beniamin24 21.05.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 jakie ciśnienie powietrza trzeba nabić do nowego hydrofora pojemność około 200l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 21.05.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 Tak na dobra sprawę to wcale nie trzeba nabijać. Jak zaczniesz napełniać pusty hydrofor, to znajdujące się tam powietrze spręży się. O ile dobrze pamiętam, to przy jakimś założonym ciśnieniu wyłączania powinno powietrze wypełniać 1/5 do 1/3 zbiornika.W DTR zbiornika powinny być te dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 16.07.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 jakie ciśnienie powietrza trzeba nabić do nowego hydrofora pojemność około 200l Zbiornik jest w hydroforze ? Czy mówisz o zestawie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 18.07.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Widziałem jak do hydroforu załanczającego się zbyt często dobijali powietrza pompką samochodową . ale to był stary hydrofor [ nie wiem czy nowe mają taką opcję]Przy okazji jaki hydrofor dla 6 osobowej rodziny ? bez wody tzw. technicznej-ta z innej pompy. Nie znalazłem informacji na temat optymalnej pojemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 18.07.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Widziałem jak do hydroforu załanczającego się zbyt często dobijali powietrza pompką samochodową . ale to był stary hydrofor [ nie wiem czy nowe mają taką opcję] Przy okazji jaki hydrofor dla 6 osobowej rodziny ? bez wody tzw. technicznej-ta z innej pompy cisnienie min i max. przy którym ma być załączana i wyłączana pompa ustawia się na zaworze ciśnieniowym czy ja to się nazywa. Powietrze z czasem trzeba dopompowac w zbiornikach bez membrany. Co sie tyczy pojemności zbiornika dla 6 osobowej rodziny to jeśli zbiornik jest z membrana to spokojnie wystarczy 100l , bez membrany 150 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 18.07.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Ciśnienie około 1,5 atmosfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.07.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Co sie tyczy pojemności zbiornika dla 6 osobowej rodziny to jeśli zbiornik jest z membrana to spokojnie wystarczy 100l , bez membrany 150 l. To jest typ kompaktowy ? A do czego służą hydrofory 25 l ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej P 27.07.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 jakie ciśnienie powietrza trzeba nabić do nowego hydrofora pojemność około 200l Mam hydrofor "grudziądzki" ze zbiornikiem 300l, pompa 1.5kw 3 fazowa. Do nowego zbiornika nabiłem 2 bary. Następnie trzeba obserwować na wskaźniku (jeżeli jest) ilość wody w zbiorniku. Jeżeli nie ma wskaźnika to trzeba zwrócić uwagę na to jak często często włącza się pompa, oraz na ciśnienie wypływającej wody. Jeżeli z kranów razem z wodą wydobywa się powietrze (woda nie wypływa jednolitym strumieniem) tzn, że w zbiorniku jest za dużo powietrza. Jeżeli natomiast dość często się włącza pompa i ciśnienie wody w kranie nie jest zadowalające to powietrza jest zbyt mało. W pompie jest zawór powietrza tzw. "smoczek". Jest to śruba najczęściej z łbem kwadratowym, na tej części pompy do której podłączona jest rura zasysająca wodę. Przez odkręcanie lub dokręcanie tej śruby można regulować ilość pobieranego przez pompę do zbiornika powietrza. Dobrym rozwiązanie jest umieszczenie pomiędzy pompą a zbiornikiem zaworu kulowego, co umożliwi w razie awarii pompy, odłączenie jej od zbiornika bez konieczności spuszczania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej P 27.07.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 jakie ciśnienie powietrza trzeba nabić do nowego hydrofora pojemność około 200l Mam hydrofor "grudziądzki" ze zbiornikiem 300l, pompa 1.5kw 3 fazowa. Do nowego zbiornika nabiłem 2 bary. Następnie trzeba obserwować na wskaźniku (jeżeli jest) ilość wody w zbiorniku. Jeżeli nie ma wskaźnika to trzeba zwrócić uwagę na to jak często często włącza się pompa, oraz na ciśnienie wypływającej wody. Jeżeli z kranów razem z wodą wydobywa się powietrze (woda nie wypływa jednolitym strumieniem) tzn, że w zbiorniku jest za dużo powietrza. Jeżeli natomiast dość często się włącza pompa i ciśnienie wody w kranie nie jest zadowalające to powietrza jest zbyt mało. W pompie jest zawór powietrza tzw. "smoczek". Jest to śruba najczęściej z łbem kwadratowym, na tej części pompy do której podłączona jest rura zasysająca wodę. Przez odkręcanie lub dokręcanie tej śruby można regulować ilość pobieranego przez pompę do zbiornika powietrza. Dobrym rozwiązanie jest umieszczenie pomiędzy pompą a zbiornikiem zaworu kulowego, co umożliwi w razie awarii pompy, odłączenie jej od zbiornika bez konieczności spuszczania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielllos 30.05.2025 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja Witam, mam pytanie odnośnie uzupełniania powietrza w zbiorniku przeponowym. Czy podczas uzupełniania powietrza muszę mieć odkręcony kran w domu? Ciśnienie dobijam do 1,7 bar (zgodnie z wymaganiami), po ok 2 miesiącach spada mi do ok 0,5 bar (co chyba nie jest prawidłowe). Zawsze pompowałem kompresorem przy zamykanych kranach i dobijałem do tych 1,7 bar, wczoraj spróbowałem z odkręconym kranem i ciśnienie całych czas stało w miejscu podczas pompowania i było słychać wydobywające się z kranu powietrze. Czy to może świadczyć o nieszczelnej membranie? Testowałem czy z wentyla nie uchodzi woda ale nic nie zaobserwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukrasdekixo3333 30.05.2025 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja W dniu 27.07.2005 o 12:32, Andrzej P napisał: Mam hydrofor "grudziądzki" ze zbiornikiem 300l, pompa 1.5kw 3 fazowa. Do nowego zbiornika nabiłem 2 bary. Następnie trzeba obserwować na wskaźniku (jeżeli jest) ilość wody w zbiorniku. Jeżeli nie ma wskaźnika to trzeba zwrócić uwagę na to jak często często włącza się pompa, oraz na ciśnienie wypływającej wody. Jeżeli z kranów razem z wodą wydobywa się powietrze (woda nie wypływa jednolitym strumieniem) tzn, że w zbiorniku jest za dużo powietrza. Jeżeli natomiast dość często się włącza pompa i ciśnienie wody w kranie nie jest zadowalające to powietrza jest zbyt mało. W pompie jest zawór powietrza tzw. "smoczek". Jest to śruba najczęściej z łbem kwadratowym, na tej części pompy do której podłączona jest rura zasysająca wodę. Przez odkręcanie lub dokręcanie tej śruby można regulować ilość pobieranego przez pompę do zbiornika powietrza. Dobrym rozwiązanie jest umieszczenie pomiędzy pompą a zbiornikiem zaworu kulowego, co umożliwi w razie awarii pompy, odłączenie jej od zbiornika bez konieczności spuszczania wody. Miałam ogromne szczęście, że trafiłam na ten serwis - https://babalab.pl/, ponieważ z jego pomocą udało mi się usunąć plamę pigmentacyjną, która dokuczała mi od dłuższego czasu. Dlatego jeśli potrzebujecie wysokiej jakości depilacji, usuwania tatuaży czy plam starczych, to z przyjemnością polecam Wam ten serwis, ponieważ jest to najlepszy serwis, z jakiego do tej pory korzystałam w Polsce! Dzięki za opis – bardzo pomocny dla kogoś, kto zaczyna z hydroforem. Te wskazówki o powietrzu i częstotliwości załączania pompy są złoto. Ten zawór kulowy między pompą a zbiornikiem to też świetny pomysł – oszczędza sporo nerwów przy serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts