Griszka 27.10.2002 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 NO właśnie jestem w kropce. Mam ogrzewanie podłogowe w salonie i po położeniu gresu zastanawiam się jaka fuga wytrzyma "pracę" w takich warunkach.Glazurnik powiada, że normalna fuga np. Sopro czy Mapei odpada po odpaleniu ogrzewania.Szukałem u Knaufa ale mają tylko szarą. Jaka powinna być fuga - może jakiś typ? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.10.2002 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Mapei Ultracolor jest polecana w przypadku ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 28.10.2002 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Mój fliziarz polecił Mapei (a ja polecam tego fliziarza i wierzę jego radom), grzeję podłogówkami na umór (bo innego ogrzewania nie mam) i na razie jest w porządku.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 28.10.2002 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 [ Ta wiadomość była edytowana przez: finiszant dnia 2002-10-28 10:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 28.10.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Piszę podwójnie, chyba już widzę podwójnie, gorsza sprawaFiniszant [ Ta wiadomość była edytowana przez: finiszant dnia 2002-10-28 10:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.10.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Finiszant - ja tam raz nawet napisałem poczwórnie. Przez te przestarzałe wyniki szukania, to przy cofaniu muszę zrobić odśwież i raz "odświeżałem" wywyłanie postu. Robiłem to z uporem godnym lepszej sprawy i wyszły cztery posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.10.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 A, .... to dlatego tak nabiles licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.10.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Pitbull - a Ty robisz tylko po 2, 3 powtórzenia sądząc po liczniku. Nie mogłem na tym nabić licznika, bo system dostał "sklerozy" jakieś 2 tygodnie temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 28.10.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Mam dużą powierzchnię do ogrzewania podłogowego. Gdzieś (Murator, ŁD ??) pisano, że trzeba je podzielić i zrobić dylatację np. kątownikami. Ale jak to wyglada - kątownik przez środek pokoju, miedzy płytkami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.10.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Dylatację wykonuje się przez wszyskie warstwy podłogi. Czyli spoinę(fugę) dylatacyjną płytek należy zrobić dokładnie nad szczeliną dylatacyjną wylewki. Do tego celu nadaje się np.silikon. Dylatację w jastrychu (jeżeli nie zrobione jej podczas wylewania) można wykonać poprzez nacięcie szlifierką kątową co najmniej połowy grubości płyty. Podczas wykonywania wylewki można zastosować specjalne profile dylatacyjne lub cokolwiek co rozdzieli płytę (np.pasek papy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.10.2002 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Pacul - wydaje mi się, że dylatacja musi być grubsza niż pasek papy - np. pasek styropianu grubości 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.10.2002 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Mówisz o dylatacji brzegowej. Dla środkowej wystarczy pasek papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.10.2002 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Pacul - w brzegowej to planuję dać 2cm. Zobaczymy co powie mi moja ekipa na wiosnę. Boję się, że przy podłogówce sama papa, to może za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 28.10.2002 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 A na jakie obszary ma być podzialona taka powierzchnia wylewki z ogrzewaniem podłogowym? Np. co ile wykonuje się taką dylatację środkową? Chyba jest to jakoś określone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 28.10.2002 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Ja dałem dylatację w postaci pasków styropianiu 2cm na brzegach wylewki. Jedno duże pomieszczenie podzieliłem na dwa - też paskiem styropianu. Przy cokole dam spoinę z siliconu barwionego na kolor fugi (a 20szt tuba) a w środku Ultracolor.W zasadzie zostało mi paczka gresu więc nie bawię się w dawanie spoiny w dylatacji na środku pokoju (gres kładziony w karo źle wygląda przecięty progiem).Ryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts