beniamin24 21.05.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 proszę o pomoc chciałem wykonać sam cyrkulackę ciepłej wody z miedzi ,niewiem jakie średnice trzeba zastosować i jak jest najlepiej podłączyc ,szeregowo czy równolegle ,2 kuchnie i 1 łaziękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 21.05.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 Jestem cienki w obsłudze komputera, a więc nie narysuję.Było już o tym na forum.No bo widzisz. Żeby odpowiedzieć należy mieć wiedzę większą na temat tego gdzie zbiornik cwu., gdzie odbiorniki wody. Czy w jednym pionie, czy rozrzucone po całym budynku.A średnica cyrkulacji? W ocynku było to fi 15. W miedzi pewnie wystarczy fi10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniamin24 22.05.2005 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 bojler i piec jest w piwnicy 1 kuchnia bardzo blisko na parterze natomiast łazięka jest na piętrze jakieś 5metrów licząc z kotłowni ,kuchnia na piętrze jakieś 4 metry proszę o podpowiedz jak mam wykonać cyrkulację czy mam to zrobić szeregowo czy wpinać się z baterjami równolegle jakie średnice zastosować czy lepiej miedz czy może plastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.05.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Najlepiej to można sobie wyobrazić tak. Mówię tylko o ciepłej wodzie. Masz dwie rury. Jedna wychodzi z bojlera górą, druga zazwyczaj w połowie jego wysokości (to cyrkulacyjna). Prowadzisz te rury do najdalej położonej baterii i łączysz końce. Trzeba te rury prowadzić tak, aby przynajmniej jedna, ta do której podłączać będziesz baterie przebiegała możliwie blisko tej baterii. Zrobiła się pętla. Wpinasz w nią pompkę cyrkulacyjną. No i cały czas woda sobie krąży w tym obiegu. Czyli zawsze po odkręceniu baterii masz ciepłą wodę. Nie musisz czekać aż spłynie zimna wyparta przez ciepłą. Inaczej może. Masz rury z ciepłą i zimną wodą. Podłączasz baterie. Teraz prowadzisz trzecią rurę cyrkulację. Omijasz baterie i koniec jej łączysz z końcem rury od ciepłej wody. Oczywiście tam na tym końcu jest trójnik. Po to by móc wpiąć baterię i połączyć cyrkulację. Kurde, jako nauczyciel na sól bym nie zarobił, a to takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.05.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Podgląd jak działa cyrkulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 22.05.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 minimum fi 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts