Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przyspieszyć prąd?

Griszka

Recommended Posts

Otóż dzisiaj dostałem pismo z ZTE (czyli Zakładu Energetycznego), że inwestycja skutkująca podłączeniem prądu do domu rozpocznie się w 2007 roku.

Fajnie. Bo mój dom już stoi, na wiosnę przeprowadzka.

Poradźcie proszę czy odwołać się do URE czy kupić większy agregat diesla na 10kW i czekać. W tej Polsce to nawet mafia stawia warunki.

Griszka

A daleko masz do jakiegoś sąsiada ? :wink:

Możesz pewnie "partycypować" w kosztach rozbudowy ale chyba nie o to Ci chodzi.

Myślę, że było parę wątków na Forum, gdzie wstępne szacunki czasowe i kosztowe podawane prze ZE były znaaaacznie większe niż końcowe ustalenia z różnymi wykonawacami. Poszukaj tego...

Niestety tak to u nas jest. Być może trochę się zmieniło przez kilka lat, ale jeszcze siedem lat temu to wyglądało tak:

- utworzyliśmy komitet elektryfikacji osiedla.

- na własny koszt zrobiliśmy projekt przyłącza (naziemny do transformatora i podziemny do działek)

- dostaliśmy pozwolenie na budowę

- koszty były na tyle wysokie, że nie było nas stać na doprowadzenie prądu - decyzja czekamy na ZE

Sądziedzi już mieszkający podłączyli się do pobliskiej rolniczej spółdzielni i przez kilka lat płacili złodziejskie stawki za prąd.

Ja w międzyczasie kupiłem drugą działkę tym razem z prądem.

W tym roku prąd zrobili - ale tylko dla tych działek, dla których kiedyś zrobiliśmy projekt (w międzyczasie działek przybyło i te są bez prądu).

Wracając do pytania: moim zdaniem, jak się da to dogadać się z sąsiadem i podczepić swój licznik. Jak nie - to chyba agregat.

Am - jak bardzo sąsiadują Twoje działki? Chcesz powiedzieć, że prąd jest tuż, tuż, a oni nie chcieli podłączyć? No to chyba faktycznie trzeba by ich stuknąć jakimś paragrafem, albo co najmniej posadzić na krześle i obiecać, że jak im się nie uda zasilić działki w miesiąc, to Ty zasilisz krzesło :wink:

Budowanie bez prądu (a nawet wody) to nie problem. Ja postawiłem surowy otwarty na małym agregacie (i wodzie dowożonej przez straż ogniową). Dochodzi tylko jeszcze jeden obowiązek - trzeba codziennie wozić kanisterki z benzyną (i zamawiać transport wody). Ale mieszkać, czerpiąc prąd z agregatu to się na pewno nie da. Wiem, co mówię.

Ja czekałem na prąd 1 rok mimo że kabel był w ziemi w miejscu postawienia skrzynki i była zrobiona pętla.

Z tego co się orientuję to jeśli działka jest ujęta w planie zagospodarowania przestrzennego jako budowlana to energetyka ma obowiązek wykonać przyłącze na swój koszt. Ty musisz zapłacić tylko opłatę przyłączeniową (ja płaciłem ok. 1000 PLN). O terminach nic nie wiem.

Obowiązkiem ZE jest doprowadzenie linii do skrzynki zlokalizowanej w linii ogrodzenia. Robią to we własnym zakresie i na własny koszt (łącznie ze skrzynką). Oczywiście, jak już pisałem we wcześniejszym wątku, ZE zazwyczaj migają się od tego i naciągają klienta. Ja się odwoływałem do URE i przyznali mi rację! Problemem jest jedynie termin. Można jedynie za zgodą ZE zrobić projekt we własnym zakresie i mieć zniżkę 10% w opłacie przyłączeniowej czyli 100-200 zł. Raczej jest to mało opłacalne chyba, że projekt robi kilku inwestorów.

Wszystko pięknie wam się wydaje. W okolicy 400m jest transformator i około 4 domy w budowie. Ja akurat mam prąd od sąsiada - mam podlicznik i poprowadzone "przyłącze" od niego - oczywiście ziemią kabel 5x4mm.

Co ciekawe, transofrmator jest zdolny pomieścić nowych lokatorów - lecz brakuje inwencji ZTE, gdyż stwierdzono, że wszelkie uzgodnienia w ZUD, zrobienie projektu zajmie im tyle czasu. Oczywiście na dzieńdobry mogą podprowadzić prąd budowlany - ale skoro mam od sąsiada po stawkach niezłodziejskich to nie będę się łasił na budowlany.

Tak naprawdę to ZTE oczekuje ode mnie abym zapłacił i czekał. Żaden komitet nie wchodzi w rachubę, bo wszyscy dostali ten termin.

Dopóki mam prąd od sąsiada (i podpisany weksel oraz umowę najmu pomieszczenia od niego warunkującą przepisanie podlicznika na mnie oficjalnie w ZTE) to nie płaczę. Ale niech sąsiadowi się odwidzi - np. mój pies zagryzie jego kury to amen w pacierzu.

Czy można jakoś tak zadziałać by wejść w spór z ZTE a to eskalować do URE?

Dzieki