Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jeszcze zdam relację z placu boju :)

Więc tak: okna wstawione (z przygodami), drzwi wstawione, tynki się robią. Prawdopodobnie dziś Panowie zaczną ocieplać budynek. Czekam na bramę garażową.

No i tyle :)

Na jaką bramę garażową się zdecydowałeś?

Tak jak chciałem od początku - Hormann

Troche drogo w porównaniu z Wisniowskim ale jakoś od początku ją chciałem :)

Ja też mam hormana i nie jestem zadowolony do końca.

Coś ostatnio mi sie nie domyka :cry:

Muszę zadzwonić po serwis.

Musze jej pomagac ręcznie żeby sie zatrzasnęła.

A tyle kasy dałem !!!

Skandal

Hmm, kurcze - zmartwiłeś mnie - a jka długo już jest używana (zamontowana)?

Minął rok :cry:

Ale muszę się wczytać w instrukcję, bo wstępnie wyczytałem że istnieje jakaś regulacja siły z jaką brama się zamyka, więc mozę się okazać że to nie jest żadna usterka i przyjadą panowie, podkręcą śrubkę i zaśpiewają stówkę :lol:

witajcie Zreczniaki!!

Habier no pieknie idziesz :D gratuluje

u nas wczoraj skonczyli robic tynki. rany jak pieknie nasz domek wyglada :D

dzisiaj jade sie rozliczyc. do zaplacanie 12 400. w lazienkach zrobilismy mineralne, reszta gipsowe.

w poniedzialek wchodza zrobic posadzki. w weekend jade kupic cement i siatke do garazu na podloge. piach juz przywieziony :lol:

a my mamy brame wisniowskiego ale sie jeszcze nie wypowiadam bo montujemy dopiero po posadzkach. pochwale sie pozniej zdjeciami :D

buziaki

witajcie Zreczniaki!!

Habier no pieknie idziesz :D gratuluje

jakoś powolutku idzie :) Z tego co czytam to Ty tez nie próżnujesz :)

u mnie tynki idą powoli, bo robi je mój znajomy, który jeszcze ma swoją pracę (niestety nie znalazłem chętnej ekipy "profesjonalistów")

u nas wczoraj skonczyli robic tynki. rany jak pieknie nasz domek wyglada :D

dzisiaj jade sie rozliczyc. do zaplacanie 12 400. w lazienkach zrobilismy mineralne, reszta gipsowe.

napisz prosze ile m2 wyszło tych tynków - ja za nic w świecie nie mogę się doliczyć :)

w poniedzialek wchodza zrobic posadzki. w weekend jade kupic cement i siatke do garazu na podloge. piach juz przywieziony :lol:

no proszę :)

a my mamy brame wisniowskiego ale sie jeszcze nie wypowiadam bo montujemy dopiero po posadzkach. pochwale sie pozniej zdjeciami :D

buziaki

będzie dobrze - dawaj zdjęcia :p

Ja też mam hormana i nie jestem zadowolony do końca.

Coś ostatnio mi sie nie domyka :cry:

Muszę zadzwonić po serwis.

Musze jej pomagac ręcznie żeby sie zatrzasnęła.

A tyle kasy dałem !!!

Skandal

my zamowilismy norstahl, byla jakas promocja na naped i wszystko lacznie z montazem wyszlo 7300 brutto

u nas ze wzgledu na brak czasu mamy opoznienie we wrzucaniu zdjec, dach juz na ukonczeniu-wrzucimy fotki

na razie mozemy pokazac wiezbe;

http://www.2bw.lap.pl/photos/index.html?contentFile=Building/Building_2007_08_01_Wiezba/index.html

pozdrowienia dla wszystkich

Kochani,

chcialabym z Wami skonsultowac cene instalacji elektrycznej w Zrecznym, elektryk z Grodziska z ktorym sie spotkalismy za wszystko material + robocizna chce 12 tys netto, wydaje mi sie ,ze to duzo za duzo, nie chcemy zadnych wodotryskow, uproscilismy nawet troche projekt, ktory byl dolaczony do pakietu z Muratora

Help, ile wyszlo u Was?, jakos nie moge sie doszukac w watku

dzieki

Kochani,

chcialabym z Wami skonsultowac cene instalacji elektrycznej w Zrecznym, elektryk z Grodziska z ktorym sie spotkalismy za wszystko material + robocizna chce 12 tys netto, wydaje mi sie ,ze to duzo za duzo, nie chcemy zadnych wodotryskow, uproscilismy nawet troche projekt, ktory byl dolaczony do pakietu z Muratora

dzieki

Ja mam szczęscie ieć ojca elektryka. Więc płacę tylko za materiał....no i czasami za jakieś pifka żeby się lepiej pracowało :lol:

Kochani,

dzieki

wow !!! pogoń gamonia :)

Tylko jeszcze pytanie - macie juz skrzynkę z licznikiem na działce (przyłącze)?

To może podrażać całą inwestycję, ale nie tyle.

U mnie robił młody chłopak z okolicy.

Jeśli chcesz - moge służyć namiarem - jeszcze u mnie nie skończył:

jest cała instalacja i zamontowane TB, nie ma natomiat jeszcze eSów czyli bezpieczników.

Więc nie wiem jak to wszystko będzie działać :) Zobaczymy.

Instalację położył całkiem OK.

Jedyny problem to .... ale to na Priv ewentualnie :)

Tak dla informacji:

Ceny w naszych okolicach to 40-60 PLN za punkt z materiałem.

Ale ważne, żeby dokładnie dogadać:

- co to jest punkt (dla mnie punkt to: "gniazdko" i "żarówka"), schodowy 2 punkty itd...

- co z przewodami dodatkowymi - czyli np. od skrzynki licznikowej do głównej TB (5x10mm wg projektu), co z przewodami siłowymi 5x2,5mm (np. do kuchenki elektrycznej) itp... one są drogie. Ja kupowałem te przewody.

Ja np. wymyśliłem, żeby na jednym czujniku zmierzchowym zapalało mi się światło przed wejściem i na trasie - za to elektryk policzył sobie więcej - bo trzeba ciągnąć przewowdy no i materiał też kosztuje...

Tak samo z oświetleniem ogrodu - mam tak zrobione (będę miał) , że zegar sterujący umieszczony w TB w garażu będzie mi włączał oswietlenie w ogrodzie wyscia są wyprowadzone z przodu domu i z tyłu..

To tyle :)

Gdyby coś - pytaj

my zamowilismy norstahl, byla jakas promocja na naped i wszystko lacznie z montazem wyszlo 7300 brutto

Kurcze strasznie droga ta brama. Jakie ma wymiary??

Ja kojarze że za bramę z napędem dałem rok temu coś koło 3,5 tys

my mamy zrecznego 3 wiec brama jest podwojna, szerokosc, nie pamietam dokladnie-jestem w pracy, ale sporo powyzej 4 m

u mnie ruszyli z tynkami. niestety podczas podpatrywania wykonywania robót zleciałem z drabiny, na szczęście skończyło sie naderwaniem i naciągnięciem ścięgien. 17 dni w usztywnieniu - kurczę pierwsze takie zdarzenie na budowie :(

Co do bramy ja za hermanna dałem 6400 (4,5x2,35)

elektryka 5200 robocizna a materiał niecałe 3000

system alarmowy 1400 ale dokładnie nie wiem jaka centralka i czujki bo tym zajmuje się mój przyjaciel :D