Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w kuchni

Recommended Posts

Czy do komina wentylacyjnego w kuchni można podłączyć dodatkowo pochłaniacz kuchenny? Są dostępne takie "podwójne" kratki wentylacyjne. W górnej części pozostaje normalna kratka a w dolnej części podłącza się pochłaniacz. Widziałem niedawno takie rozwiązanie u znajomego tylko zastanawiam się czy nie ma w tym jakiegoś błędu.

A możesz wskazać konkretny przepis? Szukam i nie mogę trafic na konkrety, wydaje mi się że wentylacji mechanicznej (czyli np. okapu z wentylatorem) nie można podłączać do kanałów zbiorczych, ale w domach jednorodzinnych nie ma to znaczenia. Jeśli w pomieszczeniu nie ma urządzeń gazowych to chyba można sobie podłączać jak się chce. Ale że nie jestem pewien, to prosze o wskazania konkretnych przepisów.

Nie wiadomo, czy chodzi o dom, czy o mieszkanie. W blokach na pewno nie wolno, jeśli kanał jest wspólny dla więcej jak jednego mieszkania. Trochę info poniżej.

Problemy z wentylacją kuchni

Czy można podłączyć okap kuchenny do kanału wentylacyjnego?

Problemy z wyciągami podłączonymi do tego samego kanału wentylacyjnego

Wentylator wyciągowy podłączony do komina wentylacyjnego

Pochłaniacz nie musi mieć odprowadzenia do kanału, może mieć wyjście na kuchnię.

Dach nad kuchnią

Nie dajmy się zwariować nie wiem czemu miałby ten drugi kanał służyć. Łatwo można sobie wyobrazić sytuacje w której przy intensywnej pracy wyciągu i nie dostatecznym napływie powietrza do pomieszczenia przez drugi kanał zacznie napływać powietrze z zewnątrz.

Kiedy wyciąg nie pracuje wentylacja odbywa się na zasadzie grawitacyjnej. Podobnie rzecz ma się w łazienkach gdzie instaluje się wentylatory. Nikt tam nie pisze o dwóch kanałach. Okap w kuchni to zwykły wentylator tylko ładnie obudowany.

Uważam że zasadniczą kwestią jest zapewnienie odpowiedniej ilości powietrza napływającego gdyż to wydaje się podstawowym problemem w większości nowych budynków.