Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za odwierty geodezyjane (badanie gruntu)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Gość Halymbioki

Dostałem ofertę na badania gruntu obejmującą

- wykonanie 2 otworów badawczych do głębokości 6m

- badania laboratoryjne gruntów rodzimych i wody gruntowej,

- opracowanie Opinii Geotechnicznej.

Wycena: 850 zł.

2 otwory są wystarczające do zrobie dokładnego badania? Dom być może będzie podpiwniczony, więc nie chciałbym być później zaskoczony wodą w piwnicy.

Jakie badania powinno się zrobić, jeśli na działce chciałbym mieć studnię?

Taki sam jak z normalnym fundamentem. Płytę stosuje się z dwóch powodów:

-złe warunki gruntowe

-szkody górnicze

- no i może trzeci powód -widzimisię inwestora ( np. w związku z podążaniem w kierunku pasywności ).

O konieczności posiadania piwnicy nie dyskutuję bo to w gestii inwestora co chodzi mu po głowie ( może jest mu potrzebna bo chce zostać polskim Fritzlem, albo chce zgromadzić na zimę 5 ton ziemniaków, albo po prostu lubi piwnice )

Gość Halymbioki

Z tego, co widzę na wątku o płytach, to większość jest robiona właśnie z powodu "widzimisie", czyli energooszczędności. Akurat u mnie jest wysoka kategoria szkód górniczych (a przynajmniej jeszcze niedawno była), więc byłem przekonany do robienia płyty, jeśli nie miałbym piwnicy. Teraz mam dylemat.

A piwnica jest przydatna na pomieszczenie techniczne, spiżarnia, pralnia, suszarnia, itp. Dodatkowo będzie działać jako bufor ciepła podobny do tego z płyty.

• 1 year później...
  • 3 years później...
ja zapłaciłem 750PLN w Warszawie, z fvat za badania - 3 odwierty + sondowanie dynamiczne. Otrzymałęm po kilku dniach 2 kopie dokumentacji + na płycie. Jestem zadowolony. Oczywiście mogłoby być taniej, ale cóż - podatki i utrzymanie firmy kosztują

Witam,

Czy mogę prosić o namiary na geologa który robił badania geotechniczne w Warszawie?

Poszukuję geotechnika z uprawnieniami do badania gruntu pod budowę domu jednorodzinnego w Warszawie. Czy ktoś może polecić?

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.