Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cyrkulacja ciepłej wody

Recommended Posts

Jestem cienki w obsłudze komputera, a więc nie narysuję.

Było już o tym na forum.

No bo widzisz. Żeby odpowiedzieć należy mieć wiedzę większą na temat tego gdzie zbiornik cwu., gdzie odbiorniki wody. Czy w jednym pionie, czy rozrzucone po całym budynku.

A średnica cyrkulacji? W ocynku było to fi 15. W miedzi pewnie wystarczy fi10.

bojler i piec jest w piwnicy 1 kuchnia bardzo blisko na parterze natomiast łazięka jest na piętrze jakieś 5metrów licząc z kotłowni ,kuchnia na piętrze jakieś 4 metry proszę o podpowiedz jak mam wykonać cyrkulację czy mam to zrobić szeregowo czy wpinać się z baterjami równolegle jakie średnice zastosować czy lepiej miedz czy może plastik

Najlepiej to można sobie wyobrazić tak. Mówię tylko o ciepłej wodzie.

Masz dwie rury. Jedna wychodzi z bojlera górą, druga zazwyczaj w połowie jego wysokości (to cyrkulacyjna). Prowadzisz te rury do najdalej położonej baterii i łączysz końce. Trzeba te rury prowadzić tak, aby przynajmniej jedna, ta do której podłączać będziesz baterie przebiegała możliwie blisko tej baterii. Zrobiła się pętla. Wpinasz w nią pompkę cyrkulacyjną. No i cały czas woda sobie krąży w tym obiegu. Czyli zawsze po odkręceniu baterii masz ciepłą wodę. Nie musisz czekać aż spłynie zimna wyparta przez ciepłą.

Inaczej może. Masz rury z ciepłą i zimną wodą. Podłączasz baterie. Teraz prowadzisz trzecią rurę cyrkulację. Omijasz baterie i koniec jej łączysz z końcem rury od ciepłej wody. Oczywiście tam na tym końcu jest trójnik. Po to by móc wpiąć baterię i połączyć cyrkulację.

Kurde, jako nauczyciel na sól bym nie zarobił, a to takie proste. :D