Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Zręczniaków :D

Wraz z małżonką planujemy budowę C77C. Startujemy dopiero we wrześniu przyszłego roku (Ciężko teraz znaleźć solidną ekipę z wolnymi terminami). Na razie jesteśmy na etapie załatwiania formalności co już trwa prawie pół roku a przed nami pewnie drugie tyle. Mam w związku z tym pytanko odnośnie projektu. Zastanawiam się czy pod skosami dachu na poddaszu jest wystarczająco miejsca. Ktoś pisał, że nawet wysokie osoby (a do takich należę) będą się czuły swobodnie na poddaszu. Doczytałem się, że niektórzy forumowicze nie polecają podwyższania ścianki kolankowej, bo może to oszpecić budynek. Jednak wiem iż wiele budujących tak robi, dodatkowo zwiększając długość skosów dachu, tak aby pomimo przeróbek budynek wyglądał ładnie.

Jeśli jest taka możliwość to fajnie by było jakby ktoś wrzucił parę fotek wnętrza budynku. Najlepiej takie fotki jakie wstawiał(a) martkaw1 z meblami :) Ciekawi mnie czy w kuchni przy schodach zmieści się spory stół z krzesłami.

P.S. martkaw1 świetne schody!!! :D

Witaj mickoz.

Myślę, że odnośnie podwyższania ścinki kolankowej to jest tutaj tyle samo przeciwników co zwolenników. Tak jak piszesz - jedni są przeciwnikami podnoszenia ze względu na oszpecenie bryły budynku, inni podwyższają mając na uwadze powiększenie przestrzeni na poddaszu.

Ja podwyższałem ścianę kolankową o 0,5m i jestem z tego zadowolony.

Musisz sobie sam na te wątpliwości odpowiedzieć, sam musisz rozważyć co dla Ciebie jest ważne.

Witajcie Zręczniaki,

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :) Oby budowa szła Wam tak przynajmniej tak szybko, łagodnie i bez stresów jak dotychczas.

Miałem małą przerwę w budowaniu (po jastrychu/wylewkach) - ale od jutra wracam do gry :)

Piec już pracuje - jest w domku w miarę ciepło. Jutro przychodza panowie ocieplać poddasze - mam nadzieję, że bedzie już tylko cieplej :)

Glazury i terakoty kupione - czekają na swój moment :)

Parkiet zamówiony - czeka j.w. :)

Plan: zakończyć wszystko do połowy kwietnia :)

Bardzo dawno mnie tu nie było.Również życzę Wszystkim najlepszego.

Mój Zręczny wersja a jest w stanie surowym zamkniętym.Teraz jest robiona elektryka.

Mickoz,

mamy podniesioną ściankę kolankową i troszkę zmieniony kąt dachu,wydłużona jest też kuchnia ,a z boku są drzwi balkonowe 90

z wyjściem na boczny taras i zostawiłam spiżarnię.

Mam wrażenie ,że podniesienie ścianki nadało domkowi lekkości a na górze jest więcej miejsca(dla długich osob)Ale to jest moje wrażenie.

Inspiracją do zmian był ROM.Dzięki.

Schody też są szersze.

Witajcie

Wszyatkiego dobrego w nowym roku :-)

Jestem nowy na forum (co pewnie widać), ale każdy był kiedyś nowy :lol: .

Dzisiaj z żoną przeglądaliśmy stary katalog muratora i nagle, jest, to jest to, ZRĘCZNY. HEHE :D. Biegusiem do kompa i forum. No i niezawiodłem się, jest Was tu wielu.

Jesteśmy na etapie zakupu działki oraz wyboru projektu. Zręczny "a" spełnia wszystkie nasze oczekiwania. Czy ktoś z Was buduje wariant A?

Myślę, że realizacja tego projektu będzie troszkę tańsza niż warianty B i C. Czy mogli byście oszacować koszt budowy tego domku? Wiem, że to niełatwe, ale nie chodzi o 10 tys.

Pzdr

KOELA cieszę się, że mogłem się na coś przydać :D

Witaj Nowy11 . Ciesze się , że nasze grono się powiększa. Mam nadzieję, że juz nie długo stworzymy tak silną grupę jak np. Barwniacy. Jeżeli ktoś czyta ich wątek to na pewno wie o co mi chodzi. Jeżeli chodzi o koszty budowy to ja się nie wypowiadam ponieważ moje koszty nijak się mają do dzisiejszej rzeczywistości. Domek budowałem w 2006 roku więc ceny były kolosalnie inne, na dodoatek dużo prac robiłem sam z rodziną. Całkowitych kosztów też nie mogę podaż bo domek nadal nie wykończony. Ale też jestem ciekaw jak te koszty się teraz kształtują. Może wypowiedzą się jacyś młodsi stażem Zręczniacy

Witam ponownie,

Muszę się pochwalić bo pierwszy etap budowy ( fundamenty ) właśnie się skończył :D

Teraz tylko pozostaje czekać na ocieplenie pogody i dalszy etap.

Koszt fundamentu wyniósł nas 27 tyś.

Fotki z budowy:

http://www.albumik.pl

użytkownik „Tokarczyki

Hasło „C77C

Zapraszam i pozdrawiam

Artur :lol:

Jak tylko będę miał nowe fotki to zaraz będą na albumiku

Pytanko

Ile potrzebuję kupić stempli na strop do zręcznego??? ( + - )

Zamierzam przez zimę zgromadzić materiały.

Udało mi się teraz kupić cegły na ściany.

Obecnie jestem na etapie stropu i pokrycia dachu.

Będę wdzięczny za info.

Pozdrowionka

Artur :lol:

Piec już pracuje - jest w domku w miarę ciepło. Jutro przychodza panowie ocieplać poddasze - mam nadzieję, że bedzie już tylko cieplej :)

Glazury i terakoty kupione - czekają na swój moment :)

Parkiet zamówiony - czeka j.w. :)

Plan: zakończyć wszystko do połowy kwietnia :)

Witam wszystkich Zrecznych w Nowym Roku,

Habier przypomnij mi kiedy robiłeś wylewki? u nas mimo iz wylewki były robione 8 listopada, nic nie schło, dopóki nie odpaliliśmy pieca i nie wynajęliśmy 2 osuszaczy, piec chodzi pełną para a w domu jest max 15 stopni, wszystko ucieka przez dach, w przyszłym tygodniu ekipa zaczyna nam ocieplać poddasze, aczkolwiek wg mnie nie wszystko wyschło, wiec mam mieszane uczucia.

Potem Wykonawca będzie latał pokruszone przez mróz wylewki

U nas płytki tez czekają na swój czas

i jeszcze pytanie a propos zwrotu vatu, czy orientujecie sie czy Ustawodawca przedłużył okres obowiązywania ulgi?

Pozdrawiam

hej!!

no ja widze, ze tu dyskusja rozgorzala a ja zadnych powiadomien na maila nie dostalam :cry:

no i przede wszystkim chcialabym zyczyc Wam kochane Zreczniaki wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. obyscie szybko spelnili swoje marzenia.

u na praca wre. wrzuce jakies fotki jak tylko porobie. wymalowane dwie sypialnie u gory. teraz bede dzwonic zeby nam meble do sypialni przyjechali zamontowac. lazienki zrobione. drzwi u gory wstawione. drzwi na dol zamowione. drzwi od garazu do wiatrolapu i pomieszczenia gospodarczego tez sa :D

salon i klatka pomalowane. chcemy sie do konca stycznia wprowadzic. troche sie denerwuje bo lada dzien moge sie rozpakowac i juz chcialam byc u nas a tak bedziemy jednak musieli u moich rodzicow jeszcze z malym posiedziec :lol:

w weekend maz bedzie kladl panele.no i zostaje nam troche roboty jeszcze ale to zrobimy juz po wprowadzeniu.

co do zwrotu Vatu to kazdy ma mozliwosc zrobic zwrot raz do roku. teraz przedluzyli bezterminowo i mozna odzyskac Vat nawet za faktury z tego roku. takze Zreczniaki do US po formularze i do dziela.

my w tamtym roku odzyskalismy ponad 10 000 :lol: i teraz bedziemy znowu robic bo troche kaski nam brakuje.

buziaczki

Habier przypomnij mi kiedy robiłeś wylewki?

Hej, wylewki robilismy na początku listopada - mniej wiecej tak jak i u Was.

Potem Wykonawca będzie latał pokruszone przez mróz wylewki

U mnie temperatura w domu po wylewkach nie spadła poniżej "Zera". Nic nie popekało przez mróz. Ale troszke się bałem.

Czy aby napewno u Was mróz był przyczyną pękających wylewek? Macie ogrzewanie podłogowe?