Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za odwierty geodezyjane (badanie gruntu)

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

A gmina nie powinna mieć map geologicznych??

Pytanie inne: czy jak sobie przed zakupem działki zrobię odwierty ogólne, to potem przy stawianiu poœ będę musiał zrobić od nowa już w miejscu, gdzie będzie stała poœ?

U mnie spodziewam się gliny na głębokoœci ok. 1 m. Jak głęboko może wiercić taki goœć, żeby np. znaleŸć koniec gliny? (miejsce Wilkszyn koło Wrocławia).

Czy jest sens robić takie badanie teraz zimš (woda gruntowa)?

• 4 months później...
Pytanie jak w temacie. Chodzi o to ze moj architekt zrobil mo cholernie wielkie fundamenty i twierdze, ze troche przesadzil, on na to ze aby konstruktor mogl je ewentualnie zwezic potrzebne sa badania geodezujne gruntu przynakmniej 2 po przekatnej domu, a najlepiej 4 w naroznikach, zeby byc pewnym jaka nosnosc ma grunt, bo w tym wypadku jest tolerancja na slaba nosnosc.

Czy ktos z was robil takie odwierty i ile to kosztuje?

W Waszym przypadku potrzebne były oczywiście badania geologiczne a nie geodezyjne. Jestem doświadczonym geologiem-geotechnikiem z uprawnieniami ministerialnymi...chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące potrzebnych badań, ustosunkuje się co do proponowanej ceny potencjalnych odwiertów oraz wykonania dokumentacji geotechnicznej dla celów projektowych (dla architekta). kontakt: Slawomir Musial 504-065-764 lub [email protected]

• 6 months później...
Pytanie jak w temacie. Chodzi o to ze moj architekt zrobil mo cholernie wielkie fundamenty i twierdze, ze troche przesadzil, on na to ze aby konstruktor mogl je ewentualnie zwezic potrzebne sa badania geodezujne gruntu przynakmniej 2 po przekatnej domu, a najlepiej 4 w naroznikach, zeby byc pewnym jaka nosnosc ma grunt, bo w tym wypadku jest tolerancja na slaba nosnosc.

Czy ktos z was robil takie odwierty i ile to kosztuje?

Na tej stronie jest cennik usług geologicznych. Można sprawdzić

http://www.uslugigeologiczne.pl

Pzdr

M

słuchajcie bo tak czytam te tematy i wzbudza to moją zawodową ciekawość.

kupujecie sobie same odwierty?

czy z opisem gruntu

czy z badaniem geotechnicznym gruntu?

czy z badaniami labolatoryjnymi wytrzymałości gruntu

bo cena może sie różnić o 1000% albo i więcej w zależności co robicie.

Wg mnie pod dom jednorodzinny wystarczy zrobić odwierty wraz z opisem gruntu

• 1 month później...

Wykonujemy ekspertyzy geologiczno - geotechniczne na potrzeby wyceny (sprawdzenia przydatności pod zabudowę) działek lub oceny właściwości gruntów w kontekście posadawiania budynków mieszkalnych i hal.

Kompleksowe usługi z dziedziny: geologii, geotechniki, hydrogeologii oraz ochrony środowiska.

[email protected] / 600670175

koszt takich badań w całym koszcie domu i działki :o nie jest przecież szokujący, do korzyści jakie mogą z tego wynikać np: uniknięcie zakupu działki na torfie, czy innym nieszczęściu. sam jestem geologiem i mówię wam że bardzo przykry jest widok popękanego domku. jeżeli ktoś potrzebuje takich badań geologicznych to chętnie wykonam, mój tel 509 322 264

( również: dokumentacje geo - inż, hydrogeologiczne, geotechniczne, projekty studni głębinowych, badania pod przydomowe oczyszczalnie ścieków, badania geologiczne pod hale, magazyny itp) woj. mazowieckie :wink:

A powiedzcie mi fachowcy jak wykonywało się za Niemca studnie? Jest sobie studnia "kopana" w tej chwili otoczona betonowymi kręgami...

To oni kopali dziurę na odpowiednią głębokość i wynikającą z tego szerokość (taki lej), potem układali kręgi i zasypywali boki?? Strasznie dużo roboty!

A powiedzcie mi fachowcy jak wykonywało się za Niemca studnie? Jest sobie studnia "kopana" w tej chwili otoczona betonowymi kręgami...

To oni kopali dziurę na odpowiednią głębokość i wynikającą z tego szerokość (taki lej), potem układali kręgi i zasypywali boki?? Strasznie dużo roboty!

facet kopie dół o średnicy betonowego kręgu i głębokości równej wysokości kręgu (mniej więcej) wkładają krąg facet stoi w środku i kopie dalej, wyciąga grunt z pod kręgu, krąg równomiernie się opuszcza pod swoim ciężarem, jak jest równo z pow terenu to nasuwają na niego drugi krąg, facet dalej kopie w identyczny sposób, kręgi się opuszczają i tak w kółko dokładają aż napływ wody uniemożliwi dalsze kopanie 8) potem faceta wyciągają na linie albo wychodzi po drabinie 8) :)

• 4 years później...
  • 1 year później...

hej,

Jeżeli chodzio o wiercenia to ja płaciłam za 3 odwierty do 4,0 m głebokości 700 pln w zamian dostałam dokumentację 3 egz. + Wersja CD

Młodzi ludzie znający się na robocie wszystko trwało 3 dni !!! i po strachu. Polecam p. Bohdanowicza kom. 609 232 530