Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zaglądam po pracy na budowę, moje "0" stoi, bloczki równe, zrobiona dziura w ścianie na rure kanalizacyjną ( bo wcześniej zapomnieli ) , jak robiłem ławy , szczególnie zadbałem o wyrostki z fundamentu , przeznaczone do zbrojenia 2 sztuk słupów podtrzymujących podciągi i strop ( to bardzo ważna rzecz w moim domu, bo bardzo obciążona i pełniąca kilka innych funkcji ) , dzisiaj patrzę, a pręty zalane zaprawą, zrobiony ładny szalunek, zero wyrostków, jadę do nich pytam co mają zamiar z tym zrobić ? oto ich propozycje:

- wbij w to pręty , zwiąże i będzie trzymać

- nie rób nic , bo ten beton co wylalismy jest bardzo mocny.

- potem się skuje i przyspawa...

Pojechałem i rozwaliłem szalunki, zaprawa (bo to nie beton ) świeża wiec poszło łatwo, ten ich mocny beton to było "kruszywo" czyli kamienie o średnicy 15 cm i podobnej.....na prętach zero strzemion, ogólnie spieprzone...., jak ich zje....łem, to powiedzieli że "się bawię w kierownika budowy..." to było nasze ostatnie spotkanie....Przepraszam za taki impulsywny i długi post, ale to pierwsza fuszerka na mojej budowie , wiec podchodze do tego troche emocjonalnie:) teraz szukam nowej ekipy...

https://forum.murator.pl/topic/33862-moja-budowa-pierwsza-fuszerka-i-pierwsze-zby-dla-wykonawcy/

Nieźle.

U mnie zbrojenie słupów jest zakotwione w zbrojeniu ławy.

i u mnie też tak ma być!! i jest zakotwione, osobiście kotwiłem....ale co z tego jak jakiś mądry zalewa to wszystko cementem z piaskiem i twierdzi że potem sie jakoś pospawa, pytam do czego ? do betonu ?.....:) sytuacja jest opanowana, sam sobie zrobię to zbrojenie , strzemiona, i do końca budowy będę pilnował tych słupów..... ciekawe czemu większość "fachowców" zachowuje sie jak dzieci , przecież żeby coś zrobić źle wymaga tyle samo czasu jak zrobić dobrze tylko w innej kolejności....czy oni nie zdają sobie sprawy że sami sobie szkodzą, bo nie zarobią ?

PS. może poczekać z budową , aż inne pokolenie będzie budowało? takie które szanuje swój czas i pieniądz ?...:))