Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Małymi kroczkami coś tam chcę działać i w oczekiwaniu na pozwolenie prowadzę wstępne rozmowy z hipotetycznymi wykonawcami. Pan nr 1 powiedział tak: stan zerowy z przyłączami, izolacja poz. i pion. i cała ta reszta za robociznę 10 tyś, kondygnacja 20 tyś. i poddasze z dachem 20 tyś oczywiście cały czas mówimy o kosztach tzw. robocizny. W sumie wychodzi 50 tyś za robociznę za surowy otwarty. Proszę o opinie na ten temat, czy to dużo czy mało? Dodam jeszcze że ten wykonawca jest taki sobie przypadkowy bez jakiś referencji. Pan nr 2 ma odezwać sie po niedzieli.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mialam niby dobrego wykonawce i tyle wlasnie mnie kosztowalo co piszesz...ale czy cena odpowiada jakosci:( mozna na ten temat dlugo dyskutowac...a o MARNOTRASTWIE materialow nie wspomne np. zamiast gwozdziami zbijac deski ..drogimi wkretakami tez mozna i tak sie inwestor nie doliczy....1 kilo w ta strone albo 5 kilo w tamta.....wiec moja rada juz po tzw.PTOKACH....jak nie bedzie dobrego kierbuda od 8.00 do 18.00 to siedz sama na budowie i badz jak upierdliwa mucha konska

ja niestety nie bylam i to byl po nieco moj blad

pozdrawiam i zycze duzo KONSKIEGO ZDROWIA przy budowie zreczniaka

trochę budują, trochę wojują, trochę wykańczają... się:)

wstawiliśmy właśnie drzwi wewnętrzne, robimy wstępne malowanie ścian (wybór kolorów nie będzie łatwy...), no i po zainstalowaniu drugiego szamba (to dłuuuuga historia) zrobiliśmy wstępne równanie terenu - koparkowy szalał kilka godzin;)

wykonawca mnie juz pogania a ja nie mogę się zdecydować czy ma być podbitka czy nadbitka..

co macie u siebie?

czy biorąc pod uwagę to ze mój domek będzie w takim stylu - czyli czarny dach, jasna elewacja, stolarka okienna w kolorze złoty dąb i do tego gdzie niegdzie na elewacji panel elewacyjny w kolorze okien

dąże do takiego efektu:

http://images8.fotosik.pl/2629/ba8525ba413c28d6.jpg

podbitka moze być zrobiona z tych samych paneli elewacyjnych które będą przy oknach no i kolor będzie całości zgrany - jaka wysokośc tej podbitki ma być?

czy nadbitkę wybrać?

sol26,

jak wcześniej pisałem, robię u siebie podbitkę. O ile nadbitka wyglądałaby "jako tako" na krótszych okapach, to bardzo nieciekawie będzie wyglądać okap nad tarasem. Tam jest ok 3,5m w najwyższym punkcie. Za jakiś czas trzeba będzie tam wejść i zakonserwować... Poza tym ptaki i pająki chętnie tam zaglądają i jest co sprzątać. Nad tarasem mieliśmy co roku gniazdo ptaków. Jak się zorientowaliśmy, to były już jajka, więc ich nie likwidowaliśmy.

ja myslalam,ze to sie robi na koncu..tzn.podbitke ale jak ma wygladac nadbitka to nie bardzo wiem....ja mam w kolo nabity struktonit a podbitka bedzie biala chyba plastikowa:) to sa wlasnie te dylematy na budowie ,,,,,trzeba szybko podjac decyzje a czlowiek nie wie co albo nie jest do konca przekonany czy robi dobrze....i stad sie biora tzw. nie przespane noce hahaha:bash: powodzenia

Rzeczywistość u nas na budowie zmienia sie z dnia na dzień i zdjęcia robią się nieaktulne, zanim je wstawie :-)

Ale aby wstawić cokolwiek, zobaczcie jak dom wygląda z zewnatrz - jakies 1,5 tyg temu. Oraz wiata na dodatkowe auto.

Taras drewniany jest gotowy, kładą właśnie kostkę granitową, na ścieżki. A wewnątrz - położone już wszędzie kafle, salon, kuchnia, przedpokój etc - brak jeszcze fug; łazienki gotowe. Zdjecia juz nieaktualne ale chciałam abyscie zobaczyli płytki i moją wnękę na pralkę.

Teraz chyba będą kleić listwy przysufitowe i powoli wybieram kolory na ściany.

Schody zamówione, do montażu w pierwszych dniach listopada (tak dla przypomnienia wstawiam zdjęcie schodów modelowych)

Praca wre...

domek1.jpg

domek3.jpg

domek5.jpg

domek6.jpg

schody2.jpg