Krzysztoff 23.05.2005 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Czy do komina wentylacyjnego w kuchni można podłączyć dodatkowo pochłaniacz kuchenny? Są dostępne takie "podwójne" kratki wentylacyjne. W górnej części pozostaje normalna kratka a w dolnej części podłącza się pochłaniacz. Widziałem niedawno takie rozwiązanie u znajomego tylko zastanawiam się czy nie ma w tym jakiegoś błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 23.05.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Jest bład, nie wolno, zbarniaja tego przepisy. W kuchni musisz miec osobny kanał wentylacyjny do wentylowania pomieszczenia i osobny do wyciągu nad kuchenką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goto 23.05.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Jest bład, nie wolno, zbarniaja tego przepisy. W kuchni musisz miec osobny kanał wentylacyjny do wentylowania pomieszczenia i osobny do wyciągu nad kuchenką. Ale tylko w przypadku, gdy w kuchni jest gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 24.05.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 nieprawda, ja nei mam, tylko wszsytsko na prąd, a i tak muszę miec osobny kanał do okapu a osobny do wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goto 24.05.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 A możesz wskazać konkretny przepis? Szukam i nie mogę trafic na konkrety, wydaje mi się że wentylacji mechanicznej (czyli np. okapu z wentylatorem) nie można podłączać do kanałów zbiorczych, ale w domach jednorodzinnych nie ma to znaczenia. Jeśli w pomieszczeniu nie ma urządzeń gazowych to chyba można sobie podłączać jak się chce. Ale że nie jestem pewien, to prosze o wskazania konkretnych przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 24.05.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Niedawno w któryms ż numerów Muratora było o tym napisane, że mozna podłaczyć do tego samego wyciągu także pochłaniacz kuchenny. Warunkiem jest to, żeby zostawić odowiednio duży otwór dla danego pomieszczenia - były podane cm2 na m2 pomieszczenia. Proponuję poszukać tego artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 25.05.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 nie znam przepisu, tak mówi mój kierownik, moze pomocny okazalby sie kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 25.05.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Nie wiadomo, czy chodzi o dom, czy o mieszkanie. W blokach na pewno nie wolno, jeśli kanał jest wspólny dla więcej jak jednego mieszkania. Trochę info poniżej. Problemy z wentylacją kuchni Czy można podłączyć okap kuchenny do kanału wentylacyjnego? Problemy z wyciągami podłączonymi do tego samego kanału wentylacyjnego Wentylator wyciągowy podłączony do komina wentylacyjnego Pochłaniacz nie musi mieć odprowadzenia do kanału, może mieć wyjście na kuchnię. Dach nad kuchnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek 25.05.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Nie dajmy się zwariować nie wiem czemu miałby ten drugi kanał służyć. Łatwo można sobie wyobrazić sytuacje w której przy intensywnej pracy wyciągu i nie dostatecznym napływie powietrza do pomieszczenia przez drugi kanał zacznie napływać powietrze z zewnątrz. Kiedy wyciąg nie pracuje wentylacja odbywa się na zasadzie grawitacyjnej. Podobnie rzecz ma się w łazienkach gdzie instaluje się wentylatory. Nikt tam nie pisze o dwóch kanałach. Okap w kuchni to zwykły wentylator tylko ładnie obudowany.Uważam że zasadniczą kwestią jest zapewnienie odpowiedniej ilości powietrza napływającego gdyż to wydaje się podstawowym problemem w większości nowych budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts