Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy kanalizacja z budynku wystarczy na 70 cm?

Recommended Posts

mam mały problem, bo jak dam wyjście kanalizacji pod ławą to będzie za głęboko i nie trafię w kanalizacje przy ulicy z zachowaniem odpowiedniego spadku, a jak dam na ławie to wtedy wyjdzie jakieś 60 - 70 cm pod poziomem gruntu ( tylko ten fragment od budynku, bo dalej będzie się zagłębiać tak jak będzie szedł spadek , czy te 60 cm to nie za płytko ? chyba nie zamarznie jak sądzicie?

Ze względu na przemarzanie to za mało (powinno być poniżej granicy przemarzania gruntu). Ze względu na wytrzymałość - zależy czy nad rurą będzie się odbywał jakis ruch samochodami czy nie.

Ze względu na przemarzanie rurę możesz ocieplić warstwą 10cm styropianu kładzioną po bokach i z góry rury. Ze względu na wytrzymałość zazwyczaj rurę się obetonowuje betonem lub dobiera się odpowiednią klasę rury (zamiast tradycyjnej "N" możez dać "S").

Mam kumpla który od niepamietnych czasów wykonuje takie rzeczy, muszę ci powiedzieć że pytałem go o głebokość posadowienia rur kanalizacyjnych, ja myślałem tak jak mój przedmówca, a tu okazuje się całkiem co innego.

I tak zostałem poinformowany że rury wystarczy umieścić na głebokości 15 cm od pozimu gruntu ze spadkiem 5 stopni, /5 cm na 1 metr/ zaklinał się że to wystarczy, ja osobiście mu wierzę i tak zrobię.

...I tak zostałem poinformowany że rury wystarczy umieścić na głebokości 15 cm od pozimu gruntu ze spadkiem 5 stopni, /5 cm na 1 metr/ zaklinał się że to wystarczy, ja osobiście mu wierzę i tak zrobię.

Ja oczywiście piszę jak powinno być wg. przepisów.

Ale prowadzenie rury 15 cm pod powierzchnią terenu to chyba przesada :roll: .

Przy takim zagłębieniu napewno będą ci ścieki przy ściance rury zamarzać, ponieważ rura nie robi się po przepłynięciu ścieków od razu sucha i nie zawsze płyną w niej ścieki gorące.

W rurze kanalizacyjnej woda jest okresowo. Jednak powstaje odpar, który może tak ją pięknie zapchać, że będziesz czekał do maja aż puści.

Należy rurę w takim przypadku(najtaniej) obsypać wartwą drobnego piasku -takiego do tynku dookoła tej rury. Warstwa tej podsypki powinna mieć grubość 10cm naokoło. Potem obsypać to warstwą żużla, jakieś 30cm, wyrównać drobnym piaskem(aby nie kaleczył żużel papy), przykryć to papą na lepiku tak, aby woda mogła z niej spływać. Taki daszek półokrągły. Zasypać.

Jeżeli studzienka kanalizacyjna sieci jest dość blisko, to odpar z niej może ogrzewać rury od środka i wtedy nie powinno zmarznąć.

Zamarznięcie (zatkanie rury namarzającą szadzią) ruru kanalizacyjnej jest rzadkim przypadkiem, ale widziałem zamarznięte na klatkach schodowych w starym budownictwie piony kanalizacyjne.

Ale takich mrozów może juz nie będzie? :D

Aha. Rura kanalizacyjna nigdy nie jest sucha.

Przypomniało mi się jeszcze coś.

Nawet sam suchy piasek może być, ale trzeba go przed wilgocią zabezpieczyć. Piasek jako warstwa izolacyjna.(termiczna)

Gość 1950

normowo, jak mnie pamięć nie myli, rura kanalizacyjna powinna być posadowiona 20 cm niżej niż woda,

w przypadku gdy nie można tego zrobić, rury kanalizacyjne mogą być posadowione niżej, pod warunkiem że będą ocieplone, ociepleniem może być żużel paleniskowy, najtaniej i najprościej, warstwa minimium 15 cm