Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! Domyślam się że macie teraz sporo na głowie ale chętnie, jak kiedyś znajdziecie troszkę czasu, oglądnęłabym coś z Waszego podwórka :) Cieszę się że podoba się "moje miejsce na ziemi", faktycznie widoczki będziemy mieć cudne! Szczególnie teraz , jak się wszystko zaczyna się zielenić, jest pięknie!Cisza aż przytłacza ale dość mam hałasu, choć pewnie czasem i za tym zatęsknię :wink:Teraz uwielbiam jeździć na działkę i cieszyć się widokami i oczywiście miło spędzać czas z "moją" fantasyczną ekipą .Pozdrawiam wszystkich Zręczniaków!Od poniedziałku zaczynają stawiać ścianki, to niedługo następna porcja zdjęć.....

Witam! Też bardzo się ciesze , że coraz więcej "zręcznych"powstaje!To takie ładne "grzybki"!Szkoda tylko że stali bywalcy tego forum się nie odzywają, chętnie zerknęłabym na gotowe "grzybki"!Moja ekipa dziś praktycznie dokończyła izolacje fundamentów, pozostał tylko drenaż i być może jutro wylejemy chudziaka!Oj, dzieje się......niedługo wkleje aktualne zdjęcia!Pogoda ma być wiosenna to jeszcze częściej będę siedzieć na działce i nasycać się widokiem naszego domku :p Pozdrawiam!

Witam wszystkich zreczniaków.Własnie odebrałem pozwolenie na budowe i mam zamiar brac sie mocno do pracy.Chciałbym się dowiedziec ile czego zamawiałas na fundamenty i jakie sa całkowite koszta pozdr

Hej!Fajnie że będzie następny Zręczny!Muszę Ci powiedzieć że ciężko tak poprostu napisać ile czego potrzeba bo to np. ile będziesz potrzebować bloczków fundamentowych zależy od tego jaki masz grunt, strefę przemarzania itd. bo mi wyszło że fundament trzeba było sporo podnieść i poszło praktycznie ok. 1800 bloczków!Czyli prawie drugie tyle co w projekcie.B-20 poszło ok.17 kubików, B-10 -12 kubików, stali fi 10 ok.100mb, fi 12-330mb. a fi 6 kupiłam gotowe strzemionka i razem za stal dałam ok. 1800zł.Do tego papa, styropian , dysperbit, siatka zbrojeniowa i sporo innnych kosztownych drobiazgów min. na drenaż .Muszę przyznać że nie oszczędaliśmy na fundamentach i mamy porządnie wykonane. Właśnie tak sobie podsumowałam koszty i wyszło , że pękło lekko , materiały i robocizna, 30000zł.Dlatego , radzę żeby brać ekipę ze swoich stron , co zna lokalny rynek , ma znajomości ,bo jakbym miała inną ekipę to te koszty byłyby napewno większe!Pozdrawiam i jak będą jeszcze jakieś pytania to postaram się , w miarę możliwości , pomóc!A teren macie uzbrojony?

Witam wszystkich! Od października budujemy swojego "Zręczniaka" pod Warszawą. Aktualnie stoi parter i kominy. Właściwie 1/2 kominów. ;-) Teraz zaczynamy od stropu, potem schody, poddasze, więźba, dach... Będzie git! Nie spieszy nam się tak bardzo, ale Gwiazdka ma być "u siebie". :-D

Co jakiś czas pada pytanie o koszty, więc dorzucę swoje 3 grosze. My kupiliśmy kominy i strop Teriva (belki + pustaki) za niewiele ponad 12 tys. Wszystko z keramzytobetonu, kominy ocieplane z wkładem ceramicznym. Gazobeton - 8,9 zł/szt. Więźba dachowa wraz ze słupkami na tarasy - 8,8 tys. - drewno impregnowane ciśnieniowo.

Tutaj mała uwaga - projekt w wersji "a" zawiera trochę błędów, chociaż nie są to jakieś poważne sprawy. Tu czy tam pomylone są wymiary, a np. w zestawieniu potrzebnego drewna 2 murłaty nie są uwzględnione. Nic strasznego. :-) Jak pogadam z kierownikiem, to zrobię dokładniejsze zestawienie.

Mam pytanie ogólne - jakie macie rozwiązania/pomysły na tzw. spiżarnię? Chciałbym zrobić z niej namiastkę piwnicy (m.in. obniżyć podłogę). Czy fakt, że zlokalizowana jest od północy i dobra wentylacja zapewnią odpowiednie warunki moim ziemniaczkom i konfiturkom? :-?

Witaj Karimar i wszyscy forumowicze, cieszy mnie, że jest nas coraz więcej. Ja z ukrycia śledzę wątek Zręczniaków, bo mam już projekt ale czekam na pozwolenie. Planuję pogłębić spiżarnię o jakieś 70 cm, wtedy będzie dużo więcej miejsca pod schodami. Myślę, że będzie tam chłodniej i będzie to świetne miejsce również na przetwory. Pozdrawiam wszystkich

Hejka!Muszę powiedzieć , że ja też jeszcze niedawno bardzo cieszyłam się że będę mieć spiżarkę, ale w miarę jak domek zaczął powstawać i conieco już widziałam tak namacalnie , to zrezygnowałam ze spiżarki bo wolę mieć ciut większą kuchnie.Na papierze to wygląda całkiem spore ale w tak naprawdę to kuchnia itak jest malutka........Pozostaje przy schowku pod schodami. Aha, mam jeszcze pytanie czym będziecie ocieplać ściany i dach?Wiem że ten temat był już poruszany , ale może jakieś nowe przemyślenia?Czy ktoś myślał nad izolacją z wełny?Jak się ma wełna do styropianu? Pozdrawiam!

Planuję pogłębić spiżarnię o jakieś 70 cm, wtedy będzie dużo więcej miejsca pod schodami.

Moi rodzice budowali dom kilka lat temu. Projekt kompletnie inny, ale spiżarnia pod schodami niemal taka sama. Jedyną istotną różnicą jest lokalizacja drzwi - nie w kuchni, ale obok wejścia na schody (vis a vis salonu), zamiast szafy. Wkopaliśmy się z ojcem chyba z metr poniżej podłogi. Warto było - teraz stoi tam zamrażarka, na półkach przetwory... Niestety jest nieco zbyt ciepło i stąd moje pytanie.

Na papierze to wygląda całkiem spore ale w tak naprawdę to kuchnia itak jest malutka........

Zauważ, że na stronie Muratora meble w rzutach parteru i poddasza są nieco zbyt małe. ;-) Przecież łóżko w sypialni (parter) na rysunku ma góra 1,60 długości!!! :o To dla pigmejów???

To przez takie "tricki" dom wydaje się większy, potem człowiek kupuje projekt, stawia ściany i się zastanawia, gdzie majster minął się z planem. ;-)

Mimo to, nie żałuję wyboru! :-D

czym będziecie ocieplać ściany i dach?

Ściany - styropian 12, dach - wełna, jak w projekcie.

Pozdrowienia!!!

Witajcie,

U nas w tym tygodniu kończą tynki wewnętrzne. Zaczyna już to wyglądać jak domek - przynajmniej w środku. Tynków wyszło ok. 600m bez okien i drzwi.

Mariola pytałaś o spiżarnię. Też zamieniliśmy ją na schowek pod schodami, ale wyszedł bardzo mały. Moim zdaniem obniżenie go niewiele da bo potrzebne będą schody, które też zajmą sporo miejsca.

Pozdrawiamy budujących

Witam!Właśnie zastanawiałam sie co u Was słychać?Widzę że prace idą do przodu :D Wstawcie jakieś zdjęcia!A pamiętacie może ile Wam poszło materiałów na ocieplenie ścian i całej reszty? Co do schowka to napewno nie będzie mega wielki ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :p ! Aha , u nas chłopaki właśnie wstawili nadproża :p Szkoda że pogoda ma być kiepska , to trochę zwolnią.......Pozdrawiam wszystkich "zręczniaków"!

Witam serdecznie

ja tez bede budowac zrecznego. jutro zalewaja fundamenty. ja tez jestem przerazona tym wszystkim. mamy projekt gotowy ale niestety zmienily nam sie opcje czy podwyzszac poddasze no i pare innych rzeczy...

teraz drze ile beda kosztowaly zmiany ::((((( :-?

na szczescie zalatwianie papierow mamy juz za soba ale tyle kasy poszlo a jeszcze nic nie am na dzialce, a nie przepraszam .. stoi płot z siatki hehe chociaz widac teraz gdzie jest dzialka

pozdrawiam wszystkich

KLAUDIA

hej,

moje pytanie chyba bedzie tylko do Habiera, ale moze ktos z pozostalych Zrecznych tez ma jakies doswiadczenie?

Chodzi o podbitkę,

a własciwie robienie jej samodzielnie?

czy dla przecietnie uzdolnionego inwestora jest to do zrobienia?

jesli tak to którą łatwiej zrobić? drewnianą czy tzw. siding?

macie jakieś rysunki? :oops:

dziekuje za pomoc

hej,

moje pytanie chyba bedzie tylko do Habiera, ale moze ktos z pozostalych Zrecznych tez ma jakies doswiadczenie?

Chodzi o podbitkę,

dziekuje za pomoc

hejka, ja zrobiłem (to znaczy zrobili "fahofcy") drewnianą. Ja kupiłem, samodzielnie zabezpieczyłem i pomalowałem a oni położyli.

Generalnie robota nie jest trudna do wykonania (największym problemem jest czas), trzeba zbudować stelaż, przyczepiony do krokwi i do tego przybijać dechy. Jeśli te moje palanty to zrobiły - to każdy może to zrobić.

Wg mnie ładniej wygląda drewno (szczególnie w naszych domkach, gdzie okapy są duże).

Mam teraz "wojnę" z parkieciarzami ale jak tylko bede miał chwilkę to wrzuce zdjęcia.

hej,

Chodzi o podbitkę,

dziekuje za pomoc

hejka, ja zrobiłem (to znaczy zrobili "fahofcy") drewnianą. Ja kupiłem, samodzielnie zabezpieczyłem i pomalowałem a oni położyli.

Generalnie robota nie jest trudna do wykonania (największym problemem jest czas), trzeba zbudować stelaż, przyczepiony do krokwi i do tego przybijać dechy. Jeśli te moje palanty to zrobiły - to każdy może to zrobić.

Wg mnie ładniej wygląda drewno (szczególnie w naszych domkach, gdzie okapy są duże).

Mam teraz "wojnę" z parkieciarzami ale jak tylko bede miał chwilkę to wrzuce zdjęcia.

o partaczach od parkietu czytalam na grupie nadarzynsko-grodziskiej

wspolczuje!!!

Witam wszystkich - coraz liczniejszych - Zręcznych :) Właśnie wybrałam się na "zasłużone" zwolnienie lekarskie :) i mam w końcu trochę wolnego czasu, żeby usiąść i co nieco napisać.

Zimą troszkę odpoczęliśmy, ale od marca powoli wchodzimy na obroty. Schną nam tynki wewnętrzne - wcale nie wyszło ich za duzo - 470 m.

Skończyliśmy w weekend samodzielną instalację odkurzacza centralnego. Zabawa zajęła nam półtora dnia i okazało się to równie proste jak budowa z klocków lego. Wyszło ok. 23-24 m rur z 4 gniazdami (2 gniazda zwykłe, 1 szufelka i 1 szufalko-gniazdko). Jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę wrzucić projekt - uzgodniony z dystrybutorem Beamsa oraz zestawienie materiałów do kupienia :)

Witam wszystkich - coraz liczniejszych - Zręcznych :) Właśnie wybrałam się na "zasłużone" zwolnienie lekarskie :) i mam w końcu trochę wolnego czasu, żeby usiąść i co nieco napisać.

Zimą troszkę odpoczęliśmy, ale od marca powoli wchodzimy na obroty. Schną nam tynki wewnętrzne - wcale nie wyszło ich za duzo - 470 m.

Skończyliśmy w weekend samodzielną instalację odkurzacza centralnego. Zabawa zajęła nam półtora dnia i okazało się to równie proste jak budowa z klocków lego. Wyszło ok. 23-24 m rur z 4 gniazdami (2 gniazda zwykłe, 1 szufelka i 1 szufalko-gniazdko). Jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę wrzucić projekt - uzgodniony z dystrybutorem Beamsa oraz zestawienie materiałów do kupienia :)

Witam,

Będę wdzięczny za podesłanie projektu i zestawienia do centralnego odkurzacza na @ ([email protected])

Z góry dziękuję.

Pozdrowionka

Artur