Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteśmy na etapie wyboru projektu i C77b spodobał nam się najbardziej - mamy jednak wątpliwości i tu pytanie do doświadczonych Zręczniaków:

Kubatura wersji C77b jest znacznie wieksza nić innych Zręcznych - ponad 805m3 - czy ktoś może uświadomic nas jak taka różnica wpływa na późniejsze koszty?

Zręczniaki !!!

Chciałbym zapytać jak u Was czasowo wyglądało budowanie C77C, ja chcę ambitnie skończyć do końca Maja (rozpoczęto 1 Pazdziernika).

Dzisiaj się dowiedziałem że będę miał córeczkę :p :p :p Wspaniała wiadomość dla ledwie 24 letniego ojca budującego dom dla rozwijającej się rodziny :lol: :lol: :lol:

zaczne od pktu 2go GRATULACJE ;-)

co do czasu, to my budujemy od 22 maja 07, bez przerwy na zime, ale ogolnie to byly przestoje jak czekalismy na kolejne ekipy, teraz mamy etap wykonczeniowki- wiec jeszcze jakies 2-3 mies i bedzie po wszystkim:D

pozniej tylko:

elewacja (sciana 3 warstowa) + taras

no i cos trzeba z dzialka zrobic bo po kolejnych ekipach wyglada jak wysypisko smieci

Pzdr

• 2 weeks później...

Witajcie,

Zima się kończy, jeśli wogóle była i trzeba się brać do dalszego budowania.

Mam do was pytanie. Czy można wylać wcześniej posadzki przed tynkami, czy to może jest niewskazane. W moim przekonaniu jedynym utrudnieniem będzie duże zabrudzenie posadzki przy tynkowaniu. Co o tym myślicie? Może spotaliście się z taką kolejnością prac.

Pozdrawiam

gregmag

Witajcie,

Zima się kończy, jeśli wogóle była i trzeba się brać do dalszego budowania.

budować, budować, budować..... juz mam dosyć budowania .... a minął niecały rok od kiedy ruszyłem. Już mi się niedobrze robi jak musze jeździć codziennie na budowę i sprawdzać wszystko. Już niedługo koniec :)

Czy można wylać wcześniej posadzki przed tynkami, czy to może jest niewskazane.

Niewskazane. Ja miałem problem z wyprostowaniem chudziaka po tynkach. Wszytko jednak zalezy od ekipy tynkującej. Tak czy inaczej - jastrych tylko i wyłącznie po tynkach.

360 dni budowania i urządzania i jestem już na swoim. C77C najlepszy domek, miły i przytulny :lol:

Kominek sprawuje się fantastycznie, ciepłe powietrze dociera wszędzie bez dystrybutora powietrza :lol: Sama grawitacja wystarcza.

Oczywiście jeszcze wiele do zrobienia ale jest świetnie, lecz najważniejsze - cisza spokój, radość i tego WAM WSZYSTKIM RÓWNIEŻ GORĄCO ŹYCZĘ :lol: 8) :wink:

360 dni budowania i urządzania i jestem już na swoim. C77C najlepszy domek, miły i przytulny :lol:

Kominek sprawuje się fantastycznie, ciepłe powietrze dociera wszędzie bez dystrybutora powietrza :lol: Sama grawitacja wystarcza.

Oczywiście jeszcze wiele do zrobienia ale jest świetnie, lecz najważniejsze - cisza spokój, radość i tego WAM WSZYSTKIM RÓWNIEŻ GORĄCO ŹYCZĘ :lol: 8) :wink:

SUPER!!!

Gratulacje

Moze z tej okazji wrzucisz pare nowych fotek do albumu ?:)

P.S. Podnosiliscie w domku scianki kolankowe? Czy wszystko jest tak jak w projekcie?

u mnie zaczyna się akcja parkiet :)

co z Waszymi postępami?

u nas plytki i gres- koncowka,

wylewki zalatane,

przed Wielkanoca polozone beda jeszcze na gorze panele,

parkiet na dole pewnie dopiero na wiosne,

na kwiecien jestesmy umowieni na tynkowanie elewacji

czyli widac juz koniec

:D :D :D

a jutro jedziemy na zasluzony urlop, majstrow bedzie dogladam moj ojciec

czy ktoś z szanownych ZRĘCZNIAKÓW 8) ma lub planuje kotłownie na paliwa stałe zwane potocznie ekogroszkiem???

mocno rozważam taką ewentualność tylko problem może stanowić komin :cry:

podobno może być za mały przekrój :evil:

podzielcie sie ze mną swoim doświadczeniem i wiedzą?

piec w projekcie jest chyba przewymiarowany...

http://albumik.pl/albumy/c77c/kuchnia/2368085005542.jpg

Tak to wyglądało 3 tygodnie temu

Pozostałe zdjęcia są w albumiku, który można sobie swobodnie oglądać

:D

Obecnie zacząłem szykować dwa pokoiki na piętrze i chyba w tym roku na tym zakończę. Łazienkę na górze i pokoik nad garażem muszą sobie poczekać - mam ochotę na mega wczasy - tylko nie wiem za co buhahahahaha

Ktoś się pytał o ściankę kolankową - ja nie podwyższałem i jestem bardzo zadowolony z rozmiarów pomieszczeń na pietrze - pomimo że mam ponad 1,90 wzrostu na swobodę poruszania nie narzekam :p

Kurczę ależ ten domek jest fajny :D :D :D :D

Megasmok my też planyjemy na eko-groszek i faktycznie komin jest za mały.

Trzeba go przerobić (powiększyć) :(

Co do pieca to własnie jesteśmy na obliczeniach jego mocy.... (jak już cos bedziemy wiedzieli to dam znać)

Pytanko:

Czy ktoś z Ręczniaków planuje albo już wykonał wentylacje mechaniczną w swoim projekcie (rekuperator)??

Będę wdzięczny za info ewentualnie za swoje zdanie na ten temat.

Pozdrawiam

Artur :D

Witam wszystkich Zręczniaków!Od dawna śledzę ten wątek, bo od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką projektu C77b! Jutro geodeta wytyczy dokładnie działkę, bo panowie z energetyki powyciągali mi paliki :evil: Dokladnie wszystko wytyczą i zacznie się moja przygoda z budowaniem domku :lol: trochę pracy nas czeka, ale myślę że z moją ekipą jakoś damy radę i powolutku będę przedstawiać postępy w pracy!Zacznie się też zadawanie milona pytań bardziej doświadczonym inwestorom. Liczę na pomoc i zrozumienie :wink: Szczególnie pozdrawiam Gregmag-ów i Habiera!Gratuluję postępów, aż miło oglądać........

Witam serdecznie, od ponad miesiaca jestem włascicielka projektu ZRECZNY II - i otóż oddając projekt do adaptacji, adaptaor zauwazyla duza wade kontrukcyjną w projekcie dachu - nie wiem co mam zrobic, projektant powiedzial ze musiałby poprawiac ale to duzo bedzie mnie kosztowalo, a jak rozmawialam o tym z MURATOREM to Pani powiedziala ze odda do projektanta ktory projektowal ale nie wie na kiedy bedzie zrobione. JESTEM ZAŁAMANA, od maja budowlancy mieli wejsc na budowe a teraz .... prosze o pomoc