Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! U nas właśnie powoli kończą więźbę i , jak wcześniej pisałam ,to faktycznie z posadowieniem tych wielkich belek był problem. Belki wielkie i ciężkie a posadowienie ich na trzech słupach z tyłu budynku , nabicie na te małe wystające ze słupów "bolce" wg mnie graniczyło z cudem, osobiście oglądałam walkę moich budowlańców z tą, nieco mniejszą belką, i byłam w szoku że dali radę, było czterech mężczyzn!Tą drugą wiekszą belkę dali już sami, ja przyjechałam już na gotowe i szczerze im gratulowałam!!!!!Wszystko zalezy od tego jakich masz pracowników, jeżeli nie są "strong menami" to może lepiej pomyśleć o dżwigu? Ja bałam się o zdrowie moich pracowników i o stan moich słupów dlatego sama proponowałm im dżwig ale dali radę!Pozdrawiam!

Niestety moja ekipa " 3 musztkieterów" od dachów do siłaczy nie należa ;)

Skromnie mówiąc ja przy nich to Pudzian :D :D

W poniedziałek mają podjąc ostateczną decyzję jak to zrobią.

A jak cenowo u was to wyglądało??? (robociazna)

Pozdrawiam

Artur

http://mariola_ia.albumik.pl

HASŁO-domek

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Czy mogę prosić o koszt budowy ścian i stropu i ściany kolankowej(robocizna + materiały). Koszt fundamentów przewyższył moje czarne myśli i wyniósł ponad 45000. Mimo że do zasypania fundamentów zużyłem ponad 120 ton piachu i ściany są dobrze zaizolowane i ocieplone to moim zdaniem trochę za dużo.

Witam! U nas właśnie powoli kończą więźbę i , jak wcześniej pisałam ,to faktycznie z posadowieniem tych wielkich belek był problem. Belki wielkie i ciężkie a posadowienie ich na trzech słupach z tyłu budynku , nabicie na te małe wystające ze słupów "bolce" wg mnie graniczyło z cudem, osobiście oglądałam walkę moich budowlańców z tą, nieco mniejszą belką, i byłam w szoku że dali radę, było czterech mężczyzn!Tą drugą wiekszą belkę dali już sami, ja przyjechałam już na gotowe i szczerze im gratulowałam!!!!!Wszystko zalezy od tego jakich masz pracowników, jeżeli nie są "strong menami" to może lepiej pomyśleć o dżwigu? Ja bałam się o zdrowie moich pracowników i o stan moich słupów dlatego sama proponowałm im dżwig ale dali radę!Pozdrawiam!

Niestety moja ekipa " 3 musztkieterów" od dachów do siłaczy nie należa ;)

Skromnie mówiąc ja przy nich to Pudzian :D :D

W poniedziałek mają podjąc ostateczną decyzję jak to zrobią.

A jak cenowo u was to wyglądało??? (robociazna)

Pozdrawiam

Artur

HASŁO-domek

No to lepiej weźcie dżwig, żeby się źle nie skończyło! Szkoda chłopaków!

Co do ceny to ciężko cokolwiek mi powiedzieć bo więźbę , wykonanie , mam wliczoną w cenę , tzn. wykonuje mi to ta sam ekipa co mury, drewno też kupiłam jeszcze po starej cenie tzn. ok 720 zł/ kubik, masę zakupów załatwia za mnie mój wykonawca bo ma spore znajomości i poprostu zna się na tym lepiej a ja mam do niego zaufanie :D Jakbyś potrzebował jakiejś konkretnej porady to pisz a ja sie poprostu zapytam mojego wykonawcy i jak tylko będę mogła to odpowiem na wszystkie pytanka! Powodzenia na budowie!

Witam Czy mogę prosić o koszt budowy ścian i stropu i ściany kolankowej(robocizna + materiały). Koszt fundamentów przewyższył moje czarne myśli i wyniósł ponad 45000. Mimo że do zasypania fundamentów zużyłem ponad 120 ton piachu i ściany są dobrze zaizolowane i ocieplone to moim zdaniem trochę za dużo.

Witam!Faktycznie sporo wydałeś, ale mi też fundamenty wyszły dużo więcej ,samych bloczków poszło drugie tyle! Nie pamiętam ile poszło piachu , ale chyba ciutke mniej niz u was.Ale za to mam naprawdę pożądnie wykonany fundament , dobrze zaizolowany z pożądnym drenażem!Ale masz dobre wiadomości- ceramika sporo potaniała. Ja dawałam ok. 74 zł/m2 robena a teraz miałabym wienerbergera za ok. 64zł/m2.Popzdrawiam!

hasło -domek

Koszt fundamentów przewyższył moje czarne myśli i wyniósł ponad 45000. Mimo że do zasypania fundamentów zużyłem ponad 120 ton piachu i ściany są dobrze zaizolowane i ocieplone to moim zdaniem trochę za dużo.

Te 45k to chyba żaden "wyczyn". Większość początkujących inwestorów mocno nie docenia tego etapu - ja też się na to naciąłem :)

Wszytko zależy od aktualnych cen, wynagrodzenia pracowników i lokalnych warunków - tego nie przeskoczysz.

Dlaczego piszesz, że te 45k to za dużo? Płacisz wykonawcom za robotę z materiałem czy sam kupujesz materiały?

Witam,

Co do więźby właśnie otrzymałem wycenę drewna.

Po zmianie kąta nachylenia dachu (wyszło 34 stopnie)i lekkim podniesieniu ścianki kolankowej wyszło 9,625 m3

Więźba – 710 zł * 9,625 m3 = 6833,92

Impregnacja więźby – 70 zł *9,625 m3 = 673,77

Ceny oczywiście netto (bez faktury)

Zastanawiam się nad ilością tych listew pod dachówkę (nie mam pojęcia jak się one fachowo nazywają :oops: )

W projekcie tego nie znalazłem więc będę wdzięczny za pomoc.

Dzsiaj "3 muszkieterowie" postawili dwie te największe belki ale na tym stwierdzili że zakończą..... dwie następne dźwig :D :D

Pozdrawiam :D :D

Artur.

P.S Co do kosztów fundamentów to u mnie wyszło na 27 tys. (materiały plus robocizna)

p_chmiel - faktycznie trochę dużo. Na pocieszenie dodam, że na budowie tak chyba jest - raz zapłacisz więcej niż przeciętnie - innym razem zaoszczędzisz. Im bliżej końca budowy - tym inwestor jest "skuteczniejszy" w oszczędnościach :) Co prawda ma też lepszą motywację, bo pieniędzy dużo mniej niż na początku!

Ja już jestem na etapie, kiedy odliczam od końca... czyli ile mi jeszcze zostało i co za to dam radę zrobic :D

U nas trochę ucichło, więc korzystając z okazji, że trzeba było zrobić kilka zdjęć na potrzeby uruchomienia kolejnej transzy kredytu, "pochwalę" się dotychczasowymi dokonaniami:

1. właśnie skończyliśmy ogrzewanie - rozruch pieca mamy nadzieję nastąpi jeszcze w tym tygodniu

2. mamy już oczyszczalnię - tu rozruch musi poczekać :)

3. jest ocieplenie zewnętrzne i tynk podstawowy - brakuje jeszcze farby elewacyjnej i tynku mozaikowego

4. poddasze ocieplone i "zakartongipsowane" - jeszcze przed nami szpachlowanie i chyba będziemy malować już całość wewnątrz

Mam nadzieję, że nie rozjadę zdjęciami strony...

http://albumik.pl/albumy/agawus/dom/2864184457269.jpg

http://albumik.pl/albumy/agawus/dom/2864190158963.jpg

http://albumik.pl/albumy/agawus/dom/2864201458858.jpg

http://albumik.pl/albumy/agawus/dom/2864213258852.jpg

Pozdrawiam!

Witamy wszystkich zręczniaków!!! :D

Śledzimy to forum od jakiegoś czasu, podpatrując Wasze poczynania.

My budujemy wersję C, jesteśmy na etapie dachu. Zrobiliśmy kilka przeróbek, z których największą jest drewniany strop. Czy ktoś z Was zdecydował się na coś tkiego???

Pozdrowienia

Witamy wszystkich zręczniaków!!! :D

Śledzimy to forum od jakiegoś czasu, podpatrując Wasze poczynania.

My budujemy wersję C, jesteśmy na etapie dachu. Zrobiliśmy kilka przeróbek, z których największą jest drewniany strop. Czy ktoś z Was zdecydował się na coś tkiego???

Pozdrowienia

No, witam dolnoślązaków :D A mogę zapytać gdzie, mniejwięcej, budujecie?Ciekawi mnie ten wasz strop!JA mam tradycyjny :D To czekam na "raporty" z placu budowy!Pozdrawiam!

hasło -domek

Hej!

Nasz zręczny powstaje w okolicach Milicza-północny wschód Dolnego Śląska, konkret- Łazy Wielkie(to wielkie to tylko nazwa :D )

Budujemy go z betonu komórkowego, a na dachu(w chwili obecnej na połowie) kładziona jest dachówka cementowa-Brass ceglasty.

Pozdrawiam-Szatkowska

Z czego budujecie zreczniaki?

Pustak ceramiczny (dziurawka), czy beton komorkowy (suporeks, solbet itp) ??

Rozne opinie slyszalem i nie wiem na co sie zdecydowac...

Pustak ceramiczny i styropian

Witam. Ja budowałem z pustaków z solbet. Zakupiłem ok 1000 i miałem zdobycznych ok 160 myślę ze wystarczy. Początkowo na fundamenty materiały brałem przez firmę, która budowała. W tej chwili zamawiam materiały sam i przy dobrych układach mam taniej niż proponowała mi firma budowlana w kosztorysie. Zrezygnowałem z ich pośrednictwa mimo 7% VAT. Odeszły mi też koszty zakupu (szok 10%). Zapraszam na moją stronę http://www.pchmiel.fotosik.pl/

• 2 weeks później...

Jaka cisza.A my zaczęliśmy malowanie.Myślałam,że zaczniemy wcześniej,ale panowie od sufitów(kartonowe)grzebali się bardzo długo.Chyba dobry tydzień za długo.

15 lipca będą schody.Już zapowiadają się oglądacze góry.Mało kto miał okazję być na poddaszu. Ciekawa jestem czy się spodoba.

Dzisiaj złożyłam wniosek o przeniesienie telefonu i neostrady.Czarno to widzę.Pani w TP mówiła coś o braku możliwości przyłącza,ale dopiero za dwa tygodnie dostanę wiążącą odpowiedz.Oczywiście o kablówce mogę zapomnieć i trzeba szukać jakiejś alternatywy.Może TV N