Habier 29.12.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 i górna łazienka http://images40.fotosik.pl/26/83370717e4a246e4.jpg Adam, czy możesz coś wiecej napisać o swoim rozwiązaniu wentylacji w łazience na górze? - Ja mam wentylator bezpośrednio przyczepiony do sufitu... - skrapla mi się para ... i robi się mokra płyta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam32 29.12.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 jak widać na załączonym obrazku, nad kabiną (której jeszcze nie ma) jest wentylator z czujnikiem wilgoci, połączony rura ocieploną z kominkiem wentylacyjnym, nie wiem czy to będzie ok bo jeszcze nie korzystam tak do końca z tej łazienki bo nie ma tejże kabiny oraz nie jest dokończona sauna( zamiast garderoby) w której będzie drugi wentylator , sama sauna natomiast jest połączona 2 kratkami wentylacyjnymi z łazienką , co ma zapewniać wymianę powietrza w trakcie pracy sauny, na fotce ich nie widać ale sa przy posadce i pod sufitem po lewej stronie brązowych drzwihttp://images45.fotosik.pl/26/e2cc0ea4aa035901med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t-i-g-g-e-r 29.12.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Zabieg schodów umieścić w łuku, a drzwi zewnętrzne przesunąć nieco na zewnątrz. Dzięi temu zyskasz więcej przestrzeni, np na szafę lub spiżarkę. Też tak chcieliśmy, jednak nie można do jednego przewodu kominowego podłączać dwóch urządzeń. Trzeba będzie postawić komin z dwoma przewodami. Co do schodów: ciekawa koncepcja, ale jak to wyjdzie w praktyce - skoro zabieg schodów jest przy ścianie zewnętrznej to mam obawy, że końcówka wchodzenia po schodach odbędzie się na czworakach Ale z kolei widziałem zdjęcia martkaw1 i wygląda, że się udało... Od początku fantazjowałem o schodach kręconych - myślałem, że to przegięcie, ale tutaj pojawiły się zdjęcia Adama 32 i tak sobie jeszcze kombinuję... Czy ewentualnie mogę prosić o zdjęcia jak konkretnie macie schody rozwiązane? Może być na priv: [email protected]. Na razie przyjąłem rozwiązanie jak na obrazku poniżej: http://tigger.fm.interia.pl/img/dom_schody_kuchnia.jpg Czyli: 1. Wejście nieco na zewnątrz jak zalecaleś 2. Schody jak widać - takie ustawienie daje: przejście z garażu do kuchni, przejście pod schodami między korytarzykiem do sypialni a "living-roomem" powinno wystarczyć, ponadto na górze mały dziwny pokoik, który wg projektu ma być garderobą staje się małym, ale pokojem (ewentualnie łazienką). 3. przy okazji proszę o opnie kwestii łazienki na dole. Ponieważ przymierzam się do pompy ciepła nie potrzebuję kotłowni. Stąd też taki układ jak na obrazku, dodatkowe pomieszczenie jest garderobą. Ta seria drzwi wygląda może śmiesznie (mam zaraz skojarzenia z wiadomą sceną z "Testosteronu"), ale co tam... Jest jeszcze wariant z innym umiejscowieniem schodów: http://tigger.fm.interia.pl/img/dom_schody_korytarz.jpg Proszę o opinie Przy okazji: żona chce koniecznie ciemne brązowe plastikowe okna. Wg mnie w tak małym domu ciemne okna i jeszcze podłogi to spowoduje, że wizualnie będzie jeszcze ciaśniej. Proszę o opinie w tej sprawie, ewentualnie o zdjęcia jeśli ktoś ma ciemne okna... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 30.12.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 jak widać na załączonym obrazku, nad kabiną (której jeszcze nie ma) jest wentylator z czujnikiem wilgoci, połączony rura ocieploną z kominkiem wentylacyjnym, Ale ten wentylator wisi na jakims stelażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam32 30.12.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 chodzi o to że na fotce wisi? bo nie jest jeszcze wklejony w sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 31.12.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 http://blog.webshots.com/wp-content/uploads/2006/12/happy_new_year.jpg życzy.........Rom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 02.01.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Co do schodów: ciekawa koncepcja, ale jak to wyjdzie w praktyce - skoro zabieg schodów jest przy ścianie zewnętrznej to mam obawy, że końcówka wchodzenia po schodach odbędzie się na czworakach Ale z kolei widziałem zdjęcia martkaw1 i wygląda, że się udało... Od początku fantazjowałem o schodach kręconych - myślałem, że to przegięcie, ale tutaj pojawiły się zdjęcia Adama 32 i tak sobie jeszcze kombinuję... Nie musisz się martwić zabiegiem przy ścianie (o ile będą to schody zabiegowe), my tak mamy, tyle że przy sąsiedniej ścianie- za garażem. Nawet przy przeprowadzce nie mieliśmy z nimi problemów. Kręconych jednak tam nie wstawisz. Rozważ, czy na parterze muszą być dwie toalety. Trochę to dziwnie wygląda- czyżby środkowe drzwi były wyłącznie dla gości Ja powiększyłbym małą toaletę kosztem pom. gosp i w niej zrobiłbym garderobę. Wannę (i ewentualnie brodzik) przysunąłbym do ściany od garażu. Choć można też powiększyć garaż- jeśli nie planujesz jakiejś szopki to docenisz dodatkowe miejsce na kosiarkę, grabie i łopaty W sumie rozwiązań jest sporo... Jeszcze jedno. Na rysunkach nie widzę wydzielonego wiatrołapu. Nie zapomnij o nim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 07.01.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Tokarczyki czy mogę podpytać ile w przybliżeniu bedzie kosztował Was system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem? Rozważamy ta możliwość w naszym przyszłym Zręcznym. Witaj, U nas koszt wentylacji (robocizna,metariały i centralaka Dayton 350, bez anemostatów) wyszło około 11 tyś. Dodam iz wszystko jest na sztywnych przewodach (jedynie dojscia do anemostatów na elastycznych) Wszystko wykonane przez pracowników firmy która zawodowo się tym trudni ("praca po godzinach") Centralka zakupiona u przedstawiciela Dospela (faktura Vat) - też brał udział przy montażu Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 14.01.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Wrzucę coś, żeby wątek nie zamarł kominek (jeszcze mu brakuje wykończenia): http://img184.imageshack.us/img184/985/im000717us0.jpg ciekawostka: http://img232.imageshack.us/img232/1462/im000714mv3.jpg http://img407.imageshack.us/img407/6866/im000716nz9.jpg To jest szafa w wiatrołapie. Jest ona wsunięta w otwór w ścianie nośnej, a jej pozostała część znajduje się w spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 14.01.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam, Faktycznie ostatnio wątek troszeczkę podupadł z czego strasznie ubolewam. U mnie ostatni na budowie cisza ale mam nadzieje ze to „cisza przed burzą” Jak się zrobi temperatura koło zera to zamierzam kontynuować pracę instalacje elektryczną. W marcu mam już umówiona ekipę na tynki wiec musze się spieszyć z pracami (instalacje elektryczne ,woda, kanalizacja) Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i boguś 14.01.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Szkrabie pomysł z szafą bardzo ciekawy i warty podpatrzenia, chyba że go opatentowałeś Czy to wpłynęło na funkcjonalność spiżarni? Mam nadzieję, że już wkrótce bedziemy w stanie trochę więcej udzielać sie na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 14.01.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Szkrabie pomysł z szafą bardzo ciekawy i warty podpatrzenia, chyba że go opatentowałeś Czy to wpłynęło na funkcjonalność spiżarni? Mam nadzieję, że już wkrótce bedziemy w stanie trochę więcej udzielać sie na forum... W wiatrołapie nie ma miejsca, żeby zostawić obuwie, a co powidzieć o jakiejś szafie na kurtki Dosyć mieliśmy wnoszenia piachu przez cały przedpokój (no bo komu chciałoby się zdejmować buty w wiatrołapie i nieść je do szafki ) Żeby zrealizować pomysł trzeba było wstawić nadproże i otynkować powstałą dziurę. Bałaganu przy tym sporo, ale było warto! W spiżarce zabraliśmy powierzchnię 1x0,4m, czyli parę półek będzie mniej, ale z drugiej strony jej powierzchnię powiększyłem, wysuwając ją nieco na kuchnię. Oczywiście niczego nie mam zamiaru patentować- a korzystajta ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_i_Łukasz 15.01.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam wszystkich Zręcznych . To jest mój pierwszy wpis na forum Muratora i mam tremę . Przejrzałam niezliczoną ilość projektów domów i jestem zauroczona Zręcznym (wersja c77c podstawowa). Już projekt wyjściowy spełnia wszystkie nasze wymagania. Małe zmiany, które bym wprowadziła to: - sauna zamiast garderoby na górze (wejście z łazienki) - powiększenie łazienki na dole kosztem pomieszczenia gospodarczego - być może podniesienie ścianki kolankowej (do przemyślenia) - przeniesienie okien w dwóch pokojach na dach od strony ogrodu. Wprowadzając te zmiany, dostajemy dom zaprojektowany na miarę Nie mamy jeszcze kupionego projektu i zapewne jeszcze trochę to potrwa, ale przymiarki już trwają. Jeżeli ktoś z Was buduje w okolicach Warszawy, czy byłaby możliwość obejrzenia Zręcznego w realu? Byłoby dla nas bardzo pomocne przed ostateczną decyzją o zakupie tego projektu. Pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamba 15.01.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Wszystkie zmiany wydaja mi się sensowne, ale wg mnie okna dachowe nie do zrobienia ze strony ogrodu, bo tam strop kończy się wcześniej, dach opiera się na filarach i ściana jest wysoka, z tego co pamietam ok.1,50-1,80 m, wtedy okna mielibyście pod sufitem. Trzeba byłoby zrezygnować z tarasów, albo zrobić strop i oprzeć na tych filarach. Pokoje byłyby wtedy bardzo duże.Tez o tym myślałam, bo mam od strony ogrodu piękne widoki i tam okna byłyby milej widziane. Pomiesczenie gospodarcze jest wg mnie ok mam tam piec weglowy, gazowy, zasobnik na ciepłą wodę, ale to kwestia ogrzewania,bez pieca weglowego może być trochę mniejsze, ale niekoniecznie.Sauna jak widać wyżej też super pomysł, ja zrobiłam sobie suszarnię z osobnym wejściem, kosztem odrobiny pokoju nad kuchnią.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogor 15.01.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam wszystkich Zręcznych . To jest mój pierwszy wpis na forum Muratora i mam tremę . Przejrzałam niezliczoną ilość projektów domów i jestem zauroczona Zręcznym (wersja c77c podstawowa). Już projekt wyjściowy spełnia wszystkie nasze wymagania. Małe zmiany, które bym wprowadziła to: - sauna zamiast garderoby na górze (wejście z łazienki) - powiększenie łazienki na dole kosztem pomieszczenia gospodarczego - być może podniesienie ścianki kolankowej (do przemyślenia) - przeniesienie okien w dwóch pokojach na dach od strony ogrodu. Wprowadzając te zmiany, dostajemy dom zaprojektowany na miarę Nie mamy jeszcze kupionego projektu i zapewne jeszcze trochę to potrwa, ale przymiarki już trwają. Jeżeli ktoś z Was buduje w okolicach Warszawy, czy byłaby możliwość obejrzenia Zręcznego w realu? Byłoby dla nas bardzo pomocne przed ostateczną decyzją o zakupie tego projektu. Pozdrawiam Ola zapraszam serdecznie, w prawdzie z tego co widzę to mieszkacie z drugiej strony Wawy, ale to chyba nie przeszkadza, budujemy ( obecnie stan deweloperski, a już nawet wkrada się wykończeniówka) pod Warszawą od strony zachodniej, gmina Stare Babice. Bliższe namiary na priv jeśli bedziecie zainteresowani ja tak jak Wy tez oglądałam przed budowa zręcznego dzieki uprzejmości jednego z formułowiczów i dużo mi to pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogor 15.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 - przeniesienie okien w dwóch pokojach na dach od strony ogrodu. jeszcze w kwestii okien, też o tym samym myśleliśmy, nawet została właśnie tak zrobiona adaptacja projektu, tylko że my też podnieśliśmy ścianke kolankową, wtedy faktycznie okna wyszłyby dość wysoko, spełniałyby funkcję świetlików. Warte rozważenia sa natomiast okna do ściani kolankowej połączone z oknami dachowymi. Super sprawa, u nas było juz za póżno. Zapraszam w każdym razie na wizję lokalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_i_Łukasz 15.01.2009 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Wszystkie zmiany wydaja mi się sensowne, ale wg mnie okna dachowe nie do zrobienia ze strony ogrodu, bo tam strop kończy się wcześniej, dach opiera się na filarach i ściana jest wysoka, z tego co pamietam ok.1,50-1,80 m, wtedy okna mielibyście pod sufitem. Trzeba byłoby zrezygnować z tarasów, albo zrobić strop i oprzeć na tych filarach. Pokoje byłyby wtedy bardzo duże.Tez o tym myślałam, bo mam od strony ogrodu piękne widoki i tam okna byłyby milej widziane. Mamba, dzięki za cenną uwagę. Pozornie z niewielkiej zmiany zrobiłoby się spore przeprojektowanie, a tego chcielibyśmy uniknąć ze względu na koszty. Ja tak naprawdę znam ten domek z planów Muratora. Teraz widzę, że wizja lokalna jest niezbędna Jeżeli okna przenieślibyśmy na stronę od ogrodu, to wychodziłyby na stronę południową, więc doświetlenie byłoby znakomite. Pomiesczenie gospodarcze jest wg mnie ok mam tam piec weglowy, gazowy, zasobnik na ciepłą wodę, ale to kwestia ogrzewania,bez pieca weglowego może być trochę mniejsze, ale niekoniecznie. My będziemy mieli tylko gaz. Ta zmiana też musiałaby być konsultowana ze specjalistą (jak każda . Zależy mi na powiększeniu tej łazienki jednak. Sauna jak widać wyżej też super pomysł, ja zrobiłam sobie suszarnię z osobnym wejściem, kosztem odrobiny pokoju nad kuchnią.Pozdrawiam Pomysł na umiejscowienie sauny wzięłam ze zdjęć zamieszczonych powyżej. Mam nadzieję, że nie jest on opatentowany Sauna musi być dla Łukasza, to jest jego jedyny wymóg co do domu. Może się składać tylko z sauny .Ola PS. Nie umiem jeszcze cytować fragmentów w jednym poście i po kolei odpowiadać. Mam nadzieję, że post będzie czytelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_i_Łukasz 16.01.2009 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 zapraszam serdecznie, w prawdzie z tego co widzę to mieszkacie z drugiej strony Wawy, ale to chyba nie przeszkadza, budujemy ( obecnie stan deweloperski, a już nawet wkrada się wykończeniówka) pod Warszawą od strony zachodniej, gmina Stare Babice. Bliższe namiary na priv jeśli bedziecie zainteresowani ja tak jak Wy tez oglądałam przed budowa zręcznego dzieki uprzejmości jednego z formułowiczów i dużo mi to pomogło Pogor, mieszkamy na Żoliborzu, a w Markach ma być domek, bo tam jest działka:) Bardzo dziękuję za możliwość obejrzenia Twojego domku. Odezwę się w ciagu kilku dni, bo na razie oboje nas pokonało przeziębienie Domek to moje wielkie marzenie:D chociaż wiem, że jeszcze dłuuga droga przed nami. Pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogor 16.01.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Domek to moje wielkie marzenie:D chociaż wiem, że jeszcze dłuuga droga przed nami. najważniejsza jest decyzja, a póżniej to już jakoś samo tak się kręci i leci, że nie wiadomo kiedy tego właśnie Wam życzę, my mamy ambitny plan, na 3- cie urodziny naszego synka tj. w maju zamieszkac w nowym domu mam nadzieje ze sie uda. wysyłam na priv numer telefonu. pozdrawiam pogor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_i_Łukasz 17.01.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Domek to moje wielkie marzenie:D chociaż wiem, że jeszcze dłuuga droga przed nami. najważniejsza jest decyzja, a póżniej to już jakoś samo tak się kręci i leci, że nie wiadomo kiedy tego właśnie Wam życzę, my mamy ambitny plan, na 3- cie urodziny naszego synka tj. w maju zamieszkac w nowym domu mam nadzieje ze sie uda. wysyłam na priv numer telefonu. pozdrawiam pogor To ja trzymam kciuki za maj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts