Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Habier

Wydaje mi się, że za dużo opraw dałeś po bokach. Jeśli mają one zapalać się po wykryciu ruchu, to po co ich tyle? Na jednej stronie wychodzi 160W. To nie lepiej powiesić jedną lampę (150W z czujnikiem) w narożniku i skierowaną wzdłuż ściany? A jeżeli nie podoba ci się takie ostre światło z jednego punktu, to zmniejsz ilość punktów o połowę. Zobaczysz, że wystarczy. Ja bym bardziej doświetlił taras, powielając rozwiązanie sprzed salonu.

Habier

Wydaje mi się, że za dużo opraw dałeś po bokach.

Punkty świetlne będą rozmieszczone odpowiednio co 260cm (krótszy) i 316cm (dłuższy bok).

Celem tego jest doświetlenie chodniczka, po którym będzie się chodzić.

Na jednej stronie wychodzi 160W. To nie lepiej powiesić jedną lampę (150W z czujnikiem) w narożniku i skierowaną wzdłuż ściany?

No te 160W wydaje mi się rozsądne -właśnie jak jedną lampę 150W włączę w nocy to nie jest tak jasno.

Te światła mają też pełnić pewną funkcję estetyczną - dlatego wykluczam jedną lampę świecącą w oczy.

[...]zmniejsz ilość punktów o połowę. Zobaczysz, że wystarczy.

Czy masz jakieś doświadczenia/zdjęcia? Jesli zmniejszyć do 2 sztuk to odległości będą chyba zbyt duże (tak mi się wydaje). 2 punkty na 12,5m i 11m ??

Ja w sumie wolę dać więcej niż mniej - bo potem ciężko coś dołożyć :( - a żarówy zawsze można wykręcić:p

Oprawa kosztuje +- 7PLN + 3PLN za żarówkę. To nie jest duży koszt. Tak samo te Waty nie będą drogie, ponieważ będą włączane incydentalnie.

Ja bym bardziej doświetlił taras, powielając rozwiązanie sprzed salonu.

Musze pogadać o tym z żoną :) W sumie to więcej czasu będziemy spędzać na tarasie (powiększonym) od strony salonu. Dlatego nawet nie myślałem wcześniej o drugiej stronie.

Habier

Myślałem, że oprawy z czujnikami ruchu mają tylko wykrywać intruza :oops:

Oczywiście masz rację, oprawy lepiej dołożyć teraz, niż później.

W piątek mieliśmy możliwość porównania oświetleń dwóch domów. Jeden miał oświetlenie umieszczone w narożnikach, a drugi tylko wzdłuż ścian. Pierwsze rozwiązanie bardziej nam się podobało, bo jedna lampa oświetlała dwie płaszczyzny, wyraźnie zaznaczając koniec ściany. Szkoda, że nie miałem aparatu.

Habier

Myślałem, że oprawy z czujnikami ruchu mają tylko wykrywać intruza :oops:

:)

W piątek mieliśmy możliwość porównania oświetleń dwóch domów. Jeden miał oświetlenie umieszczone w narożnikach, a drugi tylko wzdłuż ścian. Pierwsze rozwiązanie bardziej nam się podobało, bo jedna lampa oświetlała dwie płaszczyzny, wyraźnie zaznaczając koniec ściany.

ale to na rogach to było punktowe oswietlenie wbudowane w podbitkę?

Szkoda, że nie miałem aparatu.

szkoda szkoda :(

"Zręczniaki" - pobudka !!!

wakacje się skończyły - piszcie coś!!!

Ja w sobotę zakończyłem malowanie podbitki - jestem szczęśliwy :)

Wczoraj podłączyłęm sobie czujnik zmierzchowy i pali mi się już w nocy jedno światełko na tarasie :)

Budynek mam już ocieplony - chłopaki teraz zaciągają siatkę z klejem. Tynk (elewację) zrobię w przyszłym roku.

Dziś powinienem mieć już podpięty gaz :)

27 września będą montować mi bramę garażową.

Dziś zakończyli tynki :D

Wyszło 405m2 bez sufitu w garażu poniważ daję na nim 5cm styropian aby pokój i łazienka u góry się nie wychładzały :D

Odpósciłem również sufit w dolnej łazience ponieważ bedziemy robić go z regipsu :D

Habier wrzuciłbyś pare fotek do albumiku bo bardzo się ucieszył małymi porównaniami :D

Serdecznie wszystkich pozdrawiam i czekam na Wasze dalsze innowacje i pomysły :D

Dziś zakończyli tynki :D

Wyszło 405m2 bez sufitu w garażu poniważ daję na nim 5cm styropian aby pokój i łazienka u góry się nie wychładzały :D

mało :)

ja jak zwykle liczę i liczę ...

Habier wrzuciłbyś pare fotek do albumiku bo bardzo się ucieszył małymi porównaniami :D

Wrzucę, wrzucę - wczoraj zrobiłem kilka zdjęć ocieplenia ale juz pozno było i troszkę ciemno - więc są b złej jakości - dziś zrobię jeszcze raz.

witam w piekny sloneczny i zimny ranek

Szwd gratuluje tynkow :D

Habier piekny ten Twoj domek :lol: my tez zostawiamy sobie strukture na przyszly rok.

a mi wczoraj zawiesili grzejniki. i zaczeli montowac piec. gaz juz podlaczony. jeszcze tylko musze zaplacic za przylaczenie ale jestem calkowicie splukana. czekam na kase z banku :( mam nadzieje, ze na dniach dostane bo jak nie to kiepsko bedzie.

narazie wstrzymujemy sie z montowaniem grzejnikow u gory w sypialniach bo poczekac trzeba na regipsy. juz bym chciala miec ocieplony domek i te regipsy zrobione bo wtedy juz naprawde zaczelaby sie porzadna wykonczeniowka :D

mamy tez juz zrobionych kilka projektow kuchni. czekam jeszcze na dwie wyceny i sie decydujemy. bo czeka sie od 6 do 8 tygodni a jak sie do grudnia chcemy wprowadzic to juz czas zeby zamawiac.

milego dnia zycze

acha ...napisalam ze zaczeli montowac piec bo go w koncu nie zawiesili bo sie okazalo ze nie ma rury do podlaczenia i nikt tego nie zauwazyl. :-?

a poza tym wczoraj przezylam chwile grozy bo jeden facet w sklepie probowal nam wmowic ze komin schiedla z wkladem ceramicznym to sie absolutnie nie nadaje pod piec kondensacyjny i trzeba koniecznie na kwasowke zmienic za jedyne 3000zl :evil: myslalam ze zawalu dostane jak pomyslalam ze komin beda demontowac no i te pieniadze...

ale zaraz zadzwonilam do kier buda i on powiedzial, ze absolutnie to nie prawda. i w immergasie to samo.uff...

witam w piekny sloneczny i zimny ranek

no - nareszcie coś piszecie :)

Zima idzie szybko do nas :(

Habier piekny ten Twoj domek :lol:

Twój też :p

a mi wczoraj zawiesili grzejniki.

(...)

i zaczeli montowac piec.

(...)

narazie wstrzymujemy sie z montowaniem grzejnikow u gory w sypialniach bo poczekac trzeba na regipsy. juz bym chciala miec ocieplony domek i te regipsy zrobione bo wtedy juz naprawde zaczelaby sie porzadna wykonczeniowka :D

No dobra - to chwal się:

1. Jakie grzejniki, jak liczyli moc dla naszego domku (ja nie mogę się dogadać z hydraulikiem - on chce 100W/m2)

2. Jaki piec, jakiej mocy i jaki zasobnik (ja planuję Vaillant VC ecoTEC plus 18,6kW + zasobnik 120L)

3. Jak rozwiązujecie sprawę ścianek na poddaszu? W projekcie są one odsunięte od ścian murowanych (zmniejsza się trochę powierzchnia pomieszczeń). Na tych niskich ściankach dajecie grzejniki?

mamy tez juz zrobionych kilka projektow kuchni. czekam jeszcze na dwie wyceny i sie decydujemy. bo czeka sie od 6 do 8 tygodni a jak sie do grudnia chcemy wprowadzic to juz czas zeby zamawiac.

pochwalisz się?

acha ...napisalam ze zaczeli montowac piec bo go w koncu nie zawiesili bo sie okazalo ze nie ma rury do podlaczenia i nikt tego nie zauwazyl. :-?

oo, jakiej nie ma rury?

a poza tym wczoraj przezylam chwile grozy bo jeden facet w sklepie probowal nam wmowic ze komin schiedla z wkladem ceramicznym to sie absolutnie nie nadaje pod piec kondensacyjny i trzeba koniecznie na kwasowke zmienic za jedyne 3000zl :evil: myslalam ze zawalu dostane jak pomyslalam ze komin beda demontowac no i te pieniadze...

ale zaraz zadzwonilam do kier buda i on powiedzial, ze absolutnie to nie prawda. i w immergasie to samo.uff...

to ciekawa sprawa z tymi kominami do pieców kondensacyjnych - ja sam się trochę gubię jak to rzeczywiście jest

No dobra - to chwal się:

1. Jakie grzejniki, jak liczyli moc dla naszego domku (ja nie mogę się dogadać z hydraulikiem - on chce 100W/m2)

2. Jaki piec, jakiej mocy i jaki zasobnik (ja planuję Vaillant VC ecoTEC plus 18,6kW + zasobnik 120L)

3. Jak rozwiązujecie sprawę ścianek na poddaszu? W projekcie są one odsunięte od ścian murowanych (zmniejsza się trochę powierzchnia pomieszczeń). Na tych niskich ściankach dajecie grzejniki?

ad.1 :D do salonu v22 600/1800 2965W do sypialni do góry 600/1400 2306W ale to są moce liczone dla instalacji 75/65/20

tu jest link do stronki purmo z mocami grzejników

http://www.purmo.com/pl/products/390.htm

u nas jest piec kondensacyjny i podejrzewam, że instalator dobierał grzejniki do innej temperatury. mniej więcej tak wychodzi 100W/m2 ale jeszcze się liczy czy to pomieszczenie ma jedną, dwie czy więcej ścian zewnętrznych, okna i inne takie.

na stronie purmo jest fajny program do doboru grzejników. PURMO SDG (Szybki Dobór Grzejników) http://www.purmo.com/pl/downloads/software.htm

przejrzyj, zainstaluj i spróbuj przy nim pogrzebać trochę - może wyjaśni Twoje wątpliwości.

ad.2 piec Immergas Zeus Victrix 20 - przy wyborze kotła dla nas ważna była kwestia ciepłej wody - dużego wydatku (panel prysznicowy) i nie chcieliśmy, żeby przy odkręceniu dwóch kranów w obu drastycznie spadało ciśnienie.

Piec ma 23,5 kW kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem c.w.u. 54l. tu jest link do pieca

http://www.immergas.com.pl/menu_2/kk/victrix_zeus/charakterystyka.htm

jak to mówił instalator "niezła szafka" :D

ad.3 na poddaszu mamy zrobione dodatkowe podpory pod krokwiami wzdłuż ścianki kolankowej i tak nam powstał drewniany stelaż w odległości około 60-70 cm. W pierwszej wersji chcieliśmy tam zrobić jakieś schowki, szafki itp. ale ta przestrzeń za tą ścianką zmniejszyłaby się od dołu o 10 cm (podłoga 5 cm styropianu i 5 cm wylewki) a od krokwi jeszcze dodatkowo co najmniej 6 cm (5 cm wełny + regips itd) także wyszłyby z tego nieprzydatne klitki. na tych właśnie ściankach będą wisieć grzejniki akurat pod oknami dachowymi (ładnie ciepło będzie się rozchodzić) ale czekamy na ocieplenie poddasza...

Co do kuchni to jeszcze czekamy na wycenę z innej firmy. dam znać, jak się już zdecydujemy.

No a instalator jak już się zabierał do wieszania piec ocknął się, że brakuje mu rury do podłączenia kotła do komina (ups), który zamawialiśmy z myślą o kotle kondensacyjnym tj ma odprowadzenie kondensatu, kanał spalinowy w kanale powietrznym zamaist w wełnie, lepsza ceramika itp.

Cały zestaw podłączeniowy chcialiśmy zamówić w Gorzowie w Sanitexie (dystrybutor immergasu w GW) ale:

1. facet nie sprawiał wrażenia zorientowanego w całej sprawie (chyba nie za długo tam pracuje)

2. przed zamówieniem 40% zaliczki (komuno wróć!!!)

3. trzeba czekać 2 tygodnie (czyli pewnie więcej)

także zrezygnowaliśmy z firmy Sanitex.

Dzwoniłem do firmy, z której kupiliśmy kocioł - And-bud z Tarnobrzegu (czyli drugi koniec Polski) - też nie mają go na stanie ale postarają się, żebym miał go u siebie w ciągu kilku dni. duuuuużo lepiej. no i lepsza obsługa.

justynap13 możesz wrzucić jakieś zdjęcie z tym swoim projektem kuchni??

Pytam o to bo włąsnie jestem przed zakupem kuchni i szukam jakiegoś natchnienia :D

Niestety nie dają projektów kuchni "do domu" jak się jeszcze klient nie zdecydował. Jak się już któryś z nich dostaniemy to na pewno zamieszczę.

oj Zreczniaki a co to za obijanie??

sluchajcie jakims cudem udalo nam sie zalatwic pana do ocieplenie poddasza na zaraz. naszego sasiada szwagier. mam nadzieje, ze sie sprawdzi. no i cena rozsadna bardzo. 25zl/m2 za ocieplenie plus regipsy. dzisiaj nam maja welne zwiezc (ewentualnie jutro). dokupilismy tez 5. bedziemy ocieplac rokminem 15cm plus 5, i jeszcze 5cm w stelaze od regipsow.

acha no i folie musimy kupic.

strasznie se ciesze, ze znalazl sie ten pan i mam nadzieje, ze to wypali.

milego dnia

oj Zreczniaki a co to za obijanie??

mam duzo roboty i na budowie niewiele sie dzieje

sluchajcie jakims cudem udalo nam sie zalatwic pana do ocieplenie poddasza na zaraz. naszego sasiada szwagier. mam nadzieje, ze sie sprawdzi. no i cena rozsadna bardzo. 25zl/m2 za ocieplenie plus regipsy. dzisiaj nam maja welne zwiezc (ewentualnie jutro).

gratulacje

acha no i folie musimy kupic.

jaką folię kupowaliscie?