Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy jest tu ktoś kto buduje C77a w warszawie lub okolicach???

Jesteśmy z Konstancina i chcemy porozmawiać (oraz zobaczyć jakikolwiek :) stan c77a w realu) z kimś kto już się w większej części uporał początkiem budowy...

Bardzo proszę o odpowiedź :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domek to moje wielkie marzenie:D chociaż wiem, że jeszcze dłuuga droga przed nami.

najważniejsza jest decyzja, a póżniej to już jakoś samo tak się kręci i leci, że nie wiadomo kiedy :) tego właśnie Wam życzę, my mamy ambitny plan, na 3- cie urodziny naszego synka tj. w maju zamieszkac w nowym domu :) mam nadzieje ze sie uda.

wysyłam na priv numer telefonu.

pozdrawiam

pogor :)

zaproszenie nadal aktualne, bede jutro przed południem na budowie, wiec jesli termin pasujący to zapraszam :)

To ja trzymam kciuki za maj!!! :D

zaproszenie nadal aktualne, bede jutro przed południem na budowie, wiec jesli termin pasujący to zapraszam :)

Pogor, fantastycznie, termin odpowiada. Nie dostałam nic na priv, więc wyślę zaraz wiadomość do Ciebie z moim numerem telefonu.

Pozdrawiam :D :D :D

Pogor, fantastycznie, termin odpowiada. Nie dostałam nic na priv, więc wyślę zaraz wiadomość do Ciebie z moim numerem telefonu.

Pozdrawiam :D :D :D

wysłałam ponownie tel na priv, może tym razem dojdzie, do mnie nic nie doszła także :( cos szwankuje chyba poczta na forum

Witam wszystkich serdecznie. My też zdecydowaliśmy się na budowę "Zręcznego". Chciałam się dowiedzieć czy ktoś z Was ma u siebie odkurzacz centralny? kiedyś chyba czytałam że ktoś sam rozprowadzał rury, ale nie mogę teraz znależć. Bardzo bym prosiła o radę czy odkurzacz się sprawdza. Może ktoś ma jakiś projekt i podpowie jak samemu rozprowadzić te rury i czy jest to duży koszt. Będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję.

prośba i pytanie do zręczniaków już mieszkających lub lada moemnt, chodzi mi o garderobę, jak ja zabudowaliście, będę wdzięczna za każdą radę, fotkę, wzór projektu. Lada moment bede musiala się zabrać za zabudowę garderoby, ale jakość brak mi pomysłu jak racjonalnie i efektywnie wykorzystać te skosy.

z góry dziękuję

polecam kostrzewa pellets lambda , pali groszkiem pelletami i owsem oraz sam się rozpala

posiada czopuch od góry przez co daje się wpasowac do małej kotłowni

wady :

cena, nie da rady awaryjnie palic drewnem itp.

tia :evil:

papier architekta 'przyjmie' wszystko...niestety...

mój architekt wogóle nie widział problemu w adaptacji kotłowni na ekogroszek... :o

na szczęście tkneło mnie coś i powiększyłem ją wzdłuż i wszerz i tylko dzieki temu jako tako mogę rozpalać i wywalać popiół itd itp

w sumie teraz jestem zadowolony ale zręczniak generalnie nie jest fabrycznie stworzony pod ekogroszek...

ja mam ''polspawa'' 20kw i jest ok

przy dobrym ociepleniu ten dom naprawdę jest rzeczywiście ekonomiczny!

przy obecnej pogodzie (-2 - +2) ogrzewam dom na maxa skręconą do dołu podłogówką (ok50m2) a grzejniki naścienne są wyłączone a w domu mozna w gaciach tylko funkcjonować...

pozdr

polecam kostrzewa pellets lambda , pali groszkiem pelletami i owsem oraz sam się rozpala

posiada czopuch od góry przez co daje się wpasowac do małej kotłowni

wady :

cena, nie da rady awaryjnie palic drewnem itp.

tia :evil:

papier architekta 'przyjmie' wszystko...niestety...

mój architekt wogóle nie widział problemu w adaptacji kotłowni na ekogroszek... :o

na szczęście tkneło mnie coś i powiększyłem ją wzdłuż i wszerz i tylko dzieki temu jako tako mogę rozpalać i wywalać popiół itd itp

w sumie teraz jestem zadowolony ale zręczniak generalnie nie jest fabrycznie stworzony pod ekogroszek...

ja mam ''polspawa'' 20kw i jest ok

przy dobrym ociepleniu ten dom naprawdę jest rzeczywiście ekonomiczny!

przy obecnej pogodzie (-2 - +2) ogrzewam dom na maxa skręconą do dołu podłogówką (ok50m2) a grzejniki naścienne są wyłączone a w domu mozna w gaciach tylko funkcjonować...

pozdr

Witaj Annecy :D

Będę wdzięczny za podesłanie fotki Twojej kotłowni.

Adaptację kotłowni miałem zmienioną na Eko-groszek ale jak zobaczyłem te wszystkie piece to wydaje mi się że na „swobodną” obsługę (bez powiększania kotłowni ) nie da rady…

Obecnie zastanawiam się nad gazem...może za rok będzie w ulicy....

Pozdrawiam

Artur :D

Witaj szwd77

Kominek bardzo ładny :)

Pytanko czysto techniczne: z której strony masz doprowadzenie powietrza do kominka??

Pytam bo na forach piszą że najlepiej (Polska) jest wlot od strony zachodniej.

U mnie to troche nie na ręke ponieważ komin mam przy stronie Południowy wschód - a prowadzić rurę przez cały dom to troche uciązliwe :(

Pozdrawiam

Artur

Ja mam wlot od strony zachodnie ale jeśli zamontowany wlot będzie od południowej nie powinno być problemu :D

Proponuje również wykonanie wyczystki komina na zewnątrz bunku, ja niestety popełniłem ten błąd i zrobiłem wewnątrz co spowodowało że kominek musiał być ustawiony w taki a nie inny sposób :cry: ale jak się okazło ma tez to swoje plusy bo za kominkiem została wykonana wnęka w której trzymam sobie drzewo i nie muszę biegać na dwór po drzewo i nie zagraca mi przed kominkiem w jakimś koszyku na drzewo :D

Kominek sprawdza się rewelacyjnie, potrafi ogrzewać cały dom nawet do 28 st.C co znacząco zmniejszyło zużycie gazu do ogrzewania domu.

Rok 2008 kosztował mnie 1385zł za gaz a drzewa poszło mi około 3m3. Domek jest naprawdę ekonomiczny jesli chodzi o ogrzewanie.

Podkreślam że w godzinach roboczych (czyli kiedy jesteśmy w domu) mam ustawioną temperaturę 22st.C natomiast kiedy nas nie ma i w nocy 20,5st.C :D

Kominek praktycznie używam w weekendy lub w największe mrozy :D

Ja mam wlot od strony zachodnie ale jeśli zamontowany wlot będzie od południowej nie powinno być problemu :D

Proponuje również wykonanie wyczystki komina na zewnątrz bunku, ja niestety popełniłem ten błąd i zrobiłem wewnątrz co spowodowało że kominek musiał być ustawiony w taki a nie inny sposób :cry: ale jak się okazło ma tez to swoje plusy bo za kominkiem została wykonana wnęka w której trzymam sobie drzewo i nie muszę biegać na dwór po drzewo i nie zagraca mi przed kominkiem w jakimś koszyku na drzewo :D

Kominek sprawdza się rewelacyjnie, potrafi ogrzewać cały dom nawet do 28 st.C co znacząco zmniejszyło zużycie gazu do ogrzewania domu.

Rok 2008 kosztował mnie 1385zł za gaz a drzewa poszło mi około 3m3. Domek jest naprawdę ekonomiczny jesli chodzi o ogrzewanie.

Podkreślam że w godzinach roboczych (czyli kiedy jesteśmy w domu) mam ustawioną temperaturę 22st.C natomiast kiedy nas nie ma i w nocy 20,5st.C :D

Kominek praktycznie używam w weekendy lub w największe mrozy :D

Ostatnio często czytam że ten projekt domku jest naprawdę ekonomiczny :D :D z czego naprawdę sie cieszę!!!!!!!!

Mam jeszcze pytanko jaki masz piec gazowy??

Ja się zastanawiam nad VICTRIC 24 kW PLUS zasobnik 200l Immergasa.

Pozdrawiam

Artur

No cóż-długo zastanawiałem się nad zasobnikiem ale jak się w praktyce okazuje przy podobnym domku i zasobniku 90l rachunki mojego kolegi sa około 150zł większe za gaz niż moje. Po praktyce uważam że zasobnik jest całkowicie niepotrzebny (jego odczucia są podobne i już zaczął kombinować jak się z tego wykręcić), odległości do odbiorników (krany, prysznice) są tak niewielkie że straty związane z dotarciem ciepłej wody są znacząco mniejsze niż korzystanie z zasobnika, poza tym dużo niższy koszt instalacji a i kotłownia robi się przyjemnym miejsce do trzymania w nim narzędzi, pralki, umywalki roboczej :D

Pamiętajmy że największe straty na ogrzewaniu odbywają się przy częstym myciu na czyń - a tu technika idzie nam z pomocą i zmywarka załatwia temat naprawdę świetnie :D

Ja mam piec dwufunkcyjny Beretta ale modelu nie pamiętam, jak jutro sprawdzę który model to dam znać. Pamiętam że kosztował mnie około 2800zł

Nie załamujcie mnie. Gościu od centralnego stwierdził że piec na eko-groszek do tej kotłowni się zmieści, więc nic nie adaptowaliśmy. :roll:

W sobotę będę wiedział coś więcej. W razie co kucie ścian :p

Witaj,

Co do pieca to może się zmieści ale jeżeli chodzi o jego obsługę (czyszczenie) to może byc dosyć trudno. My mieliśmy w planach piec z dużym zasobnikiem i jak sobie to wszystko rozrysowałem (rekuperator, piec, hydrofor itp) to ciasno się zrobiło.

Sąsiad ma porównywalną kotłownie jeżeli chodzi o wymiary i piec mu się zmieścił…. Wolne miejsce to kwadrat 70x70 :( :(

Wszystko zależy jak wybierzesz piec.

Pozdrawiam

Artur