Habier 30.07.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Witajcie, W jaki sposób najlepiej obrobić kolumny w naszych domkach za pomocą podbitki? Może macie jakieś zdjęcia, pomysły. Ja nie potrafię sobie tego wyobrazić Pusciłem odrebny wątek na ten temat - może ktoś będzie miał fajny pomysłhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=108223&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 30.07.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Mam pytanie, jakiej srednicy macie slupy?? my zrobilismy 40 cm-zgodnie z projektem i wygladaja koszmarnie:( , moglyby chyba udzwignac z piec pieter, sa zdecydowanie za grube. Z tego co widze u Habiera i szwd77 sa 30-stki a jak to wyglada u reszty? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam32 30.07.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 no cóż jak wg projektu to raczej powinny byc 45 cm , siatki przypodporowe maja przenosic obciażenia ze stropu na sciane w sposób bardziej rozłozony, (tak twierdzi osoba w temacie) tymczasem nikt tego nie stosuje a w składach robia oczy a te siatki kosztuja ok 30 zł za sztuke co daje ok 350 zł na cały strop.Liczył ktos kubaturę? bo ta podana chyba nie za bardzo sie zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saymon 30.07.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Mam pytanie, jakiej srednicy macie slupy?? my zrobilismy 40 cm-zgodnie z projektem i wygladaja koszmarnie:( , moglyby chyba udzwignac z piec pieter, sa zdecydowanie za grube. Z tego co widze u Habiera i szwd77 sa 30-stki a jak to wyglada u reszty? Pzdr Witam. Ja zrobiłem słupy też 30 ale podobno mogą być nawet 25 na nasz dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 31.07.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 no cóż jak wg projektu to raczej powinny byc 45 cm , siatki przypodporowe maja przenosic obciażenia ze stropu na sciane w sposób bardziej rozłozony, (tak twierdzi osoba w temacie) tymczasem nikt tego nie stosuje a w składach robia oczy a te siatki kosztuja ok 30 zł za sztuke co daje ok 350 zł na cały strop. Liczył ktos kubaturę? bo ta podana chyba nie za bardzo sie zgadza Dzięki za objaśnienie Czy to nie przesada przy takim małym domku?? Skoro nikt tego nie robi to czy jest to konieczne?? Nie zauważyłem takich siatek w projekcie. W końcu nie jest to kilku piętrowy dom więc może inepotrzebnie zawracasz sobie głowę tymi siatkami?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 31.07.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Mam pytanie, jakiej srednicy macie slupy?? my zrobilismy 40 cm-zgodnie z projektem i wygladaja koszmarnie:( , moglyby chyba udzwignac z piec pieter, sa zdecydowanie za grube. Z tego co widze u Habiera i szwd77 sa 30-stki a jak to wyglada u reszty? Pzdr Witam. Ja zrobiłem słupy też 30 ale podobno mogą być nawet 25 na nasz dach. Pozdrawiam ja mam chyba 35cm srednicy. ale pytanie - jak to obrobic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 31.07.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Mam pytanie, jakiej srednicy macie slupy?? my zrobilismy 40 cm-zgodnie z projektem i wygladaja koszmarnie:( , moglyby chyba udzwignac z piec pieter, sa zdecydowanie za grube. Z tego co widze u Habiera i szwd77 sa 30-stki a jak to wyglada u reszty? Pzdr A ja mam 25 i jakoś dom stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam32 31.07.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 tu chodzi też o rozpietosc stropu a jest ona ponad 5m , norma wyszła w 2002 roku , wczesniej takie siatki stosowało sie ponad 6m , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynap13 31.07.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 my siatek do terivy zadnych nie stosowalismy. powiem szczerze, ze ani kierbud, ani hurtownia ani nasi pracownicy o tym nie wspominali. my slupy mamy 40cm ale szesciany. zrezygnowalismy z gotowych, okraglych. i mnie sie podobaja chociaz mogly byc ciut ciensze. Habier co to obrobki to nie mam pojecia. my prawdopodobnie pojedziemy tynkiem lub klinkierem. dzisiaj weszli panowie od CO, kanalizy, wody mamy juz kupione grzejniki (oprocz dwoch drabinek do lazienek), 2 stelaze pod wc, jeden pod bidet, bidet, panel prysznicowy i cale mnostwo rurek i innych potrzebnych czesci. milego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 31.07.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 justynap jak te wszystkie zakupy będą juz zamontowane to poproszę o jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynap13 31.07.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 oczywiscie Rom ale zanim te grzejniczki beda to ulala. dopiero po tynkach. a tak w ogole to ile u Was tynki mechaniczne gipsowe wychodza? czy na gorze tez robicie, czy plyty g-k? troche mnie zalamuje kolejny porzadny wydatek. u nas chca 23zl najtaniej z materialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 31.07.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 oczywiscie Rom ale zanim te grzejniczki beda to ulala. dopiero po tynkach. a tak w ogole to ile u Was tynki mechaniczne gipsowe wychodza? czy na gorze tez robicie, czy plyty g-k? troche mnie zalamuje kolejny porzadny wydatek. u nas chca 23zl najtaniej z materialem. Kurcze nie pamiętam ile płaciłem za tynki tyle było wydatków budowie że gdzieś mi to z głowy umknęło. Generalnie już niedługo minie rok jak mieszkam w swoim Zręcznym i muszę powiedzieć że moje doświadczenia z tynkami gipsowymi nie sa najlepsze. A to dlatego że ten rodzaj tynków jest bardzo miekki. Ile to ja juz razy meblując się puknąłem jakims meblem w ścianę . No i w takiej ścianie od razu robi się wgłebienie. No ale przestałem się tym przejmiować. Nie będę przecież co chwilę biegał szpachlował i malował wszystkie dziurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaWus 31.07.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam wszystkich zręcznych! Tak ja Was urzekła nas prostota i ekonomia zręcznego projektu. Z pracami ruszamy pod koniec sierpnia. Niby projekt już zamknięty, ale cały czas zastanawiamy się z mężem czy nie podnieść ścianki kolankowej o przynajmniej jeden pustak. Sprawa niebanalna, bo mąż się "udał" - 1,98 cm wzrostu - co w przypadku poddasza nie jest taką radochą. Pewnie ten scenariusz była analizowany - ale czy ktoś z Was zdecydował się na takie rozwiązanie jak podniesienie ścianki kolankowej? Jak oceniacie np. umieszczenie wanny pod skosem w łazience na górze? Czy to się sprawdza? Nie ukrywam, że chętnie obejrzałabym poddasze jakiegoś zręcznego - jak najbliżej Łodzi. Na zachętę dodam, że mąż jest zapalonym "nalewkarzem" więc proponuję wymianę świadczeń - know how za przyjazne doznania smakowe ) Pozdrawia wszystkich! AgaWus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwd77 01.08.2007 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witam wszystkich zręcznych! Tak ja Was urzekła nas prostota i ekonomia zręcznego projektu. Z pracami ruszamy pod koniec sierpnia. Niby projekt już zamknięty, ale cały czas zastanawiamy się z mężem czy nie podnieść ścianki kolankowej o przynajmniej jeden pustak. Sprawa niebanalna, bo mąż się "udał" - 1,98 cm wzrostu - co w przypadku poddasza nie jest taką radochą. Pewnie ten scenariusz była analizowany - ale czy ktoś z Was zdecydował się na takie rozwiązanie jak podniesienie ścianki kolankowej? Jak oceniacie np. umieszczenie wanny pod skosem w łazience na górze? Czy to się sprawdza? Nie ukrywam, że chętnie obejrzałabym poddasze jakiegoś zręcznego - jak najbliżej Łodzi. Na zachętę dodam, że mąż jest zapalonym "nalewkarzem" więc proponuję wymianę świadczeń - know how za przyjazne doznania smakowe ) Pozdrawia wszystkich! AgaWus Jeśli budujecie c77c to serdecznie Wam odradzam podniesienie ścianek kolankowych. ja mam 192cm i wierz mi, że miejsca jest na poddaszu sporo Jedyne co mogę Wam zaproponować - co stwierdził mój cieśla i dekarz w jednym, ze możnaby podnieść kąt dachu o 2stopnie co podniosłoby wielkość pokoi na poddaszu. Jeśli zaś podniesiecie ściankę kolankową to wierz mi że dom ten straci całkowicie swój urok Co do siatek przypodporowych stosuje się je w budynkach wielokondygnacyjnych powyżej 2 pieter Co do słupów ja mam 35 okrągłe i wyglądają super - nad obróbką jeszcze się nie zastanawiałem ale prawdopodobnie puc U mnie tynki maszynowe 21zł/m2 z materiałem - sprawdzona i dobra firma Ścianki działowe skończyłem sam murować w niecałe 2tyg. a od czwartku ruszają elektrycy i facet od wod/kan/c.o. A JA CHCę NA URLOP!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 01.08.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witam wszystkich zręcznych! Tak ja Was urzekła nas prostota i ekonomia zręcznego projektu. Z pracami ruszamy pod koniec sierpnia. Niby projekt już zamknięty, ale cały czas zastanawiamy się z mężem czy nie podnieść ścianki kolankowej o przynajmniej jeden pustak. Sprawa niebanalna, bo mąż się "udał" - 1,98 cm wzrostu - co w przypadku poddasza nie jest taką radochą. Pewnie ten scenariusz była analizowany - ale czy ktoś z Was zdecydował się na takie rozwiązanie jak podniesienie ścianki kolankowej? Jak oceniacie np. umieszczenie wanny pod skosem w łazience na górze? Czy to się sprawdza? Nie ukrywam, że chętnie obejrzałabym poddasze jakiegoś zręcznego - jak najbliżej Łodzi. Na zachętę dodam, że mąż jest zapalonym "nalewkarzem" więc proponuję wymianę świadczeń - know how za przyjazne doznania smakowe ) Pozdrawia wszystkich! AgaWus Witaj AgaWus cieszę się że coraz więcej Zręczniaków pojawia się w naszym towarzystwie. Jeżeli chodzi o podniesienie ściany kolankowej - ja podniosłem naszego Zręcznego o dwie warstwy siporeksu. i jestem z tej zmiany bardzo zadowolony. Poddasze zrobiło się bardzo duże. Fakt że jeżeli chodzi o wygląd to na pewno domek stracił na swoim uroku. Dach nie zaczyna się tuż nad oknami ale wyżej, ale to czy wygląda ładnie czy nie to już każdy sam musi sobie odpowiedzieć. Dla mnie najważniejsza w tym wypadku była funkcjonalność poddasza i uzyskanie większej powierzchni. Jeżeli chodzi o wanne pod skosem to nie mam pojęcia jak ona się sprawdza bo nie zabrałem się jeszcze za wykańczanie góry. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynap13 01.08.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 my mamy zmieniony kat nachylenia na 35 stopni i podnioslo nam to domek o jakies 12cm. fajnie jest w ogole zobaczycie ze te pomieszczenia na poddaszu sa naprawde duze i wysokie. a mi dzisiaj sasiad o 1:30 przegonil zlodzei z budowy maz pojechal spardzic czy czegos nie brakuje. strasznie sie boje wczoraj przywiezli rurki miedziane i inne i zastanawiam sie czy to nie byl cel. no ale dom ma drzwi i rolety nawet nie chce myslec jak oni mieli zamiar sie tam dostac. nie powiem co bym pourywala. trzeba natychmiast alarm zamontowac.grr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 01.08.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 ja mam chyba 35cm srednicy. ale pytanie - jak to obrobic?? My planujemy obłożyć je tynkiem mozaikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 01.08.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 justynap13 lepiej nie zwlekaj z tym alarmem. Lepiej zapłacić teraz niż zostać okradzionym i jescze mieć zniszczone drzwi czy rolety, które jak myslę nie sa dla złodzieja żadną przeszkodą. Ja też bym ...... pourywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i boguś 01.08.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 AgaWusMyślę, że dokładnie jeden dodatkowy pustak w sciance kolankowej, jest rozwiązaniem w sam raz. My tez tylko właśnie o tyle chcemy podnieśc nasza ściankę. Jest to wysokość na tyle mała, że nie zmienia tak ważnego moim zdaniem charaktueru i wyglądu domu a jednoczesnie wystarczy aby powiększyć powierzchnię pokoji na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 01.08.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 My też podnieśliśmy o jeden pustak. Ja jestem zadowolony, bo między ścianką w pokojach (około 1m wysokości) a ścianką kolankową zrobiła się spora przestrzeń. Mogę tam bez problemu się wczołgać. Wykorzystam to do rozprowadzenia rur DGP. Od strony łazienki doprowadziłem tamtędy dodatkowe oświetlenie. Można też położyć kable komputerowe, a nawet schować jakieś graty.Żonka wcześniej narzekała, że można było podnieść wyżej, ale teraz jest zadowolona. Tylko jak to ładnie zamknąć? Wymiar otworu jest nietypowy, więc pewnie będzie to jakaś płyta meblowa na zawiasach (forma drzwiczek). Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts