Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

p_chmiel napisał:
Obserwuję forum już 2 lata. W tym roku zacząłem budowę Zręczny II. Bardzo mnie interesuje koszt fundamentów. Ja mam wysoki poziom wód gruntowych i punkt będzie podniesiony o ok 80 cm. Do tego drenaż. Inwestor ocenił wykonanie fundamentów z drenażem na 47000. Uważam że trochę dużo. A jak wy myślicie. Buduję w zachodniopomorskim. Proszę o Waszą opinię.

Witaj,

U mnie jeśli chodzi o fundamenty to cenowo wyszło 27tys. (bez drenażu,wysokośc fundamentu od ławy 90cm)

Zręczny C77C

P.S. U mnie właśnie skończyli strop :D :D

W poniedziałek scianka kolankowa i filary (wraz z tarasami)

Pozdrawiam

Artur

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mamba

Podobną sytuację do Twojej mieliśmy podczas załatwiania prądu. Kurcze, jak trudno zrozumieć postawę innych ludzi, którzy starają się utrudnić życie innym... Może w Twoim przypadku zwrot "sąsiadom" połowy kosztów budowy ich nitki zmieniłby ich stanowisko?

A co do naszego domku...

Jak widać po ustawieniu anteny, mamy wejście do domu od południa, a więc i kuchnia jest też od tej strony. Wiem, że to nie najlepszy układ, ale po wysunięciu powstała naprawdę wygodna kuchnia i nie żałujemy tego rozwiązania. A w razie skwaru opuścimy roletę :wink: Kuchnia jest okazała, jest nawet miejsce na wydzielenie jadalni i właśnie dlatego można ją rozdzielić od salonu ścianką. Stąd nasze zainteresowanie twoją ścianką. (mieliśmy sporo pomysłów, ale może Twój nam przypasuje :D )

Też myśleliśmy o tym, żeby zwrócić sąsiadom część kosztów, może tak zrobimy zobaczymy co zgazowy na naszą ponowną prośbę o określenie warunków przyłączenia, może zmienią i dadzą na pierwotne wstępne warunki, chociaż.... :o coś mi się wydaje, że teraz przyłącz gazu jest inwestycją zkłądu nie inwestora (tak mówili nam znajomi z gazowni). Zmieniło się to podobno na początku 2007 r. Więc zobaczymy. Dlatego chcą jak najkrótszą drogą przeprowadzić. A swoją drogą mąż chodził pytrał w ZG czyja to inwestycja nie chcieli odpowiedzieć, dawali wymijające odpowiedzi, jedna osoba mówiła tak, druga tak. No cóż może skończą jak TP, jak pojawia się konkurencja robi się coraz przyjemniej. :)

Południe to jeszcze nie tak zła strona dla kuchni, jak promienie słoneczne padaja na okno w kuchni jesteście w pracy i po południu jest jak sądze ok. Ja miałam już kuchnię od zachodu i w lecie siedzieliśmy cały czas z roletami opuszczonymi. Trochę było sennie. w waszym wypadku to świetne rozwiązanie. Duża kuchnia + jadalnia to jest to. Dzisiaj porobię dokładne zdjęcia i wyślę Wam ściankę, mieliśmy fundament pod nią i jest robiona z grubszego pustaka 24 cm, więc zawsze wytrzyma gdyby chciało się powiesić.... np. meble

p_chmiel napisał:
Obserwuję forum już 2 lata. W tym roku zacząłem budowę Zręczny II. Bardzo mnie interesuje koszt fundamentów. Ja mam wysoki poziom wód gruntowych i punkt będzie podniesiony o ok 80 cm. Do tego drenaż. Inwestor ocenił wykonanie fundamentów z drenażem na 47000. Uważam że trochę dużo. A jak wy myślicie. Buduję w zachodniopomorskim. Proszę o Waszą opinię.

Witam! U nas wody gruntowe nie przeszkadzały,ale z uwagi na spadek terenu musielismy sporo podnieśc fundamenty , poszło dwa razy więcej bloczków niż w projekcie a i drenaż mam wzorcowy :D Kasy poszło ciut mniej jak u Ciebie , razem z materiałami ,oczywiście, tak ok.35000.Nie oszczędzajcie na drenażu i dobrej izolacji fundamentów.Pozdrawiam!

zastanawiamy sie nad wstawieniem okna okragłego na poddaszu od frontu tak aby oświetlał sypialnie i garderobe tak jak ma wdzięczny M07 Co o tym sądzicie.

Jesliu chodzi o bodowe to w ubiegłym tygodniu wylałem chudziaka i własnie stawiam mury Koszt fundamentów ok 35 tys

Pozdr wszystkich zręczniaków

gregmag napisał:
Witajcie,

Mamy już tynkarzy za sobą i posadzkarzy też.

Szkrab - super, że już mieszkasz na swoim. Może do zimy my się wprowadzimy.

Witamy wszystkich nowych zręczniaków. Poniżej podaję link do zdjęcia z poddasza.

Pozdrawiamy.

http://images23.fotosik.pl/211/2bfd2100cd25261am.jpg

Witam,

Pytanko ja cenowo wyszły Was tynki??

Zdecydowaliscie sie na cementowe czy gipsowe?

Pozdrawiam

Artur

NikoMati napisał:
...

Pytanko ja cenowo wyszły Was tynki??

Cześć,

U nas tynki z agregatu - 25 zł/m2 z materiałem knaufa. Wyszło 470 m2, a więc niecałe 12 tys. zł. Bardzo dobra robota. Wykonawca z Piotrkowa Trybunalskiego - niestety mocno zajęty - my dopadliśmy go przed sezonem (luty) - koleżance ostatnio odmówił.

Mam jeszcze namiar na świetnego i dostępnego (9 ekip) wykonawcę z Łodzi, ale już za 28 zł/m2.

Pozdrawiam!

AgaWus

Niedługo startujemy z budową c77c a w naszych głowach rodzą się takie o to pytanka :) :

1. Czy warto deskować dach?

Słyszałem takie opinie, że w przypadku domków z poddaszem użytkowym lepiej więźbe odeskować. Zapobiegnie to nadmiernemu "pracowaniu" (poruszaniu się) konstrukcji dachu. Wiadomo, że deskowanie wiąże ze sobą dodatkowe koszty i dlatego pytam. dodam że dach zamierzamy pokryć dachówką.

2. Ścianki działowe: Murowane czy z płyty?

Zastanawiamy sie nad wykonaniem ścianek działowych z płyt gipsowo-kartonowych. Jednak słyszeliśmy, iż lepsza będzie zwykła ściana murowana z suporeksu. Podobno cenowo taniej wychodzi ściana z płyt G-P i stąd ten pomysł. Ale z drugiej strony nie jestem pewien czy taka ściana przejdzie próbę czasu. Czy za kilka lat będzie wyglądać tak samo jak po zamontowaniu. Jakie są wasze doświadczenia z Płytami G-P.

3. Kominek.

A raczej chodzi o odprowadzenie ciepła do innych pomieszczeń. Mieliśmy takie plany aby wykonać takie odprowadzenia. Ale niedawno spotkałem się z opinią, ze strasznie się wtedy kurzy w domu i że w takim domku jak zręczny sam kominek da radę. Oczywiście kominek służyłby jako dodatkowe (opcjonalne) źródło ciepła.

Zorientowanych w temacie proszę o odpowiedzi (podpowiedzi) :)

P.S. Walaciki ponawiam prośbę o zdjęcia poddasza. (najlepiej z kimś na zdjęciu-chodzi o punkt odniesienia :) ) Z góry dzięki pzdr :D

1. Ja nie deskowałem. wełna 25cm + folia paro przepuszczalna z aluminium droższa o parę groszy od zwykłej sprawują się wyśmienicie :D

2. Ścianki działowe murowałem z suporeksu 12cm i szczerze mówić wyszły mnie niecałe 4tys. w całym domu i nie martwię sie o trwałość i akustykę :D

3. Kominek zastosowałem z rozprowadzeniem grawitacyjnym powietrza bez żadnych turbin i filtrów - jak się okazało w domu się nie kurzy i jest cieplutko - wystarczy mieć dobrze wysuszone drzewo - najlepiej dębina :D

Odradzam doprowadzenia ciepłego powietrza do sypialni na dole bo będzie za gorąco do spania a temperatura oddawana na parterze przez kominek w zupełności wystarcza :D

Powodzenia w budowaniu :D