Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Mam pytanie do AgaWus. Jakie kolumny a dokładniej jakie tuby zastosowaliście do szalunków kolumn od strony tarasu.

p_chmielu - w projekcie były bodajże kolumny o średnicy 45 cm. Po konsultacji z kierbudem zmniejszyliśmy je do 35 cm. Tuby pochodziły od lokalnego producenta spod Łodzi. Jeśli Ci zależy na szczegółach - typu cena, namiar na producenta - poszukam :).

Pozdrawiam!

Witam. Mam pytanie do AgaWus. Jakie kolumny a dokładniej jakie tuby zastosowaliście do szalunków kolumn od strony tarasu.

p_chmielu - w projekcie były bodajże kolumny o średnicy 45 cm. Po konsultacji z kierbudem zmniejszyliśmy je do 35 cm. Tuby pochodziły od lokalnego producenta spod Łodzi. Jeśli Ci zależy na szczegółach - typu cena, namiar na producenta - poszukam :).

Pozdrawiam!

Witam

Ja po konsultacjach stawiam 25cm. W projekcie wysokie są na 3.19m. Ja mam wysoki fundament i potrzebuje tuby ok 4m. Chłopaki z ekipy powiedzieli, że takich nie ma ale można je sztukować.

Jeśli chodzi o krokwie to ja rozmawiałem z projektantem i będę je dzielił. Chcę je impregnować ciśnieniowo a w okolicy mogę maksymalnie zrobić do 9,70m.

Strop zmieniłem na Terive I. Schody planuje zrobi takie jak w c77c czyli otwarte i nie zabudowane.

Strop ma przyjechać jutro. Na sierpień mam ekipę na dach. Mam nadzieję ze zdążę zrobić strop i ścianę kolankową i że drewno będzie.

Pozdrawiam

http://www.pchmiel.fotosik.pl/

• 3 weeks później...
co tam zreczniaki? wszyscy na wakacjach?

Niestety nie… :(

Ja właśnie jestem na etapie ścianek działowych.

Postanowiłem je sam postawić i tak od dwóch tygodni (parę godzin dziennie po pracy)razem z moim Tatuśkiem :D wieczorki spędzam na budowie.

Pytanko do zręczniaków którzy mają rekuperator

Jak poprowadzone macie kanały wentylacyjne (może jakiś plan, szkic)

Pozdrawiam

Artur

P.S.Dach już skończony (brakuje tylko 8 gąsiarów) - efekt zmiany konta n achylenia dachu :(

W kwestii zmian to na wstępie zdecydowaliśmy się podnieść ściankę kolankową ma prawie 90 cm, kąt nachylenia dachu pozostał bz. Efekt rewelacja, od frontu nie widać nic, że coś zaburzyło harmonię, być może dlatego, że nasz C77 stoi troszkę wyżej niż wjazd, więc jest dom jest trochę widoczny"od dołu", od strony tarasu może odrobinę widać, bo tam jest wyżej niż dom. Natomiast efekt w środku jest taki, że zamiast garderoby mamy dodatkowy pokój z osobnym wejściem, wstawiliśmy tam okno dachowe i będzie pomieszczenie gospodarcze (suszarnia, prasowalnia, garderoba) o powierzchni podłogi 15 m2, pokoje ten z garderobą w wersji pierwotnej 19 m2, i pozostałe 2 po 26 i 25 m2 podłogi. Scianka kolankowa jest na tyle wysoka, że nie trzeba wstawiać regipsów. Trochę oszczędności.To dodatkowe pomieszczenie dla mie to wielki plus, wszystko zależy jednak co kto lubi, my sypialnię mam na dole, pokoje dzieci będą na górze, pokój dla gości też. Wolałabym mieć taki grajdoł na dole, ale tam za mało miejsca. Dostosowałam projekt do swoich oczekiwań. Nie polecam rozwiązania wc i łazienka osobno na dole (jeśli tak jak ja będziecie spać na dole), ze względów praktycznych tak, ale łazienka na dole jest wtedy za maaała, zmieści się tam narożny prysznic i umywalka, z toaletą byłby chyba problem. Co innego jeśli dolny pokój jest przeznaczony na gabinet, to tak jak zaproponował architekt jest ok. W moim przypadku lepiej byłoby połączyć Wc z łazienką, wychodzi wtedy fajne pomieszczenie, widziałam tez na żywo. Wsawiliśmy też okno nad schodami. Fajnie jasno, chociaż jak pmyślę jak to umyć. Zastosowaliśmy też wentylację tajak w projekcie 3 kominy, te wszystkie grzybki wentylacyjne szt 5 :roll: . Mam do nich stosunek taki sobie, przeważyły względy praktyczne, żeby nie było wilgoci, tak mówili nasi wykonawcy, chociaż jak patrzę na Wasze zręczniaki i nie weidzę takich tortów ze świeczkami jak mój, a przecież też mieliście wykonawców :D to zastanawiam się czy dobrze zrobiłam.Rekuperator to jest to, ale nasz tryb życia wykluczał np. w lecie poprawne funkcjonowanie, bo uwielbiamy mieć pootwierane okna, chodzimy tam i z powrotem, pokochaliśmy zręczego przez ten wieelki taras i wielkie okna taasowe i w naszym wypadku one będą w lecie cały czas stać otworem. Zainteresowanym podeślę zdjęcia na prv. Pozdrawiam

Witam,

jako nowa pozwalam sobie przywitać wszystkich Zręczniaków !!!

No i od razu pozwalam sobie zalać was pytaniami i prośbami, zaczęłam budowę Zręcznego wariant II czyli c77b, z tego co zdążyłam się zorientować czytając skrupulatnie forum to doświadczenia Szkraba który mieszka już w swoim zręcznym interesują mnie najbardziej. Zwracam się więc z pytankami czy jesteście zadowoleni z funkcjonalności domu , tak jak wy wniosłam parę istotnych poprawek między innymi wysunęłam kuchnię zrezygnowałam z pokoju oznaczonego w projekcie numerem 6 na rzecz większej sypialni z garderobą, powiększyłam łazienką (9) i wejście do niej jest tylko z sypialni. Co do góry to w zasadzie bez zmian jedyne co to pomieszczenie oznaczone numerem 16 zamierzam zaadoptować na pralnio - suszarnie. No i oczywiście podniesienie ściany kolankowej o dwie cegły. Mam pytanie co do wielkości pomieszczeń ( niestety jeszcze nie umiem stwierdzić czy są wystarczające ponieważ Panowie zaczęli dopiero murować, no i sami rozumiecie.). I jeszcze jedno co mnie trapi temat ten na forum był swego czasu dość zaciekły :D, a mianowicie Schody zastanawiam się czy nie są one zbyt wąskie i czy dziecko się na nich nie zabije?! Proszę wszystkich zręcznych pragnących się podzielić swoimi doświadczeniami o odpowiedzi Pozdrawiam

Witaj KarolaP. My z żoną zrobiliśmy bardzo podobne zmiany. Jeśli chodzi o schody zostawiliśmy otwór w stropie a schody zrobimy z drewna z podestem. Też mamy małe dziecko i nie chcemy nic kręconego. Co prawda schody troszkę wejdą w kuchnię ale jak kuchnie macie wyciągniętą (tak jak my) to można to ładnie skąponowac. Co do sypialni na dole to żonka mój gabinet zaadoptowała na sypialnie z garderobą. Zapraszam na

http://www.pchmiel.fotosik.pl

Mam pytanko odnośnie więźby. Zamawiając drewno na tartaku gościu zwrócił mi uwagę, że nie ma potrzeby dawać krokwie 20x25 i zaproponował mniejsze rozmiary. Z tego co pamiętam Habier tez otrzymał drewno o mniejszych rozmiarach (25x16). Z tego co wiem jest to dosyć częsta praktyka no i koszty się nieco zmniejszają. Macie jakieś doświadczenia z tym związane?

• 2 weeks później...
czy jesteście zadowoleni z funkcjonalności domu , tak jak wy wniosłam parę istotnych poprawek między innymi wysunęłam kuchnię zrezygnowałam z pokoju oznaczonego w projekcie numerem 6 na rzecz większej sypialni z garderobą, powiększyłam łazienką (9) i wejście do niej jest tylko z sypialni.
Mieszka nam się wspaniale! Właśnie powiększam spiżarkę, zrobiłem też ściankę między kuchnią i salonem. Nie wyobrażamy sobie innego rozkładu pomieszczeń niż ten, jaki zastosowaliśmy.

Wiem, każda sroka swój ogonek chwali, więc i my mamy dwa zastrzeżenia.

1) Przede wszystkim garaż. Na nasze potrzeby jest o połowę za mały. Samochód owszem, wejdzie, taczka również (tylko dzięki schowkowi pod schodami, gdzie można ją wsunąć). Ale rowery, kosiarka, a zaraz będzie "potrzeba" skutera (bo najstarszy syn już "zbiera" :roll: ) już się nie zmieszczą. Pozostanie albo dobudowanie na tarasie małego pomieszczenia, albo postawienie wolnostojącego garażu.

2) Druga sprawa to szerokość wiatrołapu. kurcze, gdzie te buty poukładać :roll: Już chciałem wykuwać otwór w ścianie (od spiżarki), żeby tam wsunąć jakąś niską szafkę, ale żonka zabroniła, bo za dużo byłoby bałaganu podczas wyburzania. No cóż poczekam z tym pomysłem do czasu zagospodarowania korytarza (szafa, albo garderoba), gdzie na razie buty "nocują". Wtedy trzeba będzie znaleźć dla nich nowe miejsce. :wink:

Schody zastanawiam się czy nie są one zbyt wąskie i czy dziecko się na nich nie zabije?! Proszę wszystkich zręcznych pragnących się podzielić swoimi doświadczeniami o odpowiedzi Pozdrawiam

Nasza klatka schodowa zajmuje powierzchnię 3x2,4m. Stopnie mają ok 34 cm, więc na wygodę nie możemy narzekać. :D

Słuchaj widzę że jesteś na jeszcze dość wstępnym etapie wiec gorąco proponuję zrobić "wyczystkę" komina znajdującego się w salonie za zewnątrz domu - oszczędzi się dodatkowego brudzenia pokoju podczas czyszczenia komina - Pozdrawiam i życzę miłego budowania Wszystkim :D

Popieram bo mam :D

Mam pytanko odnośnie więźby. Zamawiając drewno na tartaku gościu zwrócił mi uwagę, że nie ma potrzeby dawać krokwie 20x25 i zaproponował mniejsze rozmiary. Z tego co pamiętam Habier tez otrzymał drewno o mniejszych rozmiarach (25x16). Z tego co wiem jest to dosyć częsta praktyka no i koszty się nieco zmniejszają. Macie jakieś doświadczenia z tym związane?

No, miałem z tym kłopot. Pozstawili mnie prze faktem dokonanym - po prostu przywieźli mniejsze belki :(

Na jakiej podsdtaiwe pan z tartaku/sprzedawca drewna mówi, że nie ma potrzeby? (u mnie też była taka argumentacja - to powiedziałem żeby spier....lali z takimi radami).

Jeśli kierbud się zgodzi na takie zmiany i podstępluje - to twoja decyzja. U mnie dał dodatkowe słupki (ale z nimi jest kłopot - trzeba je obrobić i zawsze to dodatkowe coś na poddaszu). Ja już nie miałem wyjścia (jeśli bym się uparł na nowe dobre belki to znowu musiałbym czekać kilka tygodni - a takiej opcji nie było)

Jesli możesz to walcz o takie jakie są w projekcie... tyle mogę powiedzieć.

No, miałem z tym kłopot. Pozstawili mnie prze faktem dokonanym - po prostu przywieźli mniejsze belki :(

Na jakiej podsdtaiwe pan z tartaku/sprzedawca drewna mówi, że nie ma potrzeby? (u mnie też była taka argumentacja - to powiedziałem żeby spier....lali z takimi radami).

Jeśli kierbud się zgodzi na takie zmiany i podstępluje - to twoja decyzja. U mnie dał dodatkowe słupki (ale z nimi jest kłopot - trzeba je obrobić i zawsze to dodatkowe coś na poddaszu). Ja już nie miałem wyjścia (jeśli bym się uparł na nowe dobre belki to znowu musiałbym czekać kilka tygodni - a takiej opcji nie było)

Jesli możesz to walcz o takie jakie są w projekcie... tyle mogę powiedzieć.

No już musztarda po obiedzie. Też mi przywieźli mniejsze. Kierownik budowy powiedział, że takie mogą być i że to wytrzyma. Najważniejsza jest podobno wysokość belek (która została taka jak w projekcie). Majster na budowie też stwierdził że i tak są bardzo grube i można po nich czołgiem jeździć. Oby mieli racje :)

Witam wszytkich zręczniaków i proszę o pomoc. Jakis czas temu zamówiłam więżbę, już tydzien temu powinna była być u mnie na miejscu ( w wawie) ale nagle okazało sie ze w tartaku czekają dopiero na materiał na te długie krokwie. Pan z tartaku podpowiedział, że mozna by je poprzecinać ( ze podobno cieśle i tak na miejscu tną belki jak nie moga ich wciągnąć na dach) tylko ze nie wie w którym miejscu je przecinać, czy ktoś z Was spotkał sie z czymś takim, czy zmienialiści ( nie tyle przekrój co długoiśc belek ?)

Bede ogromnie wdzięczna za każdą odpowiedz.

pozdrawiam budujących

Szukam właśnie projektu domu i na razie faworytem jest zręczny II. Czy ktoś z Was buduje właśnie tę wersję zręcznego w okolicach Warszawy i byłby skłonny podzielić się doświadczeniami i zaprosił na wizję lokalną :) ?

Pozdrawiam

Justyna