Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdyby ktoś poszukiwał niedrogiej kosy spalinowej

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

to ostatnio w Realu była promocja na kosy spalinowe f-my AL-KO 351 Vario - jakiś niemiecki twór. Cena była dość kusząca (430zł) także skusiłem się i kupiłem.

Kosa sprawia wrażenie dość solidnej i o dziwo równie dobrze pracuje. Mały silniczek ma dość mocy aby ściąć nawet wysoką trawę czy drobne krzaczorki. Pojemność to 24cm moc - 0.67kW - prawie 1 horse mechaniczny. OC dużego byście nie zapłacili ;)

Spalanie rónież do przyjęcia. Producent podaje 0.54kg paliwa na godzinę pracy ale według mnie ktoś to mierzył podczas pracy na biegu jałowym ;) Rzeczywiste spalanie przy prędkości obrotowej rzędu 8000 - 8500 rpm wynosi około 0.6l na godzinę pracy, przy najwyższych obrotach.

Trochę brakuje paska umożłiwiającego zawieszenie - przeniesienia ciężaru na ramię ale myślę, że taką konstrukcję można zrobić we własnym zakresie za stosunkowo niewielkie pieniążki.

http://i.mall.cz/foto/22933.jpg

Gdybyście chcieli zadać jakieś pytania to w miarę możliwości odpowiem, szczególy techniczne dostępne na stronie :

http://www.sekacky.cz/dt/?c=23550

Nie czekaj - skoś trawę SAM :)

PS: Pewnie, że wolałbym Stihla czy Husqvarnę ale przekonałem się, że jak na moje potrzeby (około 350mkw trawnika) i ta kosa w zupełności wystarcza.

Gość M@riusz_Radom
A jakich żyłek używasz? Kupujesz oryginalne czy znalazłeś jakieś zamienniki? U mnie 15 m żyłki kosztuje 7 zł a wystarcza na jakieś 2 pełne koszenia. Strasznie szybko się zużywa.

Mariuszu u mnie też ciężkie warunki koszenia (rów itp.) w końcu kupiliśmy kosę Stiga (chyba tak się pisze) i też żyłka bardzo szybko idzie. Wypróbowaliśmy, że wolniej się zużywa i lepiej tnie żyłka kwadratowa i najlepiej jak najgrubsza tj. powyżej 2,4 mm

Gość M@riusz_Radom

Ano też sprawiłem sobie teraz kwadratową. Zastanawiałem się czy nie da się tego zastąpic jakąś metalową struną, oczywiście atestowaną i przeznaczoną do kos spalinowych.

Nie chodzi tu bynajmniej o oszczedność ale o wygodę koszenia. Nie musiałbym tak często zmieniać żyłki.

W częściach dodatkowych do naszej kosy są dwie tarcze, jedna niby na półzdrewniałe (ma 4 ostrza) a druga na mniejsze drzewa (tarcza z zebami na całym obwodzie). Ta tacza na 4 ostrza jest idealna gdy masz ciężkie zarośla idzie bez problemu. Co do czegoś zastępczego zamiast żyłki to nic takiego nie widziałam nawet w serwisie Stigi. Są za to żyłki niemal grubośco palca (chyba ze 40 mm) i do tego kwadratowe - te tną jak masło i są wydajne, jednak musisz wtedy mieć kosę o odpowiedniej mocy - my mamy taką "półprzemyslową" i jej nic nie grozi, natomiast kolega kupił ( z oszczędności) słabszą - chyba Molga (czy cóś) i ta nie może ujechać na grubszej żyłce,

Gość M@riusz_Radom
Ano właśnie może być problem z mocą. Moja kosa ma 1KM i na dobrą sprawę ta moc w zupełności wystarcza na moje koszenie. Na działce mam tylko trawę - bez chaszczy tudziez innego grubego zielska. Muszę popytać o te metalowe żyłki w sklepie ogrodniczym coby nie kupić czegoś czym uszkodzę albo sprzęt albo siebie ;)