Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

apropos jakie macie okna połaciowe i ile za nie płaciliście ???

mam tydzień na wybór i zakup i chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń jeśli macie ochotę się nimi podzielić

no i co? nikt nic nie podpowie ??? :roll:

no dobra cen nie podawajcie ale chociaż podpowiedzcie co wybrać: Velux, Fakro, Optilight, Roto czy jeszcze inne .....

Mamy wstawione Roto z osią obrotu w połowie wysokości Były kupione, gdy żaden producent nie oferował innego rozwiązania. Teraz kupilibyśmy takie z osią zamocowaną wyżej. Producent raczej bez znaczenia.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

apropos jakie macie okna połaciowe i ile za nie płaciliście ???

mam tydzień na wybór i zakup i chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń jeśli macie ochotę się nimi podzielić

no i co? nikt nic nie podpowie ??? :roll:

no dobra cen nie podawajcie ale chociaż podpowiedzcie co wybrać: Velux, Fakro, Optilight, Roto czy jeszcze inne .....

u nas jest Velux.

Wybrałem przede wszystkim ze względu na klamkę na górze okna.

My mamy Fakro. Zdecydowała ciut niższa cena a jakościowo bardzo podobne do Veluxa. Ceny w tej chwili nie pamiętam dokładnie coś chyba około 7 patoli. W każdym razie tanie nie są :)

U nas wyszło prawie 11tysięcy

Okna Fakro uchylno-obrotowe (długo się zastanawiałem czy warto dopłacić prawie 2 tysie do okien żeby mieć uchylne i obrotowe - WARTO!!)

Pozdrawiam

Artur

My mamy Fakro. Zdecydowała ciut niższa cena a jakościowo bardzo podobne do Veluxa. Ceny w tej chwili nie pamiętam dokładnie coś chyba około 7 patoli. W każdym razie tanie nie są :)

U nas wyszło prawie 11tysięcy

Okna Fakro uchylno-obrotowe (długo się zastanawiałem czy warto dopłacić prawie 2 tysie do okien żeby mieć uchylne i obrotowe - WARTO!!)

Pozdrawiam

Artur

dodam jeszcze że miałem problem z zawiasem w oknie (okazało się że przy montażu zrobili babola.... :x :x )

Serwis Fakro przyjechał na miejsce i nie miałem zadnych problemów (szybko i w dogodnym dla mnie terminie) - a to też jest ważne :D :D

strasznie tu ucichło :( jakby era pewna się zakończyła. Ci co wybudowali teraz weszli w nową rzeczywistość (np. spłata kredytu) a ci co się budują??? Jakby ich nie było? Czemu?

U mnie dzisiaj tak naprawdę to pierwszy dzień prawdziwych prac... zrobiono wykop pod fundamenty... czyli odwrotu już nie ma ;) Zostaje tylko zaśpiewać... ♫ ♫ ♫ ♫ : " Niech się mury pną do góry... niech kominy mają pion . ♫ ♫ ♫ ♫ ..:)"

maca@ gratuluję wbicia pierszej łopaty :D teraz to już poleci ....

Mati i Maja piękna płyta :) jak tam pierwsze zwiedzanie pokoi z miarką w ręku???

Ja tylko czekałam aż robotnicy pojadą i od razu do pomiarów :D

pierwsze wrażenie było fatalne, płyta wydawała się strasznie mała, ale okazało się, że to tylko złudzenie :) :)

maca@ - jaka decyzja zapadła w końcu co do kominka??

kominek narożny z płaszczem wodnym... :) wiem że miało go nie być , ale w tym wypadku nie ma mowy o snobizmie tylko funkcjonalność i oszczędność bo w końcu nikt nie będzie za mnie płacił potem rachunków. Czar kominka owszem przemawia do mnie ale taki bez użyteczny mebel na pokaz to porażka tym bardziej że wiem jak by się to skończyło... to tak jak z orbitrekiem :/ :"będziemy ćwiczyć... na pewno... no bo w końcu pod ręką w pokoju..." "G..."-prawda ;) jest, stoi i się kurzy. Jeśli nie ma wymiernych korzyści to zaczyna się problem. I tak było by z kominkiem... no bo komu by chciało się palić ????!!! Ale skoro ma on ogrzać taniej dom... no to już inna gatka... wręcz MUS!

no i w ten sposób będę miał wypasiony i modny mebel, który będzie się "świecił" codziennie :).... i to ma sens...PRAWDA :)

Trochę wyszło wysoka, ale budowlaniec powiedział że przy takim spadku musi tak być, a my chcieliśmy wychodzić prosto na działkę a nie na podwyższony taras, ale trudno lubi się to co się ma! :lol:

no właśnie ja też chcę "prosto na taras" :D ... i szczerze powiedziawszy to mam nadzieję jednak że tak będzie... jest zawsze inne wyjście.... podsypać tyle ziemi aby jednak tak było :roll:

A dalej w głąb działki zrobić mały uskok ze schodkami i wówczas będzie zajefajnie wyglądało... w sumie to planuję na działce taką "kaskadowość".

----------------------------------------->>>>>>>> z ostatniej chwili :)<<<<<<<<<----------------------

WYKOPALISKA ARCHEOLOGICZNE ??? :wink:

kominek narożny z płaszczem wodnym... :) wiem że miało go nie być , ale w tym wypadku nie ma mowy o snobizmie tylko funkcjonalność i oszczędność bo w końcu nikt nie będzie za mnie płacił potem rachunków. Czar kominka owszem przemawia do mnie ale taki bez użyteczny mebel na pokaz to porażka tym bardziej że wiem jak by się to skończyło... to tak jak z orbitrekiem :/ :"będziemy ćwiczyć... na pewno... no bo w końcu pod ręką w pokoju..." "G..."-prawda ;) jest, stoi i się kurzy. Jeśli nie ma wymiernych korzyści to zaczyna się problem. I tak było by z kominkiem... no bo komu by chciało się palić ????!!! Ale skoro ma on ogrzać taniej dom... no to już inna gatka... wręcz MUS!

no i w ten sposób będę miał wypasiony i modny mebel, który będzie się "świecił" codziennie :).... i to ma sens...PRAWDA :)

mac@ - obiecałem sobie nie wdawać się już z Tobą w polemikę ale...

...jak wiesz jestem zwolennikiem snobistycznych kominków i dobrze mi z tym.

od początku tegorocznych chłodów popalam sobie wieczorami niewielką ilością sezonowanej dębiny i stwierdzam ,że czasami jest nawet za gorąco... gorące powietrze dostaje się także grawitacyjnie do pomieszczeń na górze...

także instalacja CO wciąż śpi... dom od kominka tak jest nagrzany, że ciepło utrzymuje się w sumie aż do popołudnia...

ad rem - wysiłek fizyczny żaden... a efekt zadowalający...

mimo to, jakieś tam sprzątanie zawsze jest... wynoszenie popiołu , trochę zamiatania, po drewnie... mi to nie przeszkadza, bo lubię ten kominkowy sport.

mój kominek jest prosty i tani, żadnych bajerów, nadmuchów, płaszczy , innymi słowy total golas... obudowa się nie liczy bo to indywidualna kwestia gustu i budżetu... a zatem prosty kominek nie jest drogi, palimy kiedy chcemy, i w czasie jaki nam odpowiada, przy dobrze zaizolowanym domu, mamy sporo ciepła do rozdysponowania...

jak się zaczną mrozy odpalasz automatyczny kocioł na eko, gaz , olej czy co tam chcesz.... kominkiem dopalasz fakultatywnie... ja mam CWU podgrzewaną kotłem lub prądem, hehe... więc ten problem odpada.

ale jak sobie załozysz kominek z płaszczem wodnym i uwierzysz, że bedziesz miał małym nakładem sił tanie grzanie , to się mylisz...

raz , ze instalacja jest droga i pojawia się dodatkowa przestrzeń na awarie , to jeszcze aby to miało sens to trza cały czas , codziennie , choćby skały srały , w nim palić... dzięki czemu masz regularną kotłownie w salonie... w tym trybie jesteś faktycznie jego niewolnikiem...

drewno też kosztuje i z każdym rokiem coraz więcej... więc wymierny sens ekonomiczny jest trudny do uchwycenia i nawet jeśli po 10 latach zamortyzujesz koszt instalacji to właśnie trza będzie ją wymienić na nową...

więc ja Ci sugeruje , skoro nie lubisz się narobić , to żebyś sobie jednak całkiem odpuścił temat kominków, albo się zakochaj w nich i podaruj sobie snobistyczny mebel do popalania czasami... bo kominek z płaszczem to wyzwanie chyba nie dla Ciebie....

pozdr

:) :D OK, OK ...... ale podstawą ogrzewania będzie u mnie piec gazowy... nie sam kominek. Chodzi o to że poprostu kominek w tym wypadku (czyt. z płaszczem) będzie pracował na full czyli PRACOWAŁ a nie się tylko świecił. Jeśli już to niech i podgrzewa popołudniami wodę do kąpieli i CO.

A jak będę miał "wyrąbane" na niego (czyt. kominek) to ....... no to będę miał poprostu wyrąbane :lol: ... a monopol gazowy będzie bardziej szczęśliwy bo licznik będzie sobie słodziutko pomykał dofinansowując Wspólnotę Radziecką ;)

Dzięki za uwagi i wpisy... miło że się ruszyło na forum bo żal gdyby tak umarło...