NikoMati 15.06.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam! U nas właśnie powoli kończą więźbę i , jak wcześniej pisałam ,to faktycznie z posadowieniem tych wielkich belek był problem. Belki wielkie i ciężkie a posadowienie ich na trzech słupach z tyłu budynku , nabicie na te małe wystające ze słupów "bolce" wg mnie graniczyło z cudem, osobiście oglądałam walkę moich budowlańców z tą, nieco mniejszą belką, i byłam w szoku że dali radę, było czterech mężczyzn!Tą drugą wiekszą belkę dali już sami, ja przyjechałam już na gotowe i szczerze im gratulowałam!!!!!Wszystko zalezy od tego jakich masz pracowników, jeżeli nie są "strong menami" to może lepiej pomyśleć o dżwigu? Ja bałam się o zdrowie moich pracowników i o stan moich słupów dlatego sama proponowałm im dżwig ale dali radę!Pozdrawiam! Niestety moja ekipa " 3 musztkieterów" od dachów do siłaczy nie należa Skromnie mówiąc ja przy nich to Pudzian W poniedziałek mają podjąc ostateczną decyzję jak to zrobią. A jak cenowo u was to wyglądało??? (robociazna) Pozdrawiam Artur http://mariola_ia.albumik.pl HASŁO-domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 15.06.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam! U mnie Panowie sami wszystko wciągnęli, ale to byli fanatycy. Kilkakrotnie kończyło się nadwyrężeniem mięśnia i musiałam wyrzucać wykonawcę do lekarza i do domu z budowy. Witaj, A ilu ich było jeśli mogę zapytać i jak ich postura wyglądała?? Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_chmiel 15.06.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam Czy mogę prosić o koszt budowy ścian i stropu i ściany kolankowej(robocizna + materiały). Koszt fundamentów przewyższył moje czarne myśli i wyniósł ponad 45000. Mimo że do zasypania fundamentów zużyłem ponad 120 ton piachu i ściany są dobrze zaizolowane i ocieplone to moim zdaniem trochę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola73 15.06.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam! U nas właśnie powoli kończą więźbę i , jak wcześniej pisałam ,to faktycznie z posadowieniem tych wielkich belek był problem. Belki wielkie i ciężkie a posadowienie ich na trzech słupach z tyłu budynku , nabicie na te małe wystające ze słupów "bolce" wg mnie graniczyło z cudem, osobiście oglądałam walkę moich budowlańców z tą, nieco mniejszą belką, i byłam w szoku że dali radę, było czterech mężczyzn!Tą drugą wiekszą belkę dali już sami, ja przyjechałam już na gotowe i szczerze im gratulowałam!!!!!Wszystko zalezy od tego jakich masz pracowników, jeżeli nie są "strong menami" to może lepiej pomyśleć o dżwigu? Ja bałam się o zdrowie moich pracowników i o stan moich słupów dlatego sama proponowałm im dżwig ale dali radę!Pozdrawiam! Niestety moja ekipa " 3 musztkieterów" od dachów do siłaczy nie należa Skromnie mówiąc ja przy nich to Pudzian W poniedziałek mają podjąc ostateczną decyzję jak to zrobią. A jak cenowo u was to wyglądało??? (robociazna) Pozdrawiam Artur http://mariola_ia.albumik.pl HASŁO-domek No to lepiej weźcie dżwig, żeby się źle nie skończyło! Szkoda chłopaków! Co do ceny to ciężko cokolwiek mi powiedzieć bo więźbę , wykonanie , mam wliczoną w cenę , tzn. wykonuje mi to ta sam ekipa co mury, drewno też kupiłam jeszcze po starej cenie tzn. ok 720 zł/ kubik, masę zakupów załatwia za mnie mój wykonawca bo ma spore znajomości i poprostu zna się na tym lepiej a ja mam do niego zaufanie Jakbyś potrzebował jakiejś konkretnej porady to pisz a ja sie poprostu zapytam mojego wykonawcy i jak tylko będę mogła to odpowiem na wszystkie pytanka! Powodzenia na budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola73 15.06.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam Czy mogę prosić o koszt budowy ścian i stropu i ściany kolankowej(robocizna + materiały). Koszt fundamentów przewyższył moje czarne myśli i wyniósł ponad 45000. Mimo że do zasypania fundamentów zużyłem ponad 120 ton piachu i ściany są dobrze zaizolowane i ocieplone to moim zdaniem trochę za dużo. Witam!Faktycznie sporo wydałeś, ale mi też fundamenty wyszły dużo więcej ,samych bloczków poszło drugie tyle! Nie pamiętam ile poszło piachu , ale chyba ciutke mniej niz u was.Ale za to mam naprawdę pożądnie wykonany fundament , dobrze zaizolowany z pożądnym drenażem!Ale masz dobre wiadomości- ceramika sporo potaniała. Ja dawałam ok. 74 zł/m2 robena a teraz miałabym wienerbergera za ok. 64zł/m2.Popzdrawiam! http://mariola_ia.albumik.pl hasło -domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 16.06.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Koszt fundamentów przewyższył moje czarne myśli i wyniósł ponad 45000. Mimo że do zasypania fundamentów zużyłem ponad 120 ton piachu i ściany są dobrze zaizolowane i ocieplone to moim zdaniem trochę za dużo. Te 45k to chyba żaden "wyczyn". Większość początkujących inwestorów mocno nie docenia tego etapu - ja też się na to naciąłem Wszytko zależy od aktualnych cen, wynagrodzenia pracowników i lokalnych warunków - tego nie przeskoczysz. Dlaczego piszesz, że te 45k to za dużo? Płacisz wykonawcom za robotę z materiałem czy sam kupujesz materiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 16.06.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Witam, Co do więźby właśnie otrzymałem wycenę drewna. Po zmianie kąta nachylenia dachu (wyszło 34 stopnie)i lekkim podniesieniu ścianki kolankowej wyszło 9,625 m3 Więźba – 710 zł * 9,625 m3 = 6833,92 Impregnacja więźby – 70 zł *9,625 m3 = 673,77 Ceny oczywiście netto (bez faktury) Zastanawiam się nad ilością tych listew pod dachówkę (nie mam pojęcia jak się one fachowo nazywają ) W projekcie tego nie znalazłem więc będę wdzięczny za pomoc. Dzsiaj "3 muszkieterowie" postawili dwie te największe belki ale na tym stwierdzili że zakończą..... dwie następne dźwig Pozdrawiam Artur. P.S Co do kosztów fundamentów to u mnie wyszło na 27 tys. (materiały plus robocizna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaWus 18.06.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam Czy mogę prosić o koszt budowy ścian i stropu i ściany kolankowej(robocizna + materiały). Koszt fundamentów przewyższył moje czarne myśli i wyniósł ponad 45000. Mimo że do zasypania fundamentów zużyłem ponad 120 ton piachu i ściany są dobrze zaizolowane i ocieplone to moim zdaniem trochę za dużo. p_chmiel - faktycznie trochę dużo. Na pocieszenie dodam, że na budowie tak chyba jest - raz zapłacisz więcej niż przeciętnie - innym razem zaoszczędzisz. Im bliżej końca budowy - tym inwestor jest "skuteczniejszy" w oszczędnościach Co prawda ma też lepszą motywację, bo pieniędzy dużo mniej niż na początku! Ja już jestem na etapie, kiedy odliczam od końca... czyli ile mi jeszcze zostało i co za to dam radę zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaWus 18.06.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 U nas trochę ucichło, więc korzystając z okazji, że trzeba było zrobić kilka zdjęć na potrzeby uruchomienia kolejnej transzy kredytu, "pochwalę" się dotychczasowymi dokonaniami: 1. właśnie skończyliśmy ogrzewanie - rozruch pieca mamy nadzieję nastąpi jeszcze w tym tygodniu 2. mamy już oczyszczalnię - tu rozruch musi poczekać 3. jest ocieplenie zewnętrzne i tynk podstawowy - brakuje jeszcze farby elewacyjnej i tynku mozaikowego 4. poddasze ocieplone i "zakartongipsowane" - jeszcze przed nami szpachlowanie i chyba będziemy malować już całość wewnątrz Mam nadzieję, że nie rozjadę zdjęciami strony... http://albumik.pl/albumy/agawus/dom/2864184457269.jpg http://albumik.pl/albumy/agawus/dom/2864190158963.jpg http://albumik.pl/albumy/agawus/dom/2864201458858.jpg http://albumik.pl/albumy/agawus/dom/2864213258852.jpg Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZATKOWSCY 23.06.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Witamy wszystkich zręczniaków!!! Śledzimy to forum od jakiegoś czasu, podpatrując Wasze poczynania. My budujemy wersję C, jesteśmy na etapie dachu. Zrobiliśmy kilka przeróbek, z których największą jest drewniany strop. Czy ktoś z Was zdecydował się na coś tkiego??? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola73 23.06.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Witamy wszystkich zręczniaków!!! Śledzimy to forum od jakiegoś czasu, podpatrując Wasze poczynania. My budujemy wersję C, jesteśmy na etapie dachu. Zrobiliśmy kilka przeróbek, z których największą jest drewniany strop. Czy ktoś z Was zdecydował się na coś tkiego??? Pozdrowienia No, witam dolnoślązaków A mogę zapytać gdzie, mniejwięcej, budujecie?Ciekawi mnie ten wasz strop!JA mam tradycyjny To czekam na "raporty" z placu budowy!Pozdrawiam! http://mariola_ia.albumik.pl hasło -domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 25.06.2008 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Z czego budujecie zreczniaki?Pustak ceramiczny (dziurawka), czy beton komorkowy (suporeks, solbet itp) ?? Rozne opinie slyszalem i nie wiem na co sie zdecydowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 25.06.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Z czego budujecie zreczniaki? Pustak ceramiczny (dziurawka), czy beton komorkowy (suporeks, solbet itp) ?? Rozne opinie slyszalem i nie wiem na co sie zdecydowac... Witaj, Ceramika MAX plus styropian 10cm. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZATKOWSCY 25.06.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Hej! Nasz zręczny powstaje w okolicach Milicza-północny wschód Dolnego Śląska, konkret- Łazy Wielkie(to wielkie to tylko nazwa ) Budujemy go z betonu komórkowego, a na dachu(w chwili obecnej na połowie) kładziona jest dachówka cementowa-Brass ceglasty. Pozdrawiam-Szatkowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 26.06.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Z czego budujecie zreczniaki? Pustak ceramiczny (dziurawka), czy beton komorkowy (suporeks, solbet itp) ?? Rozne opinie slyszalem i nie wiem na co sie zdecydowac... nasz domek zbudowany zostal z keramzytu, sciana 3W, w srodku styropian Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOELA 26.06.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Z czego budujecie zreczniaki? Pustak ceramiczny (dziurawka), czy beton komorkowy (suporeks, solbet itp) ?? Rozne opinie slyszalem i nie wiem na co sie zdecydowac... Pustak ceramiczny i styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_chmiel 26.06.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Z czego budujecie zreczniaki? Pustak ceramiczny (dziurawka), czy beton komorkowy (suporeks, solbet itp) ?? Rozne opinie slyszalem i nie wiem na co sie zdecydowac... Pustak ceramiczny i styropian Witam. Ja budowałem z pustaków z solbet. Zakupiłem ok 1000 i miałem zdobycznych ok 160 myślę ze wystarczy. Początkowo na fundamenty materiały brałem przez firmę, która budowała. W tej chwili zamawiam materiały sam i przy dobrych układach mam taniej niż proponowała mi firma budowlana w kosztorysie. Zrezygnowałem z ich pośrednictwa mimo 7% VAT. Odeszły mi też koszty zakupu (szok 10%). Zapraszam na moją stronę http://www.pchmiel.fotosik.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola73 27.06.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Z czego budujecie zreczniaki? Pustak ceramiczny (dziurawka), czy beton komorkowy (suporeks, solbet itp) ?? Rozne opinie slyszalem i nie wiem na co sie zdecydowac... My budujemy z ceramiki +styropian. Nasz zręczniak w budowie- http://mariola_ia.albumik.pl hasło-domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamba 27.06.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 My budujemu z betonu komórkowego+ styropian.Wykopaliśmy fundamenty w połowie kwietnia , dzisiaj pokryli dachówką, została im 1 strona dachu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOELA 07.07.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Jaka cisza.A my zaczęliśmy malowanie.Myślałam,że zaczniemy wcześniej,ale panowie od sufitów(kartonowe)grzebali się bardzo długo.Chyba dobry tydzień za długo.15 lipca będą schody.Już zapowiadają się oglądacze góry.Mało kto miał okazję być na poddaszu. Ciekawa jestem czy się spodoba.Dzisiaj złożyłam wniosek o przeniesienie telefonu i neostrady.Czarno to widzę.Pani w TP mówiła coś o braku możliwości przyłącza,ale dopiero za dwa tygodnie dostanę wiążącą odpowiedz.Oczywiście o kablówce mogę zapomnieć i trzeba szukać jakiejś alternatywy.Może TV N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts