rafałek 15.07.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 popi - zauważ jak szybko następują tu zmiany. Uważam, że do czasu jak nie ustabilizuje się to na zadowalającym mnie poziomie nie będę się nad tym zastanawiał. Nie stać mnie na ciągłę zmiany, bo tu wiążą się one z drastyczną zmianą sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.07.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Ja wychodzę z następującego założenia - zakładam kable sieciowe do wszystkich pomieszczeń (może oprócz łazienek i kotłowni, chociaż kto wie ), a WiFi będzie uzupełnieniem sieci kablowej - np. żeby móc korzystać z laptopa na tarasie. Skrętka jest tania jak barszcz, więc koszt takiej instalacji jest minimalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 16.07.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 nie przeglądając treści waszych postów. RADIO tak, ale trzeba się zabezpieczyć (by nie dopuścić intruzów albo stać HOT SPOTEM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaPaweł 17.07.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Moim skromnym zdaniem szkoda czasu i pieniędzy na instalowanie sieci kablowej. Wi-Fi w standardzie g posiada bardzo dobre zabezpieczenie i osobiście nie widzę realnej możliwości na włamanie się do niej w okolicy domków jednorodzinnych, a jeśli ktoś chce podzielić sygnał tylko w obrębie swojej posesji to już w ogóle nie ma moim zdaniem problemu. Na dzień dzisiejszy korzystam z DI-624 D-Linka, urządzenie nie sprawia żadnych problemów, koszt zakupu - 199zł, jeden komputer podłączony kablem do rutera, poza tym laptop i palmtop z Wi-fi z pracy. Sygnał jest oczywiście tłumiony w pomieszczeniach, dlatego też zasięg wykracza niewiele dalej poza mieszkanie. Rozwiązanie moim zdaniem najlepsze z możliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 17.07.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 znajomy elektryk stwierdzil ze nie bardzo zdrowotne sa sieci bezprzewodowe i on doradza polozyc jednak kable... Czy ten elktryk jest bioenergo...... lub jakimś innym konowałem !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 17.07.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Szkoda, że nei powiedział ile innych pól radiowych jest w takim domu Jak masz zasięg obojętnie jakiej telefonii GSM i odbierasz radio i TV z anteny, to i tak jesteś po działaniem tych fal. Jeszcze trochę, to ktoś powie, że przez WiFi kury przestały się nieść i trawa usycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.07.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Jeszcze trochę, to ktoś powie, że przez WiFi kury przestały się nieść i trawa usycha. No ale klimat od czegoś się ociepla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.07.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Witam To może jeszcze ja wtrącę swoje uwagi... Ciekawe, jak będzie działała sieć WLAN jak sąsiad zacznie używać retransmitera audio-video (do przesyłania sygnału AV + sygnału z pilota np. z dekodera w salonie do innego pokoju) pracującego właśnie w paśmie WLAN 2,4 GHz... ... że nie wspomnę o jakiejś radiolinii pracującej w okolicy na 2,4 GHz... Już widzę zadowolone miny użytkowników WLAN Tak, tak, wiem, że są też urządzenia pracujące na 5 GHz, ale po pierwsze ich cena odstrasza, a po drugie w tym paśmie też mogą pracować radiolinie... Mam przewody w całym domu oraz router z WLAN, ale WLAN traktuję jako dodatek, do chodzenia z laptopem po domu. Dodatek, bez którego mogę w ostateczności funkcjonować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.07.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 JA TAM JESTEM ZA WiFi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.07.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 JA TAM JESTEM ZA WiFi No ja też , ale co zrobisz ze swoją siecią WiFi, jak spotka Cię przykrość opisana wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 18.07.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Faktycznie troche pechowo trafiles. Znajomi, ktorzy swiadcza uslugi "providerskie" przez WLANa omineli to w ten sposb, ze "przycieli" pasmo czestotliwosci routera (nie nadaje on jak wiadomo idelanie 2,4 GHz, ale "od" - "do"). Po takim zabiegu udalo sie to wszystko pogodzic. Nie znam jednak szczegolow, jak tego dokonali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 18.07.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Powiem Wam tak. Ja żadnych zakłoceń nie mam. Wszystko działa bez zarzutu. Jak się zdecydujecie na zakup to zapraszam na http://www.bestbuy.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.07.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Ciiiiiiichutko, ja własnie klikam z takiego lewego netu Net w firmie mam strasznie okrojony, kupiłem kartę Wi-Fi i mam bez żadnych ograniczeń. Drucikowy okrojony na maxa, bezprzewodowy pozostawiony bez opieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goomark 19.07.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja mam sieć WiFi na 3 domy i jesteśmy zadowoleni. Wszystko hula jak potrzeba. Zainwestuj kasę bo na prawdę warto Jest pewna fajna alternatywa dla sieci bezprzewodowej, która ma wiele zalet ale jednak nadal wiele niedogodności. Ja zastosowałem rozwiązanie pośrednie, które łączy "klasykę" z wi-fi. U siebie zdecydowałem się na adaptery HomePlug. To taki standard, który do zestawiania sieci wykorzystuje istniejące w domku okablowanie elektryczne. PC jest podłączony do adaptera Homeplug (ja mam adaptery dLAN firmy devolo) i ten jest włączony do gniazdka elektr. Mamy trzy pecety w domu i ruterek do neostrady i wszystkie komputery się widzą i mają dostęp do internetu. Producent pisze o prędkościach przesylania danych do 14 megabitów na sek ale u mnie to wychodzi na ok. 11 megabitów. Aż nadto, aby spokojnie surfować, ściągać filmy, itd. Kiedy przychodzi kolega z pracy, który ma laptopa z kartą wi-fi, to też nie ma problemu, bo kupiłem adapter dLAN wireless, który wciskam w dowolne gniazdko elektryczne i staje sie on po prostu stacją dostępową. I tak kolega ma dostęp do Internetu bezprzewodowo i po sieci elekrycznej. Uważam, że rozwiązanie jest super, bez żadnego układania kabli, wiercenia a przy tym pełna mobilność. W całym systemie nie ma takich problemów, że gdzieś tam w domu nie ma sygnału, lub nie mogę założyć nogi na nogę, bo mi przerwie surfowanie. W każdym gniazdku elektrycznym mam stabilną sieć i Internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 19.07.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja mam sieć WiFi na 3 domy i jesteśmy zadowoleni. Wszystko hula jak potrzeba. Zainwestuj kasę bo na prawdę warto Jest pewna fajna alternatywa dla sieci bezprzewodowej, która ma wiele zalet ale jednak nadal wiele niedogodności. Ja zastosowałem rozwiązanie pośrednie, które łączy "klasykę" z wi-fi. U siebie zdecydowałem się na adaptery HomePlug. To taki standard, który do zestawiania sieci wykorzystuje istniejące w domku okablowanie elektryczne. PC jest podłączony do adaptera Homeplug (ja mam adaptery dLAN firmy devolo) i ten jest włączony do gniazdka elektr. Mamy trzy pecety w domu i ruterek do neostrady i wszystkie komputery się widzą i mają dostęp do internetu. Producent pisze o prędkościach przesylania danych do 14 megabitów na sek ale u mnie to wychodzi na ok. 11 megabitów. Aż nadto, aby spokojnie surfować, ściągać filmy, itd. Kiedy przychodzi kolega z pracy, który ma laptopa z kartą wi-fi, to też nie ma problemu, bo kupiłem adapter dLAN wireless, który wciskam w dowolne gniazdko elektryczne i staje sie on po prostu stacją dostępową. I tak kolega ma dostęp do Internetu bezprzewodowo i po sieci elekrycznej. Uważam, że rozwiązanie jest super, bez żadnego układania kabli, wiercenia a przy tym pełna mobilność. W całym systemie nie ma takich problemów, że gdzieś tam w domu nie ma sygnału, lub nie mogę założyć nogi na nogę, bo mi przerwie surfowanie. W każdym gniazdku elektrycznym mam stabilną sieć i Internet. O takim rozwiazaniu pisalem wczesniej na forum Mozesz podac polskiego dystrybutora tych produktow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.07.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Tylko czy nie jest wymagane by wszystko było podłączone do jednej facy? O ile pamiętam to jeśli masz dwa gniazdka na różnych fazach to komputery nie będą się "widziały". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goto 19.07.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja zastosowałem rozwiązanie pośrednie, które łączy "klasykę" z wi-fi. U siebie zdecydowałem się na adaptery HomePlug. To taki standard, który do zestawiania sieci wykorzystuje istniejące w domku okablowanie elektryczne. PC jest podłączony do adaptera Homeplug (ja mam adaptery dLAN firmy devolo) i ten jest włączony do gniazdka elektr. ... adapter dLAN wireless, który wciskam w dowolne gniazdko elektryczne i staje sie on po prostu stacją dostępową. Możesz coś powiedzieć na temat cen tych urządzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goomark 19.07.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Tylko czy nie jest wymagane by wszystko było podłączone do jednej facy? O ile pamiętam to jeśli masz dwa gniazdka na różnych fazach to komputery nie będą się "widziały". Też miałem tę wątpliwość ale okazało się, że adaptery potrafią sprzęgać fazy (tak to się nazywało) i można wymieniać dane z pecetami w gniazdkach na różnych fazach. Kompy się widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.07.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Tak się zastanawiam jak to robią skoro są nie są ze sobą połączone elekrycznie? Czy ktoś zna rozwiązanie tej zagadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goomark 19.07.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja zastosowałem rozwiązanie pośrednie, które łączy "klasykę" z wi-fi. U siebie zdecydowałem się na adaptery HomePlug. To taki standard, który do zestawiania sieci wykorzystuje istniejące w domku okablowanie elektryczne. PC jest podłączony do adaptera Homeplug (ja mam adaptery dLAN firmy devolo) i ten jest włączony do gniazdka elektr. ... adapter dLAN wireless, który wciskam w dowolne gniazdko elektryczne i staje sie on po prostu stacją dostępową. Możesz coś powiedzieć na temat cen tych urządzeń? W sumie kupiłem dwa zestawy po dwa adaptery. Za zestaw płaciłem 540 zł, czyli wychodzi za adapter po ok 270 zł. Ale wtedy Euro było całkiem drogie. Dzisiaj jest już pewno taniej. Stacja dostępowa była droższa, bo kosztowała mnie prawie tyle samo, co zestaw dwóch zwykłych adapterów. To nie było mało ale wygoda jest niesamowita. Każdy z adapterów mogę wtykać w dowolne gniazdko. Co ciekawe, możesz do takiego gniazdka włożyć przedłużacz lub listwę i tam też będziesz miał internet:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts