pmg 22.05.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 witam, prosze o porade. mam na scianie tynk betonowy, budowa lata 90` wyglada tak: http://www.pmg.kylos.pl/tynk.jpg trzyma sie mocno, ale nie wiem czy przy ociepleniu styropianem moze zostac czy nie... wiec: trzeba zrywac czy mozna zostawic i ocieplic na niego... prosze o pomoc pozdrawiam przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 23.05.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 ja osobiście zaczął bym , od wymiany okien i parapetów .Starego tynku bym nie skuwał, nowe okna zainstalował bym bliżej zewnętrznej krawędzitak aby sztorc w sumie z ociepleniem wyniósł 10-15cm .W przeciwnym wypadku będzie wynosil dużo więcej , co spowoduje że w mieszkaniu będzie dużo ciemniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 23.05.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 To jest mocny tynk. Mozesz ocieplac bezposrednio na nim, najlepiej klejem i kotwami systemowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmg 23.05.2005 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 co do okien: jasna sprawa, zdjecie jest stare, okna sa juz wymienione, ustawione wlasnie jak piszecie: dalej niz na fotkach, jezeli dojdzie ocieplenie nie beda zbyt glebokie PYTANIE : czy nie bedzie grzyba (zawilgocen) gdy styropian nie bedzie dolegal wszedzie idealnie ?Caly tynk to góry i doliny, wiec bedzie zbierac sie tam powietrze = moze i woda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.05.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Mozesz zastosowac styropian ryflowany. Ale to czy bedzie kondensacja pary wodnej na styku styropianu i sciany zalezy od tego z czego masz sciane i jakie sa opory dyfuzyjne poszcegolnych warstw jak rowniez zaistniale w czasie eksploatacji warunki brzegowe.Jesli pod styopianem bedzie szczelina powietrzna z wlotem i wylotem to kondensacja raczej nie wystapi. Ale technicznie trzeba wlozyc wiele wysilku aby to dobrze wykonac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 24.05.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 " Szczelina powietrzna z wlotem i wylotem " tylko co zrobić gdy przez szcelinę wejdą gryzonie i zadomowią się na dobre pod styropianem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.05.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Szczelina powinna byc zabezpieczona drobna siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmg 24.05.2005 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 co do scian: sa z poczatku lat 90, biale duze bloczki (nie wiem co to), calosc sucha, bez grzyba, nawet w piwnicy, dom na górze, wiec nie ma szans na studnie, ale i wszedzie sucho... co do szczelin: faktycznie beda, poniezwz tynk jest taki ale inny. Jak to sie zachowa... nie wiadomo, dlatego pytam czy zrywac.co to tynku nie ma sensu, poniewaz jest super mocny, ale co do jego struktury: beda szczeliny... wiec dylemat jest nadal: sciagac czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.05.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Ja bym nie zrywał. To nie jest szczelina wentylacyjna. Jesli bedzie zamknieta, moze stanowic tylko dodatkowa warstwe izolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 25.05.2005 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Jeśli masz wątpliwości to zarzuć ściane np.klejem wyrównaj ściane i dopiero styropian . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.05.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 U siebie bym zostawił. Jelsi wyrownywac to lepiej zaprawa cem. - bedzie tansza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmg 25.05.2005 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Ja bym nie zrywał. To nie jest szczelina wentylacyjna. Jesli bedzie zamknieta, moze stanowic tylko dodatkowa warstwe izolacyjna. tez mi sie tak wydaje... : : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmg 25.06.2005 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 sam juz nie wiem czy to tynk betonowy - moze i nie ale napewno tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.06.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Tynk betonowy to nie jest - trzeba sprawdzić czy trzyma się dobrze podłożą popukać, posukać , sprawdzić czy nie ma głuchych dźwięków, ewentualnie też sprawdzić czy zew. faktura nie sypie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmg 30.06.2005 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 nic nie odpada, trzyma sie jak ..... (mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.06.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 nic nie odpada, trzyma sie jak ..... (mocno W takim razie nie ma przeciwskazań.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts