatury może doprowadzić do nasycenia pary (wilg. wzgl. 100%) i wykroplenia się wody. Zimne ściany są to takim miejscem skraplania się. A zwłaszcza wszelkie narożniki, bo tam i cyrkulacja powietrza gorsza i "zimno atakuje" z różnych stron. Narożniki ścian, ściana/strop, ściana/podłoga itp. Jeśli nie ocieplamy fundamentu, doprowadzamy do schłodzenia właśnie takiego styku ściany z podłogą, bo zarówno dolna część ściany, jak i podłoga przy fundamencie będą zimniejsze.

Nawiasem mówiąć, ze wszelkimi mostkami cieplnymi walczy się nie dlatego, że trzeba mocniej grzać (to zwykle drobny ułamek całego ogrzewania), ale dlatego, że w tych miejscach może skraplać się para wodna. Wystarczy kawałek ściany z takim mostkiem, a może tam powstać grzyb.

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom podpiwniczony - od zewnątrz

niepodpiwniczony - wewnątrz.

Zawsze od zewnątrz!!!! Niezależnie - podpiwniczony czy nie. Natomiast wewnątrz ociepla się nie fundament, a posadzkę na gruncie.

Fundament od zewnątrz, bo fundament jest przedłużeniem ściany. Co z tego, że ocieplisz ścianę, skoro ciepło uciekać ci będzie w dół wzdłuż ściany do nieocieplonych fundamentów. A fundamenty betonowe nie są dobrym izolatorem.

Zawsze od zewnątrz!!!! Niezależnie - podpiwniczony czy nie. Natomiast wewnątrz ociepla się nie fundament, a posadzkę na gruncie.

Fundament od zewnątrz, bo fundament jest przedłużeniem ściany. Co z tego, że ocieplisz ścianę, skoro ciepło uciekać ci będzie w dół wzdłuż ściany do nieocieplonych fundamentów. A fundamenty betonowe nie są dobrym izolatorem.

Sciany fundamentowe też się ociepla od wewnątzr na odcinku 1 metra ( w pionie) - ocieplenie w I strefie

Sciany fundamentowe też się ociepla od wewnątzr na odcinku 1 metra ( w pionie) - ocieplenie w I strefie

Można ocieplić też od środka, ale od zewnątrz to już obowiązek. Więc nie pisz "niepodpiwniczony - od wewnątrz", bo ja to rozumiem: "od wewnątrz, a od zewnątrz nie". Coś takiego jest nie do przyjęcia.

Można ocieplić też od środka, ale od zewnątrz to już obowiązek. Więc nie pisz "niepodpiwniczony - od wewnątrz", bo ja to rozumiem: "od wewnątrz, a od zewnątrz nie". Coś takiego jest nie do przyjęcia.

Dlaczego nie? :)

No to popatrz, jaki masz rozkład temperatur po obu stronach fundamentu zimą. Na zewnątrz może i -20 stopni (oczywiście powyżej gruntu, ale i niżej też może być temperatura ujemna). A od środka może +5 może +15. To którędy ucieka ciepło? Na zewnątrz, czy pod podłogę?

Zamierzam tak mniej więcej i mam wątpliowści :oops: :-? :

*fundament izolować od zewnątrz lepikiem :roll: prawdopodobnie :roll:

*czy izolowac również od środka :roll:

*czy styropian można zostawić bez niczego i obsypac piachem :roll:

*czy dawać styropian 12 cm jak w projekcie czy to zbędny wydatek i wystarczy cieńszy :roll:

*czy jest specjalny styropian do ocieplenia fundamentów :roll:

Domek bez piwnic grunt gliniasty :-?

Moim zdaniem:

1. Lepik od zewnątrz jest OK.

2. Od środka nie ma sensu, chyba że jest wysoki poziom wód gruntowych (ziemia jest mokra wewnątrz fundamentu).

3. Ja bym nie zostawiał styropianu na pastwę gryzoni i niszczącego działania wody.

4. Lepiej dać gruby styropian (jednorazowy wydatek) i mniej płacić za ogrzewanie (przez wiele lat).

5. Jest specjalny styropian - ekstrudowany (niebieski lub zielony). Jest twardszy od zwykłego, lepiej izoluje (przy tej samej grubości), ale jest bardzo drogi - kilkaset zł za metr sześcienny.

Ja mam w projekcie styropian ekstrudowany, ale daję zwykły, tylko grubszy. Na to siatka zatopiona w kleju.

No to popatrz, jaki masz rozkład temperatur po obu stronach fundamentu zimą. Na zewnątrz może i -20 stopni (oczywiście powyżej gruntu, ale i niżej też może być temperatura ujemna). A od środka może +5 może +15. To którędy ucieka ciepło? Na zewnątrz, czy pod podłogę?

A co to ma wspólnego z moim postem i docieplaniem ścian fundamentowych z zewnątrz lub wewnątrz (przypadek domu niepodpiwniczonego)

A co to ma wspólnego z moim postem i docieplaniem ścian fundamentowych z zewnątrz lub wewnątrz (przypadek domu niepodpiwniczonego)

Jak to co? Wszystko.

To jeszcze raz łopatologicznie bo rysunku nie mam: Ciepełko z domu wchodzi ci w ściany. Na zewnątrz na tych ścianach jest izolacja, to tamtędy za bardzo nie ujdzie. No to może w dół ... Do fundamentów. Fundamenty betonowe, to ciągną to ciepło jak dobry radiator. To jak teraz te fundamenty izolować?? Od środka, gdzie jest np. +10, czy od zewnątrz, gdzie jest -20 stopni. Chyba od tej zimniejszej strony. To, czy od wewnątrz jest jeszcze piwnica, czy nie, ma znaczenie drugorzędne - tylko takie, że skoro już ta piwnica jest, może należałoby dać trochę więcej izolacji. Chyba że to piwnica na winko. :wink:

Jak to co? Wszystko.

To jeszcze raz łopatologicznie bo rysunku nie mam: Ciepełko z domu wchodzi ci w ściany. Na zewnątrz na tych ścianach jest izolacja, to tamtędy za bardzo nie ujdzie. No to może w dół ... Do fundamentów. Fundamenty betonowe, to ciągną to ciepło jak dobry radiator. To jak teraz te fundamenty izolować?? Od środka, gdzie jest np. +10, czy od zewnątrz, gdzie jest -20 stopni. Chyba od tej zimniejszej strony. To, czy od wewnątrz jest jeszcze piwnica, czy nie, ma znaczenie drugorzędne - tylko takie, że skoro już ta piwnica jest, może należałoby dać trochę więcej izolacji. Chyba że to piwnica na winko. :wink:

Nie lubię łopatologicznie , wolę merytorycznie. To ,że dam oceipelenie od wewnątrz ściany fundamentowej wpłynie jedynie na wykres temperatur w przegrodzie, czyli strefa ujemnych temperatur przesunięta w stronę wnętrza co jednak w przypadku domu niepodpiwniczonego nie ma znaczenia dla wilgotności w pomieszczeniu nad docieploną posadzką.

ale ty geno mieszasz

albo nie kumasz albo udajesz ;)

jasio slusznie cie objechal, bo wyskoczyles z teoria, ze domy podpiwniczone sie izoluje od zewnatrza niepodpiwniczone od wewnatrz

jasio ma racje ze to bzdura i ci zwrocil uwage a ty dalej drazysz temat mieszajac w to teraz dodatkowo nowy parametr jakim jest wilgoc ;)

ale ty geno mieszasz

albo nie kumasz albo udajesz ;)

jasio slusznie cie objechal, bo wyskoczyles z teoria, ze domy podpiwniczone sie izoluje od zewnatrza niepodpiwniczone od wewnatrz

jasio ma racje ze to bzdura i ci zwrocil uwage a ty dalej drazysz temat mieszajac w to teraz dodatkowo nowy parametr jakim jest wilgoc ;)

Dobrze "mój drogi" to powiedz mi w jaki negatywny sposób wpłynie docieplenie wewnątrz domu niepodpiwniczonego...jak lubisz symulacje to z chęcią zobaczę....

nie mowie ze ocieplenie DODATKOWE od wewnatrz jest zle

jednak z twojego postu wynika, ze domy niepodpiwniczone nalezy ocieplac JEDYNIE od wewnatrz

jesli to tylko niefortunny wypadek przy pisaniu to sie wycofaj i bedzie git

chodzi o to aby nie mieszac ludziom w glowach

juz nie raz pisalem ze bzdura jest dawac ocieplenie od wewnatrz ZAMIAST na zewnatrz- ale niestety ciagle wielu ludzi tak buduje

dobrze by to sobie bylo raz na zawsze wyjasnic

nie mowie ze ocieplenie DODATKOWE od wewnatrz jest zle

jednak z twojego postu wynika, ze domy podpiwniczone nalezy ocieplac JEDYNIE od wewnatrz

jesli to tylko niefortunny wypadek przy pisaniu to sie wycofaj i bedzie git

chodzi o to aby nie mieszac ludziom w glowach

juz nie raz pisalem ze bzdura jest dawac ocieplenie od wewnatrz ZAMIAST na zewnatrz- ale niestety ciagle wielu ludzi tak buduje

dobrze by to sobie bylo raz na zawsze wyjasnic

W tym względzie masz rację - niepodpiwniczone można od wewnątrz i zewnątrz a podpiwniczone tylko od zewnątrz. Tylko,że kolega jprzedworski usilnie próbował udowodnić ,że w przypadku domu niepodpiwniczonego docieplenie od wewnątrz będzie miało znaczące wady - ciekawym byłem jakie po prostu :wink:

a moglbys rzucic jakims cytatem?

bo jakos nie zauwazylem w tekstach jasia nic na ten temat...

To od zewnątrz to już obowiązek.....

no chyba sie nadal nie rozumiemy

jasio ma oczywiscie racje ze od zewnatrz to juz obowiazek

jak tez tak twierdze

zgodzilem sie jedynie z toba ze jak ktos ma ochote to moze taki fundament ocieplony od zewnatrz docieplic rowniez od srodka

natomiast brak izolacji od zewnatrz to katastrofa- niekoniecznie oznaczajaca plesn na scianie ale na pewno duzo wyzsze koszty- co w nowo budowanym domi jest wada tak duza jak ja wiem....montaz okien jednoszybowych ;)