Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY - koszty scian PRAEFA a np.MAXa 24 +styropian+tynk

Recommended Posts

Poprosiłam o wycene firme Prefa dla mojego domku.

Stan: fundament, ściany, dach (nie pamietam czy wycena obejmowała dach, czy tylko sciany, ale przyjmijmy, że obejmowała) to 178 tys. netto!!!

Jako ogromny plus pan przedstawiał fakt, że już od razu w ścianach są poprowadzone przewody na elektrykę.

Dla mnie to plus nie był - przed wybudowaniem domu musiałabym miec już gotowy projekt wnętrz.

Właśnie moi fachowcy kończą stan surowy i ceny sa następujace:

Całość fundament z chudziakiem (łącznie 30 metrów betony, 800 bloczków, 10 wywrotek piachu, pierdoły dodatkowe) ściany z U220, działówki cegła K3, kominy murowane, strop terriva nad parterem, więźba i pokrycie dachu dachówką ceramiczną Koramic, widoczna częśc kominów - klinkier, - to z robocizną cena około 80 tysięcy.

Murarze są na działce od 5 kwietnia. Ostatnio pracują powoli (brak stałego nadzoru), ale w tym tygodniu mają skończyć dach.

Czyli 8 tygodni.

Zważywszy, ze na wykonanie PREFY czekałabym równiez coś około 6 tygodni, to cieplejsze ściany i kanaliki na kable, to trochę za mało aby zainwestowac kwote dwukrtonei wyższą.

To ma sierozumiec moja kalkulacja - jeśli ktoś ma inne priorytety - pewnie znajdzie plusów więcej.