Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Ja właśnie jestem na etapie "zero" i ...

... wliczyłeś ocieplenie, kanalizę i wylewkę pod posadzki?

- ocieplenie Tak

- kanalizę Tak

- wylewkę Nie - i tu właśnie spotkałem się z opiniami kilku budowlańców że wylewki nie robi się na etapie zero, a dopiero po stropie i dachu. Nie wnikam czy tak jest faktycznie, po prostu im przytaknąłem :)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.... wylewkę Nie - i tu właśnie spotkałem się z opiniami kilku budowlańców że wylewki nie robi się na etapie zero, a dopiero po stropie i dachu. Nie wnikam czy tak jest faktycznie, po prostu im przytaknąłem :)

Faktycznie tu metody mogą być dwie :)

Zalety zrobienia wylewki - łatwiej się stempluje na niej strop i wyprowadza schody (nie grzęźnie się w piasku)

Wady - słyszałam tylko taką: jeśli ekipa jest niestaranna - to ma się resztki zaprawy itp. na wylewce - i jest masa roboty z "odgruzowaniem" później.

tak Habierku chodzi o chudziak.

to dobrze, bo myślałem, że jakieś nowe trendy w budownictwie się pojawiły i jeszcze przed zamknięciem trzeba zrobić izolację podłogi i jastrych/szlichtę/wylewkę.

ja mialam wylewke odrazu robiona

znaczy chudziak? jesli tak to ja tez miałem wylany przy stenie "zero" - uważam też, że to najlepszy sposób.

i sobie bardzo chwale.

ja też :)

ja nie inwestuje w ekologoczna oczyszczalnie poniewaz w nastepnym roku badz za dwa maja nam kanalize zalozyc.

ja też nie bo mam juz kanalize

Czy ktoś z was ma oczyszczalnie ekologiczna przy swoim domku. Podobno dobra sprawa

My nie mamy, bo działka gliniasta. Ale chyba w to warto zainwestować, bo koszt utrzymania jest tańszy niż opłaty za kanalizację. A podobno gminy nie wymagają od właścicieli podłączenia sie do kanalizacji, gdy jest używane szambo ekologiczne. U nas połowę kosztów zwracają (jakiś fundusz, czy gmina), więc koszt jest jest taki sam jak za zbudowanie murowanego.

Z drugiej strony (może to nieprawdopodobne) w przypadku, gdy ty jedyny w miejscowości będziesz wzywać szambowóz (bo wszyscy wolą kanalizację :wink: ), to ile zawoła od ciebie kierowca?

A może tylko ja już wszystko w czarnych barwach widzę :roll: (cyt: "Ciemność. Widzę ciemność") :wink:

hej Zreczniaki

Szkrabie jak sie orintuje to szambowoz ma pojemnosc ok. 6m3 wiec jedzie tylko do Ciebie wiec chyba nie bedzie z tym wzywaniem takiej tragedii :D

w koncu zalatwilam z bankiem kase. dzisiaj powinnam miec na koncie. normalnie nie moge w to uwierzyc :lol:

dzisiaj tez prawdopodobnie zaloza nam gazomierz. wszystkie grzejniki juz w domku wisza. trzeba bedzie wezwac serwisanta od kotla i heja z ogrzewaniem :lol:

nie moge sie tylko doczekac kiedy ten nasz pan Bogdan skonczy te regipsy. sam robi i teraz stwierdzil, ze strasznie duzo tam pracy :-? ciekawe dlaczego. wszystcy zawsze sa zdziwieni, ze jak do srodka wchodza to tam tyle miejsca a z zewnatrz tak niepozornie wyglada :D

milego dnia. mam nadzieje, ze u nas bedzie calkiem bo widze, ze sloneczko niesmialo sie wylania zza chmur.

Rom a dziekuje synek ma sie bardzo dobrze. wlasnie z rana zostalam cudownie skopana :lol: juz sie nie moge doczekac usg zeby go znowu porzadnie zobaczyc. co prawda wczoraj go widzialam bo musialam isc zbadac jego serduszko bo bylo podejrzenie ze niemiarowo bije ale okazalo sie ze jest super a ja musze magnez lykac bo mam dolna granice. za bardzo nie chcial wposlpracowac z pania doktor :D uparciuszek maly. jak sie mial poruszyc to nie chcial a jak mial lezec spokojnie to jej uciekal. alez sie nasmialam. no ale pysiaczka slicznego znowu widzialam :D

Rom a jak Twoje malenstwo sie ma?

Rom a dziekuje synek ma sie bardzo dobrze. wlasnie z rana zostalam cudownie skopana :lol: juz sie nie moge doczekac usg zeby go znowu porzadnie zobaczyc. co prawda wczoraj go widzialam bo musialam isc zbadac jego serduszko bo bylo podejrzenie ze niemiarowo bije ale okazalo sie ze jest super a ja musze magnez lykac bo mam dolna granice. za bardzo nie chcial wposlpracowac z pania doktor :D uparciuszek maly. jak sie mial poruszyc to nie chcial a jak mial lezec spokojnie to jej uciekal. alez sie nasmialam. no ale pysiaczka slicznego znowu widzialam :D

Rom a jak Twoje malenstwo sie ma?

JAk moja żona była w ciąży to żałowała że nie mamy w domu usg :D Bo stale chciała patrzeć na naszą kruszynkę :D

Nasza Martusia skończyła 4 miesiąc i jest najwspanialszym dzieckiem na świecie ( hahha każdy rodzic tak mówi :lol: )

A jak z imieniem? Juz wybrane?

JAk moja żona była w ciąży to żałowała że nie mamy w domu usg :D Bo stale chciała patrzeć na naszą kruszynkę :D

Nasza Martusia skończyła 4 miesiąc i jest najwspanialszym dzieckiem na świecie ( hahha każdy rodzic tak mówi :lol: )

A jak z imieniem? Juz wybrane?

wcale sie nie dziwie zonie :D tez bym sie nie obrazila gdyby czesciej usg mi robili :D

oczywiscie, ze kazdy rodzic wychwala swoje dzieciatko najbardziej. nie ma sie czemu dziwic :D ciesze sie, ze Wasza Martusia jest takim cudownym dzieckiem.

my mamy juz imie dla synka. bedzie Przemus :D

hej Zreczniaki,

skoro watek pobiegł w troche innym, ale jakze interesującym kierunku :D , wrzucę link do zdjęć naszej Emilki z usg połówkowego. Emilka ma juz 19 miesięcy i jest cudowna mala dziewczynka, ale ja chętnie wracam do jej zdjęć jeszcze z brzucha

http://www.2bw.lap.pl/photos/index.html?contentFile=Dzidzia/Baby_USG/index.html

Pzdr

Walaciki sliczne zdjecia Emilki. ja sobie tez raz na jakis czas ogladne plytke z polowkowego USG Przemka :D nastepne usg bede miala za ok. 4 tygodnie. juz sie doczekac nie moge.

maz juz pojechal na budowe.

w koncu mamy szambo. no i grzejniki cieple:)troche sie nam podsuszy w domku. bedziemy musieli pojechac dzisiaj moze jeszcze kupic plutki do kuchni i przedsionka. w nastepnym tygodniu pan wchodzi od plytek :D

hej Zreczniaki,

skoro watek pobiegł w troche innym, ale jakze interesującym kierunku :D , wrzucę link do zdjęć naszej Emilki z usg połówkowego. Emilka ma juz 19 miesięcy i jest cudowna mala dziewczynka, ale ja chętnie wracam do jej zdjęć jeszcze z brzucha

http://www.2bw.lap.pl/photos/index.html?contentFile=Dzidzia/Baby_USG/index.html

Pzdr

Obejrzałem sobie zdjęcia z USG jak i zdjęcia już po narodzinach. Emilka just cudowna!!!

Pozdrawiam

hej

chwale sie, ze plytki do kuchni kupione. i panele na dol tez. dzisiaj maja nam przywiezc reszte regipsow. troche sie denerwuje bo deszcz pada. ale mam nadzieje, ze raz dwa sie uporaja z ta dostawa. to wlasciwie 25 regipsow wiec raczej bez bolu sie powinno obejsc.

a co u Was sie ciekawego dzieje?

pozdrawiam

hej

chwale sie, ze plytki do kuchni kupione. i panele na dol tez. dzisiaj maja nam przywiezc reszte regipsow. troche sie denerwuje bo deszcz pada. ale mam nadzieje, ze raz dwa sie uporaja z ta dostawa. to wlasciwie 25 regipsow wiec raczej bez bolu sie powinno obejsc.

a co u Was sie ciekawego dzieje?

pozdrawiam

u nas wykonczeniowka przesunela sie z grudnia na styczen, ze wzgledu na cene jaka zaproponowal polecony wykonawca, Pan sobie zarzyczyl za ucieplenie poddasza i zabudowe G-K 75 pln robocizny od metra !!!!!

zrobi nam to ktos inny- taniej ale dopiero w styczniu