Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie na tynk betonowy ZRYWAC czy ZOSTAWIC? (jest foto)

pmg

Recommended Posts

witam,

prosze o porade.

mam na scianie tynk betonowy, budowa lata 90`

wyglada tak:

http://www.pmg.kylos.pl/tynk.jpg

trzyma sie mocno, ale nie wiem czy przy ociepleniu styropianem moze zostac czy nie...

wiec: trzeba zrywac czy mozna zostawic i ocieplic na niego...

prosze o pomoc

pozdrawiam

przemek :D

ja osobiście zaczął bym , od wymiany okien i parapetów .Starego tynku bym nie skuwał, nowe okna zainstalował bym bliżej zewnętrznej krawędzi

tak aby sztorc w sumie z ociepleniem wyniósł 10-15cm .W przeciwnym wypadku będzie wynosil dużo więcej , co spowoduje że w mieszkaniu będzie dużo ciemniej .

co do okien: jasna sprawa, zdjecie jest stare, okna sa juz wymienione, ustawione wlasnie jak piszecie: dalej niz na fotkach, jezeli dojdzie ocieplenie nie beda zbyt glebokie

PYTANIE : czy nie bedzie grzyba (zawilgocen) gdy styropian nie bedzie dolegal wszedzie idealnie ?

Caly tynk to góry i doliny, wiec bedzie zbierac sie tam powietrze = moze i woda??

Mozesz zastosowac styropian ryflowany. Ale to czy bedzie kondensacja pary wodnej na styku styropianu i sciany zalezy od tego z czego masz sciane i jakie sa opory dyfuzyjne poszcegolnych warstw jak rowniez zaistniale w czasie eksploatacji warunki brzegowe.

Jesli pod styopianem bedzie szczelina powietrzna z wlotem i wylotem to kondensacja raczej nie wystapi. Ale technicznie trzeba wlozyc wiele wysilku aby to dobrze wykonac.

co do scian: sa z poczatku lat 90, biale duze bloczki (nie wiem co to), calosc sucha, bez grzyba, nawet w piwnicy, dom na górze, wiec nie ma szans na studnie, ale i wszedzie sucho...

co do szczelin: faktycznie beda, poniezwz tynk jest taki ale inny. Jak to sie zachowa... nie wiadomo, dlatego pytam czy zrywac.

co to tynku nie ma sensu, poniewaz jest super mocny, ale co do jego struktury: beda szczeliny...

wiec dylemat jest nadal: sciagac czy nie...

• 1 month później...