Szkrab 28.02.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Drzwi będą DRE w "negatywie"; wszystkie mamy w orzechu. Drzwi są jasne a ościeżnica ciemna. Tutaj będzie odwrotnie. Szkoda, że trzeba czekać 4 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 02.03.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Czy to prawda, że od tego tj, 2009 roku każdy dom będzie musiał posiadać "świadectwo energetyczne"? Mój kier-bud właśnie mnie o tym uprzejmie poinformował. 1200zl trzeba wybulić na taki świstek...:/ http://www.swiadectwa-energetyczne.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 02.03.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Czy to prawda, że od tego tj, 2009 roku każdy dom będzie musiał posiadać "świadectwo energetyczne"? Mój kier-bud właśnie mnie o tym uprzejmie poinformował. 1200zl trzeba wybulić na taki świstek...:/ http://www.swiadectwa-energetyczne.pl/ http://forum.muratordom.pl/budujesz-dla-siebie-dolacz-do-nas-okradani-jawnie-se,t149215.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziniaki 02.03.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 słyszałam też, że w związku z tym przepisem już podczas załatwiania pozwolenia na budowę trzeba mieć jakieś papiery, które określają zapotrzebowanie budynku na wszelaką energię i tego też pewnie za darmo nie dają aha, mam i dobrą wiadomość dla wszystkich ociągających się z rozpoczęciem budowy (tak jak np. ja ) - pozwolenie na budowę jest podobno ważne nie 2 a 3 lata czy ktoś może to potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 09.03.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Mam pytanka do posiadaczy podbitki. 1. Jak macie zamontowaną podbitkę nad tarasem? Proszę o fotki z etapu montażu (chodzi o stelaż). Chyba będę to robił sam, więc każda sugestia mile widziana. 2. Podbitkę można zrobić z płyty osb i otynkować. Tylko co zrobić z deską masującą widoczną od przodu (pod rynną)? A może zrezygnować z niej i ściąć krokwie tak, żeby nie były widoczne? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziniaki 13.03.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 nie wiem czy ktokolwiek tu jeszcze zagląda bo cisza tu okrutna ale mamy z mężem niecodzienny pomysł - CHCEMY WYBUDOWAĆ NASZEGO ZRĘCZNIAKA W WERSJI DREWNIANEJ jak Wam się to widzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzus33 14.03.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Faktycznie jakoś smutno na forum... Dzisiaj był u nas geodeta i wytyczyliśmy naszego zreczniaka c77c. Z kopaniem jeszcze poczekamy bo u nas glina i wody gruntowe jeszcze wysoko. Może nawet po swietach zaczniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogor 19.03.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam, żeby ozywić troszkę wątek to informuję, że nasz "zręczny" jest juz praktycznie ukończony, w najbliższą sobotę odbędzie się inauguracyjne spanie jeszcze nie przeprowadzka, ale juz pare sprzętów zwiżliśmy wiec da się przez weekend przemieszkać, na początku tygodnia wrzucę parę fotek dla tych co rozpoczynają zmagania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 20.03.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam, Pytanko jakim styropianem macie/planujecie ocieplić swoje Zręczniaki??? Ja się zastanawiam nad 15cm ale ostatnio wszyscy chcą mnie przekonać ze 12 to max. Jak Wy sądzicie?? Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogor 20.03.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam, Pytanko jakim styropianem macie/planujecie ocieplić swoje Zręczniaki??? Ja się zastanawiam nad 15cm ale ostatnio wszyscy chcą mnie przekonać ze 12 to max. Jak Wy sądzicie?? Pozdrawiam Artur ja ociepliłam 15 i uważam to za świetną decyzję, domek naprawdę kapitalnie trzyma ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 20.03.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam, Pytanko jakim styropianem macie/planujecie ocieplić swoje Zręczniaki??? Ja się zastanawiam nad 15cm ale ostatnio wszyscy chcą mnie przekonać ze 12 to max. Jak Wy sądzicie?? Pozdrawiam Artur ja ociepliłam 15 i uważam to za świetną decyzję, domek naprawdę kapitalnie trzyma ciepło. Pytanko dodatkowe - stosowałeś listwy startowe?? - czytałem opinie ze prze te listwy ucieka ciepło (przemarza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 20.03.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Hej. My zakupiliśmy styropian o grubości 15cm. Moim zdaniem im więcej tym lepiej Na podłogę 5cm twardego i tak myśle czy nie za mało. Pytanko z innej beczki. Zastanawiam się nad ogrzewaniem na olej opałowy. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane? Bo wydaje mi śie, że przy dobrze ocieplonym bydynku to niegłupie rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziniaki 21.03.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Zastanawiam się nad ogrzewaniem na olej opałowy. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane? Bo wydaje mi śie, że przy dobrze ocieplonym bydynku to niegłupie rozwiązanie... w obecnym domu mamy piec na olej opałowy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Mamy zamiar przenieść obecny piec do Zręczniaka. Jedyny problem jest taki, że piec z całym sprzętem zajmuje bardzo dużo miejsca - sam zbiornik (my mamy 1600l) zajmuje około 5 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 22.03.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 No właśnie mamy dylemat. Eko-groszek czy Olej opałowy...A można wiedzieć ile litrów oleju zużywacie na rok/miesiąc? I jakiej powierzchni domek ogrzewacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziniaki 23.03.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 A można wiedzieć ile litrów oleju zużywacie na rok/miesiąc? I jakiej powierzchni domek ogrzewacie? Dom o pow. 120m2 - tankujemy raz na rok do pełna. tzn. zużywamy rocznie 1500 litrów oleju (ogrzewanie + ciepła woda przez cały rok). Naprawdę polecam. Co prawda teraz jest dużo drożej niż kiedy podejmowaliśmy decyzję. Pamiętam pierwsze tankowanie po 85 groszy za litr ale i tak uważam, że był to dobry wybór. Za chwilę ruszamy z budową zręczniaka i nawet nie ma tematu wyboru ogrzewania - przenosimy piec i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogor 23.03.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam, Pytanko jakim styropianem macie/planujecie ocieplić swoje Zręczniaki??? Ja się zastanawiam nad 15cm ale ostatnio wszyscy chcą mnie przekonać ze 12 to max. Jak Wy sądzicie?? Pozdrawiam Artur ja ociepliłam 15 i uważam to za świetną decyzję, domek naprawdę kapitalnie trzyma ciepło. Pytanko dodatkowe - stosowałeś listwy startowe?? - czytałem opinie ze prze te listwy ucieka ciepło (przemarza) nie, nie stosowalismy, też wiem z forum że podobno sa z tym takie problemy, syr frezowany 15, dodatkowo wszystkie łączenia piankowane, naprawdę solidnie Panowie robili, ale widać efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 23.03.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam, Pytanko jakim styropianem macie/planujecie ocieplić swoje Zręczniaki??? Ja się zastanawiam nad 15cm ale ostatnio wszyscy chcą mnie przekonać ze 12 to max. Jak Wy sądzicie?? Pozdrawiam Artur ja ociepliłam 15 i uważam to za świetną decyzję, domek naprawdę kapitalnie trzyma ciepło. Pytanko dodatkowe - stosowałeś listwy startowe?? - czytałem opinie ze prze te listwy ucieka ciepło (przemarza) nie, nie stosowalismy, też wiem z forum że podobno sa z tym takie problemy, syr frezowany 15, dodatkowo wszystkie łączenia piankowane, naprawdę solidnie Panowie robili, ale widać efekty. Będę wdzieczny jeszcze za info ile metrów poszło Wam styropianu. (15cm frez) A podbitkę już macie?? Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 23.03.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 My kupilśmy 170m2 styropianu 15cm. A ile faktycznie zużyjemy to sie okarze w praniu... Dom o pow. 120m2 - tankujemy raz na rok do pełna. tzn. zużywamy rocznie 1500 litrów oleju (ogrzewanie + ciepła woda przez cały rok). Naprawdę polecam. Co prawda teraz jest dużo drożej niż kiedy podejmowaliśmy decyzję. Pamiętam pierwsze tankowanie po 85 groszy za litr ale i tak uważam, że był to dobry wybór. Za chwilę ruszamy z budową zręczniaka i nawet nie ma tematu wyboru ogrzewania - przenosimy piec i koniec. No kurcze jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Sam nie wiem na co się zdecydować. Teraz olej jest po 2 zl ale w zeszlym roku byl nawet po 3 zl z litr . Z drugiej strony ceny groszku systematycznie idą do góry i przestaje się to opłacać. Dzięki za info. Jeszcze jedno aziniaki jakiej firmy macie kocioł. Może możecie polecić jakąś markę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogor 24.03.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Witam, Pytanko jakim styropianem macie/planujecie ocieplić swoje Zręczniaki??? Ja się zastanawiam nad 15cm ale ostatnio wszyscy chcą mnie przekonać ze 12 to max. Jak Wy sądzicie?? Pozdrawiam Artur ja ociepliłam 15 i uważam to za świetną decyzję, domek naprawdę kapitalnie trzyma ciepło. Pytanko dodatkowe - stosowałeś listwy startowe?? - czytałem opinie ze prze te listwy ucieka ciepło (przemarza) nie, nie stosowalismy, też wiem z forum że podobno sa z tym takie problemy, syr frezowany 15, dodatkowo wszystkie łączenia piankowane, naprawdę solidnie Panowie robili, ale widać efekty. Będę wdzieczny jeszcze za info ile metrów poszło Wam styropianu. (15cm frez) A podbitkę już macie?? Pozdrawiam Artur dokładnie nie pamiętam, mogę sprawdzić na rachunku, ale kupiliśmy chyba 190 m2 i poszło co do joty, podbitkę tez mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogor 24.03.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 (edytowane) Witam, Pytanko jakim styropianem macie/planujecie ocieplić swoje Zręczniaki??? Ja się zastanawiam nad 15cm ale ostatnio wszyscy chcą mnie przekonać ze 12 to max. Jak Wy sądzicie?? Pozdrawiam Artur ja ociepliłam 15 i uważam to za świetną decyzję, domek naprawdę kapitalnie trzyma ciepło. Pytanko dodatkowe - stosowałeś listwy startowe?? - czytałem opinie ze prze te listwy ucieka ciepło (przemarza) nie, nie stosowalismy, też wiem z forum że podobno sa z tym takie problemy, syr frezowany 15, dodatkowo wszystkie łączenia piankowane, naprawdę solidnie Panowie robili, ale widać efekty. Będę wdzieczny jeszcze za info ile metrów poszło Wam styropianu. (15cm frez) A podbitkę już macie?? Pozdrawiam Artur dokładnie nie pamiętam, mogę sprawdzić na rachunku, ale kupiłam chyba 190 m2 i poszło co do joty, podbitkę tez mamy. Edytowane 19 Lipca 2010 przez pogor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts