NikoMati 07.05.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Obserwuję forum już 2 lata. W tym roku zacząłem budowę Zręczny II. Bardzo mnie interesuje koszt fundamentów. Ja mam wysoki poziom wód gruntowych i punkt będzie podniesiony o ok 80 cm. Do tego drenaż. Inwestor ocenił wykonanie fundamentów z drenażem na 47000. Uważam że trochę dużo. A jak wy myślicie. Buduję w zachodniopomorskim. Proszę o Waszą opinię. Witaj, U mnie jeśli chodzi o fundamenty to cenowo wyszło 27tys. (bez drenażu,wysokośc fundamentu od ławy 90cm) Zręczny C77C P.S. U mnie właśnie skończyli strop W poniedziałek scianka kolankowa i filary (wraz z tarasami) Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 08.05.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Mamba Podobną sytuację do Twojej mieliśmy podczas załatwiania prądu. Kurcze, jak trudno zrozumieć postawę innych ludzi, którzy starają się utrudnić życie innym... Może w Twoim przypadku zwrot "sąsiadom" połowy kosztów budowy ich nitki zmieniłby ich stanowisko? A co do naszego domku... Jak widać po ustawieniu anteny, mamy wejście do domu od południa, a więc i kuchnia jest też od tej strony. Wiem, że to nie najlepszy układ, ale po wysunięciu powstała naprawdę wygodna kuchnia i nie żałujemy tego rozwiązania. A w razie skwaru opuścimy roletę Kuchnia jest okazała, jest nawet miejsce na wydzielenie jadalni i właśnie dlatego można ją rozdzielić od salonu ścianką. Stąd nasze zainteresowanie twoją ścianką. (mieliśmy sporo pomysłów, ale może Twój nam przypasuje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamba 08.05.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Też myśleliśmy o tym, żeby zwrócić sąsiadom część kosztów, może tak zrobimy zobaczymy co zgazowy na naszą ponowną prośbę o określenie warunków przyłączenia, może zmienią i dadzą na pierwotne wstępne warunki, chociaż.... coś mi się wydaje, że teraz przyłącz gazu jest inwestycją zkłądu nie inwestora (tak mówili nam znajomi z gazowni). Zmieniło się to podobno na początku 2007 r. Więc zobaczymy. Dlatego chcą jak najkrótszą drogą przeprowadzić. A swoją drogą mąż chodził pytrał w ZG czyja to inwestycja nie chcieli odpowiedzieć, dawali wymijające odpowiedzi, jedna osoba mówiła tak, druga tak. No cóż może skończą jak TP, jak pojawia się konkurencja robi się coraz przyjemniej. Południe to jeszcze nie tak zła strona dla kuchni, jak promienie słoneczne padaja na okno w kuchni jesteście w pracy i po południu jest jak sądze ok. Ja miałam już kuchnię od zachodu i w lecie siedzieliśmy cały czas z roletami opuszczonymi. Trochę było sennie. w waszym wypadku to świetne rozwiązanie. Duża kuchnia + jadalnia to jest to. Dzisiaj porobię dokładne zdjęcia i wyślę Wam ściankę, mieliśmy fundament pod nią i jest robiona z grubszego pustaka 24 cm, więc zawsze wytrzyma gdyby chciało się powiesić.... np. meble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola73 08.05.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Obserwuję forum już 2 lata. W tym roku zacząłem budowę Zręczny II. Bardzo mnie interesuje koszt fundamentów. Ja mam wysoki poziom wód gruntowych i punkt będzie podniesiony o ok 80 cm. Do tego drenaż. Inwestor ocenił wykonanie fundamentów z drenażem na 47000. Uważam że trochę dużo. A jak wy myślicie. Buduję w zachodniopomorskim. Proszę o Waszą opinię. Witam! U nas wody gruntowe nie przeszkadzały,ale z uwagi na spadek terenu musielismy sporo podnieśc fundamenty , poszło dwa razy więcej bloczków niż w projekcie a i drenaż mam wzorcowy Kasy poszło ciut mniej jak u Ciebie , razem z materiałami ,oczywiście, tak ok.35000.Nie oszczędzajcie na drenażu i dobrej izolacji fundamentów.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwator 11.05.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 zastanawiamy sie nad wstawieniem okna okragłego na poddaszu od frontu tak aby oświetlał sypialnie i garderobe tak jak ma wdzięczny M07 Co o tym sądzicie. Jesliu chodzi o bodowe to w ubiegłym tygodniu wylałem chudziaka i własnie stawiam mury Koszt fundamentów ok 35 tysPozdr wszystkich zręczniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregmag 11.05.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Witajcie,Mamy już tynkarzy za sobą i posadzkarzy też. Szkrab - super, że już mieszkasz na swoim. Może do zimy my się wprowadzimy. Witamy wszystkich nowych zręczniaków. Poniżej podaję link do zdjęcia z poddasza.Pozdrawiamy.http://images23.fotosik.pl/211/2bfd2100cd25261am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 12.05.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witajcie, Mamy już tynkarzy za sobą i posadzkarzy też. Szkrab - super, że już mieszkasz na swoim. Może do zimy my się wprowadzimy. Witamy wszystkich nowych zręczniaków. Poniżej podaję link do zdjęcia z poddasza. Pozdrawiamy. http://images23.fotosik.pl/211/2bfd2100cd25261am.jpg Witam, Pytanko ja cenowo wyszły Was tynki?? Zdecydowaliscie sie na cementowe czy gipsowe? Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregmag 12.05.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Tynki cementowo wapienne wykańczane kwarcem. Poddasze ok 195m2, parter ok 407m2. Łączny koszt z materiałem 16.200. W cenie jest też ocieplenie styropianem sufitu i 1 ściany w garażu.Do obróbki mamy jeszcze narożniki otworów okiennych. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregmag 12.05.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Sorki. Powyższy koszt, który podałem to sama robocizna. Materiał wyszedł ok. 6.000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 12.05.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Sorki. Powyższy koszt, który podałem to sama robocizna. Materiał wyszedł ok. 6.000. Dzięki Ja otrzymałem ofertę 28zł za m2 (materiał i robocizna) tynk gipsowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 13.05.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 gregmagAż ci zazdroszczę tych "wysokochylnych" okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregmag 13.05.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Okna są zamontowane nisko. Po otwarciu ledwie się mieszczę pod skrzydłem okna.NikoMati - u nas są ceny warszawskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaWus 17.05.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 ... Pytanko ja cenowo wyszły Was tynki?? Cześć, U nas tynki z agregatu - 25 zł/m2 z materiałem knaufa. Wyszło 470 m2, a więc niecałe 12 tys. zł. Bardzo dobra robota. Wykonawca z Piotrkowa Trybunalskiego - niestety mocno zajęty - my dopadliśmy go przed sezonem (luty) - koleżance ostatnio odmówił. Mam jeszcze namiar na świetnego i dostępnego (9 ekip) wykonawcę z Łodzi, ale już za 28 zł/m2. Pozdrawiam! AgaWus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOELA 18.05.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 http://koela.fotosik.pl/albumy/346647.htmlURL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOELA 18.05.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 http://KOELA.fotosik.pl/albumy/435469.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 26.05.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Niedługo startujemy z budową c77c a w naszych głowach rodzą się takie o to pytanka : 1. Czy warto deskować dach? Słyszałem takie opinie, że w przypadku domków z poddaszem użytkowym lepiej więźbe odeskować. Zapobiegnie to nadmiernemu "pracowaniu" (poruszaniu się) konstrukcji dachu. Wiadomo, że deskowanie wiąże ze sobą dodatkowe koszty i dlatego pytam. dodam że dach zamierzamy pokryć dachówką. 2. Ścianki działowe: Murowane czy z płyty? Zastanawiamy sie nad wykonaniem ścianek działowych z płyt gipsowo-kartonowych. Jednak słyszeliśmy, iż lepsza będzie zwykła ściana murowana z suporeksu. Podobno cenowo taniej wychodzi ściana z płyt G-P i stąd ten pomysł. Ale z drugiej strony nie jestem pewien czy taka ściana przejdzie próbę czasu. Czy za kilka lat będzie wyglądać tak samo jak po zamontowaniu. Jakie są wasze doświadczenia z Płytami G-P. 3. Kominek. A raczej chodzi o odprowadzenie ciepła do innych pomieszczeń. Mieliśmy takie plany aby wykonać takie odprowadzenia. Ale niedawno spotkałem się z opinią, ze strasznie się wtedy kurzy w domu i że w takim domku jak zręczny sam kominek da radę. Oczywiście kominek służyłby jako dodatkowe (opcjonalne) źródło ciepła. Zorientowanych w temacie proszę o odpowiedzi (podpowiedzi) P.S. Walaciki ponawiam prośbę o zdjęcia poddasza. (najlepiej z kimś na zdjęciu-chodzi o punkt odniesienia ) Z góry dzięki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwd77 26.05.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 1. Ja nie deskowałem. wełna 25cm + folia paro przepuszczalna z aluminium droższa o parę groszy od zwykłej sprawują się wyśmienicie 2. Ścianki działowe murowałem z suporeksu 12cm i szczerze mówić wyszły mnie niecałe 4tys. w całym domu i nie martwię sie o trwałość i akustykę 3. Kominek zastosowałem z rozprowadzeniem grawitacyjnym powietrza bez żadnych turbin i filtrów - jak się okazało w domu się nie kurzy i jest cieplutko - wystarczy mieć dobrze wysuszone drzewo - najlepiej dębina Odradzam doprowadzenia ciepłego powietrza do sypialni na dole bo będzie za gorąco do spania a temperatura oddawana na parterze przez kominek w zupełności wystarcza Powodzenia w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 27.05.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 szwd77 dzięki, BTW coś cisza tu ostatnio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia113 27.05.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 CISZA ) JAKA CISZA ? U MNIE PRACA NA BUDOWIE ZE HOHO..... WCZORAJ CHODZILAM PO ZALANYM STROPIE DZIS PADLA DECYZJA ILE PODWYZSZAMY PODDASZE WRESZCIE UFFFFFFF POZDRAWIAM WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 28.05.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 No i o ile podnieśliście, bo też się nad tym zastanawiamy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts