Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Założenie księgi wieczystej

KasiaS

Recommended Posts

Witam

Moi tesciowie mają działkę ale nie mogą jej niby na nas przpeisać bo nie ma księgi wieczystej (działka jest leśna) . Dowiadywali sięi podobno to kosztuje 2500 tys.

Czy ktoś może wie jak jest załatwiana taka sprawa (założenie kw) jakie trzeba ponieść koszty (jak to jest liczone) Bo podobno kiedyś była KW ale jakaś przedwojenna i podobno jest nieaktualna i trzeba założyć nową.

Wogóle sie nie orientuję i nie wiem nawet gdzie szukać w necie porad

(w poniedizałek zadzwoniędo sądu) ale może ktoś mi powei wcześniej jak to jest...

pozdrawiam

Kasia

witaj KasiuS, postaram się pomóc.

Po pierwsze dokumenty niezbędne do założenia księgi wieczystet to: 1. dokument z którego wynika, że dana osoba jest właścicielem (umowa notarialna, umowa przekazania gospodarstwa rolnego - tak piszę bo działka leśna, jakaś decyzja administracyjna, akt nadania, orzeczenie sądu lub inny)

2. wyrys z mapy ewidencyjnej nieruchomości z adnotacją jednostki prowadzącej ewidencje gruntów, o tym, że jest to mapa przeznaczona do dokonywania wpisów w księgach wieczystych. 3 wniosek o założenie księgi (jeśli sąd właściwy dla położenia nieruchomości prowadzi księgi w systemie informatycznym na specjalnym formularzu a jeśli nie to wystarczy "napisać po swojemu" :) Jeśli będziesz zdecydowana na napisanie wniosku (a raczej Twoi teściowie) to moge podac jakie elementy musi on zawierać.

W konkretnej sytuacji moga być potrzebne inne dokumenty (np. jeśli na dokumencie własności będzie działka nr 3 a obecnie ma inny numer ewidencyjny to musi być załączony wyciąg z wykazu zmian gruntowych)

To z grubsza tyle jeśli chodzi o wniosek i załączniki.

Po drugie kwestię wysokości opłaty sądowej reguluje Ustawa o kosztach sądowych oraz Rozp. ministra Sprawiedliwości w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych. W zależności od sposobu nabycia teściowie zapłaca 1/5 lub 1/10 wpisu stosunkowego (ale nie 1/5 lub 1/10 wartości nieruchomości !!!) Wartość nieruchomości podaje sie samemu we wniosku.

Przy wniosku o założenie Kw należy też doliczyć opłate stałą w wysokości 40 zł.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że choć w minimalnym stopniu rozjaśniłem mroki postępowania wieczystoksięgowego w sprawie o założenie księgi wieczystej

P.S. podaj mi na priva wartość działki oraz sposób nabycia a dokładnie obliczę Ci wysokość wpisu