Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do wszystkivh którzy wiedzą coś w tym temacie. Mam dom na zboczu, podpiwniczony. Ze względu na kształt działki i położenie domu szambo musiałem umieścić w najwyższym punkcie, co oznacza, że musiałem je zakopać dość głęboko. I tutaj podstawowe pytanie: Z jakiej maksymalnej głębokości szambiarka jest w stanie wyciągnąć fenikalia.

https://forum.murator.pl/topic/33928-z-jakiej-g%C5%82%C4%99boko%C5%9Bci-wybieraj%C4%85-szambiarki/

Z tego co wiem, sa różne wozy. Jedna szarpie 4m druga 8m.

zdecydowanie tak, bo to zależy od konstrukcji szambiarki i siły pompy i jej zużycia. Mój teść wcześniej miał jakąś polską to ledwo szarpała z kałuży, teraz ma niemiecką Krone to szarpie, że ho..ho.

Nie jestem ekspertem od szambiarek, ani innych popm, ale pamietam coś nie coś ze szkoły i tak mi się przypomina taki temat że nie ma takiej pompy która pokona siłę przyciągania ziemskiego, a co to ma do pomp?

ano to ze nie wyssie z głebokości większej niż 9,81 m.

Zakładając, że uzyskamy próżnię absolutną (takie coś istnieje tylko w teorii) oraz 100% sprawność urządzenia (też niemozliwe), to przy normalnym ciśnieniu atmosferycznym wynoszącym 760mm sł.Hg pompa powinna zassać z głębokości 10336mm. 10336mm sł.H2O odpowiada 760mm sł.Hg. Pompa wytwarza podciśnienie, a więc ciśnienie mniejsze niż atmosferyczne. To ciśnienie atmosferyczne naciska na lustro wody (ścieków) i wtłacza nam to w rurę szambiary.

Przyjmuje się sprawność pomp w granicach 80%, a więc stąd te moje 7-8 metrów ssania szambiary po uwzględnieniu oporów węża.